fbpx


Media
Sebastiaan van der Lans

Sebastiaan Van Der Lans: ‘Klopt de informatie op het internet wel?’
Fake news en fraude op het internet zijn vandaag de dag alomtegenwoordig. Het Nederlandse bedrijf WordProof ontwikkelde een technologie om meer authenticiteit aan nieuws te geven en desinformatie op het internet te bestrijden. In deze aflevering van Doorbraak radio legt oprichter en CEO van WordProof, Sebastiaan Van Der Lans, uit wat WordProof precies doet en wat de doelen van het bedrijf zijn.

Open source software

Sebastiaan Van Der Lans houdt zich al zestien jaar bezig met open source software. Dit houdt in dat de gebruiker de licentie heeft om naast gebruiker ook ontwikkelaar te zijn van de software. Daardoor hebben gebruikers de mogelijkheid om software aan te passen, te verspreiden en te verkopen zonder dat er auteursrechten of kosten aan verbonden zijn.

Ook WordProof werkt volgens het principe van open source software. ‘WordProof is het geven van een time stamp op het blockchain. En blockchain is de techniek achter bitcoin,’ zegt Van Der Lans. Maar je kan er veel meer mee dan enkel waarden heen en weer schuiven. WordProof gebruikt de techniek om op een open source manier inhoud op het internet, zoals bijvoorbeeld in nieuwsartikels, te beschermen. ‘Het speelveld is altijd open source en hoe die de wereld beter kan maken. Dus bij WordProof gaat het over het vechten tegen misinformatie.’

Bestrijden van fake news

Hoe bestrijdt WordProof dan precies fake news op het internet op een open source manier? ‘Wat we eigenlijk doen is het geven van een time stamp aan een artikel of een stuk van een artikel. We maken een soort van unieke vingerafdruk en die stoppen we in de blockchain.’ Concreet betekent dit dat je als gebruiker kan zien wie de informatie bij een artikel heeft aangepast en wat er vóór die aanpassing geschreven stond. Wanneer er bij een artikel staat dat het drie uur geleden is aangepast zorgt WordProof ervoor dat je als consument te weten kan komen wie de informatie heeft aangepast en of er gerommeld is met de informatie, legt Van Der Lans uit.

Niet enkel consumenten maar ook zoekmachines zoals Google kunnen gebruikmaken van de technologie van WordProof. ‘Zo kunnen ze nagaan of iemand echt verantwoordelijkheid neemt voor de gedeelde informatie of niet.’

De koppeling met een identiteit

Om echt over te gaan tot het bestrijden van fake news is er meer nodig dan enkel het gebruiken van een time stamp, zegt Van Der Lans. ‘In de bestrijding van misinformatie is het belangrijk dat het account waarmee je een time stamp in de blockchain zet gekoppeld is aan een identiteit.’ Dat account kan bijvoorbeeld een twitter of linkedIn account zijn, maar het kan nog een stapje hoger door het koppelen van je overheidsaccount aan één blockchain.

Van Der Lans ziet hier veel voordelen in aangezien het ervoor kan zorgen dat bepaalde personen een goede reputatie opbouwen en consumenten dus een voorkeur zullen krijgen voor het lezen van informatie die van bijvoorbeeld bepaalde journalisten afkomstig is.

Blockchain for social good

Volgens Van Der Lans is er een wereldwijde beweging merkbaar van een automatisch vertrouwen in bedrijven en personen die informatie delen op het internet naar consumenten die zelf controleren of deze informatie wel klopt. ‘De blockchaintechnologie heeft het in zich om deze beweging te versterken.’ De Europese Unie is enorm geïnteresseerd in deze technologie en stampte daarom een soort wedstrijd uit de grond met de naam Blockchain for social good.

‘Vijf partijen konden één miljoen euro winnen om hun bedrijf verder uit te bouwen en wij hebben met Wordproof die prijs in de wacht gesleept.’ Daarbovenop behaalde Wordproof ook de hoogste score en dus de erkenning van de EU-commissie dat ze de absolute nummer één zijn in deze technologie.

De verdere doelen van Wordproof

WordProof ziet de overwinning in de wetstrijd van de EU-commissie niet zuiver als haar eigen overwinning, maar als die van de hele beweging en technologie van het gebruiken van time stamps. Klopt de informatie op het internet wel? Klopt de informatie op het internet wel? ‘In de toekomst willen we ons vooral toeleggen op drie speerpunten. Namelijk educatie, het verder uitrollen van de technologie en versterken van de koppeling aan een identiteit,’ aldus Van Der Lans. Burgers moeten weten dat de technologie bestaat en kunnen op die manier leren dat ze kritisch moeten omspringen met informatie op het internet.


Beluister onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.