JavaScript is required for this website to work.
radio

Neyskens en Asselman: ‘Biden mogelijk meest progressieve president sinds Franklin Roosevelt’

David Geens30/4/2021
Wat is de balans na 100 dagen Joe Biden?

Wat is de balans na 100 dagen Joe Biden?

foto © AFP/Belga

In deze podcast analyseren David Neyskens en Roan Asselman de eerste honderd dagen van president Joe Biden.

Joe Biden heeft zijn eerste honderd dagen als Amerikaans president erop zitten. Tijdens zijn campagne kon de gematigde Biden weinig mensen bekoren, ook in de eigen partij. Maar Biden toont zich in zijn beleid ambitieus en progressief en lijkt nu heel wat mensen voor zich te winnen. Maar kunnen we zijn beleid wel echt geslaagd noemen? In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren VS-kenners David Neyskens en Roan Asselman Biden’s beleid.

De migratiepolitiek van Biden

De ambitie van de regering Biden is om op vlak van migratiepolitiek een duidelijke breuklijn te vormen met de regering Trump. Biden maakte formeel een einde aan de plannen voor de grensmuur met Mexico en schrapte het inreisverbod dat Trump invoerde voor bepaalde landen, zegt Asselman. ‘Er zijn dus zeker bepaalde punten waarop Biden zich distantieert van zijn voorganger.’

Biden heeft vooral grote plannen op vlak van migratiewetgeving. Zo wil hij de meer dan 11 miljoen illegalen die in de VS verblijven de mogelijkheid geven om Amerikaans staatsburger te worden. ‘Al jarenlang is er sprake van een vereenvoudigd statuut voor de mensen die illegaal de grens overstaken, maar Biden deed nu een meer formeel voorstel.’ Indien deze wetswijziging goedgekeurd wordt kan dit ook niet zomaar worden teruggeschroefd door de volgende president, benadrukt Asselman. Biden wil dus duidelijk een nieuwe weg inslaan. Volgens Neyskens speelt in dit voorstel van Biden vooral een politieke agenda. ‘Het gaat voor de democraten niet uitsluitend over een humane oplossing maar vooral over een politieke oplossing.’ Wat we nu aan de grens met Mexico zien is nog steeds geen humane aanpak, zegt Neyskens. ‘De verantwoordelijke voor het probleem aan de grens is vicepresident Harris maar ze beseft dat ze in dit dossier alleen maar kan verliezen.’ Daardoor wordt het status quo behouden aan de grens.

Biden als de grote progressief

Er wordt vaak gefluisterd dat vooral vicepresident Harris achter de schermen de touwtjes in handen heeft en dat ze zeer zwaar weegt op het beleid. Biden voerde campagne als de gematigde democraat terwijl Harris radicaal-links is, zegt Neyskens. ‘Biden wil de progressieve agenda die Obama niet volledig kon realiseren ten uitvoer brengen waardoor hij mogelijks de meest progressieve president wordt sinds Franklin Roosevelt.’ De progressieven die vorig jaar op Biden hebben gestemd zullen aangenaam verrast zijn, dit in tegenstelling tot de centrumkiezers, benadrukt Asselman. ‘Biden zal op korte termijn de vruchten plukken van zijn huidige koers maar op lange termijn leidt dit niet tot de grote Amerikaanse consensus.’ Tijdens zijn campagne hamerde Biden voornamelijk op de eenheid van het land, maar van die eenheid is momenteel amper iets te merken.

Nieuwe kieswet in Georgia

Een door de Republikeinen gepropageerde nieuwe kieswet in de Amerikaanse staat Georgia, waarbij onder andere stemmen in het weekend beperkt wordt, veroorzaakt woede onder Democraten. Zij noemen de wet racistisch. Volgens Democraten is het geen toeval dat de wet juist in Georgia dreigt te worden aangenomen. Georgia stemde de afgelopen jaren vooral op de Republikeinen maar bij de laatste verkiezingen won Biden. De belangrijkste reden voor deze overwinning was de hoge opkomst bij zwarte kiezers, en juist zij worden het hardst geraakt door de nieuwe kieswet. Biden vergelijkt de nieuwe kieswet in Georgia zelfs met de Jim Crow-wetten, die in zuidelijke staten raciale segregatie een wettelijke basis gaven, zegt Asselman. ‘Dit is een walgelijke vergelijking.’ Als Trump een verdelende president was dan is Biden dat zeker, vindt Asselman.

Institutioneel racisme bij de Amerikaanse politie?

Er is veel eenheid in de Verenigde Staten over het feit dat Derek Chauvin verantwoordelijk is voor de dood van George Flyod, zegt Neyskens. ‘Maar de president moet zich wel houden aan de scheiding der machten.’ Iedereen is het eens over het feit dat wat er met George Flyod gebeurd is nooit had mogen plaatsvinden, maar het discours over institutioneel racisme leidt tot situaties zoals in Ohio. In Colombus, in de Amerikaanse staat Ohio, schoot de politie een 16-jarig zwart meisje dood na een melding dat een vrouwelijke verdachte iemand had proberen steken met een mes. De beelden van het schietincident zijn ondertussen vrijgegeven en daarop is duidelijk te zien dat het meisje met een mes in haar hand op twee vrouwen afstapte. De politieke retoriek over politiegeweld zorgt er op termijn mogelijks voor dat politieagenten niet meer durven tussenkomen, zegt Neyskens. Op het moment dat de agent schoot was het meisje in de beweging om de messteek toe te brengen, benadrukt Asselman. ‘Indien de agent niet had geschoten was de andere jonge vrouw omgekomen door de messteek.’ Omdat de agent blank was en het slachtoffer zwart past dit in het opgeklopte narratief van politiegeweld in de Verenigde Staten, zegt Asselman.

Auteur artikel: Rani De Leeneer

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties