fbpx


Buitenland
Democraten

Neyskens en Asselman: ‘Biden heeft geen persoonlijke machtsbasis’
De terugtrekking uit Afghanistan heeft zijn stempel gedrukt op het beleid van president Biden, maar hoe is het verder gesteld met de Amerikaanse politiek? Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman geven in deze aflevering van Doorbraak Radio hun analyse.

Amerikaanse tevredenheid over de Biden administratie

De vraag naar hoe de zaken lopen in de Verenigde Staten is sterk gecorreleerd met de vraag naar hoe het gaat met President Joe Biden, zegt Asselman. De opiniepeilingen tonen aan dat heel wat Amerikanen van mening zijn dat het beleid van de nieuwe president teleurstelt. Het valt op dat de peilingen zeer negatief zijn, benadrukt Neyskens. De situatie in Afghanistan speelt daar zeker een rol in en heeft het Amerikaanse merk beschadigd. ‘Het enige beleid waar Amerikanen nog min of meer tevreden over zijn is de aanpak van het coronavirus.’

Het verschil met de vorige president is dat Trump een laag plafond en een hoge vloer had wat betreft tevredenheid bij de bevolking over zijn beleid, zegt Asselman. Bij Biden daarentegen is het nog niet duidelijk waar die vloer precies ligt en zou die een pak lager kunnen uitvallen dan bij Trump. Dit betekent dat de algemene tevredenheid over de Trump administratie altijd binnen een redelijke marge viel, zonder grote hoogtes of laagtes. Biden kan hoge toppen bereiken maar mogelijks ook diepe dalen. ‘Bij Trump was het beleid populair maar de man minder, bij Biden is het tegenovergestelde merkbaar.’ Biden is president geworden omdat hij Trump niet is, benadrukt Neyskens.

De impact van de inflatie

De Amerikaanse regering probeert de inflatie als iets positief te benadrukken, zegt Asselman. In hun ogen toont dit immers aan dat de economie opnieuw aantrekt en herstelt van de lockdowns. Aan de aanbodzijde zijn er echter problemen bij de bevoorrading van goederen, wat de vraag laat rijzen naar in welke de mate het beleid van de president invloed heeft op de stijgende inflatie. Experts maken zich zorgen dat de inflatie uit de pan zal swingen in combinatie met veel jobs die niet ingevuld geraken. Als democraten al beginnen waarschuwen voor een te hoge inflatie dan komen we mogelijk in een Carter-scenario terecht, zegt Neyskens. ‘Het is de hoge inflatie die Jimmy Carter genekt heeft tijdens de verkiezing tegen Ronald Reagan.’

Democraten vs. Republikeinen

Infrastructuur is één van de weinige onderwerpen waar consensus over bestaat, tot het gaat over de details. Op dit moment is er heel wat gaande wat infrastructuur betreft, zowel over de bestaande infrastructuur als over de menselijke infrastructuur zoals die door democraten benoemd wordt. ‘Dat laatste gaat over zaken zoals gratis kleuteronderwijs, financiering van universiteiten en uitbreiding van de gezondheidszorg.’ De senaat, die iets conservatiever van aard is, ziet het niet zitten om een pakket van sociale maatregelen goed te keuren uit vrees voor hogere belastingen en een stijgend begrotingstekort. Het Huis van Afgevaardigden, gedomineerd door democraten, weigert daarop om het infrastructuurplan goed te keuren waardoor alles muurvast zit, zegt Asselman. Bovendien komt er weinig leiderschap vanuit het Witte Huis en wordt de democratische partij gegijzeld door de extreem linkse koppen binnen de partij. De druk zal verder opgevoerd worden, maar de plannen liggen er nog steeds en er wordt niets mee gedaan, zegt Asselman.

Biden is ook niet het type die de druk verder kan opvoeren en zaken in beweging kan brengen, vindt Asselman. ‘Niemand neemt Biden serieus omdat iedereen weet dat hij bij de volgende verkiezingen niet meer zal opkomen als president.’ Bovendien heeft Biden geen persoonlijke machtsbasis. ‘Er is niemand die voor de democraten stemt omwille van Biden.’

De immigratiepolitiek

De grens wordt volledig anders aangepakt, zegt Neyskens, al zijn er wel een aantal factoren die de wenkbrauwen doen fronsen. De bouw van de muur is gestopt maar de instroom van migranten is niet geminderd. ‘Dit komt deels door de retoriek van de democraten die een opengrenzenpolitiek opvoerden.’ Vooral vicepresident Harris is hier verantwoordelijk voor aangezien zij is aangesteld om het probleem aan de grens aan te pakken. ‘Harris lijkt niet geïnteresseerd in dit probleem en pakt het migratiebeleid slecht aan.’ Hoe het er nu naar uitziet op basis van de opiniepeilingen staat Harris er nog slechter voor dan Biden.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.