JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Terrière en Degreef: ‘Inge Vervotte als reddende engel voor CD&V’

David Geens16/3/2022
Komt Inge Vervotte terug om de CD&V te redden?

Komt Inge Vervotte terug om de CD&V te redden?

foto © Belga

Veel origineel energiebeleid is er niet naar boven gekomen. Wallonië verwijst steeds vaker naar het federale, maar Vlaanderen betaalt.

Deze week draait de Vivaldi-ploeg om energie, maar veel energie voor originele ideeën lijkt ze niet meer te hebben. De maatregelen voor de hoge energiefacturen kosten de regering wel veel geld, maar ze halen niet veel uit.

Lorenzo Terrière en Christophe Degreef vinden dat vooral Groen weer slecht uit de verf komt. Hun enige trofee is dat de treinkaartjes niet duurder worden. Dat roept herinneringen op aan nutteloze tienrittenkaarten. Ook premier De Croo krijgt alsmaar meer kritiek op zijn manier van werken. ‘Voor de premier is er duidelijk meer buitenland dan eigen land’, zegt Terrière.

Invasie

De Russische invasie van Oekraïne krijgt in eigen land alsmaar een meer politieke dimensie als men de standpunten van de partijen vergelijkt. Het valt onze analisten daarbij op dat Vlaanderen er in slaagt een daadkrachtig vluchtelingenbeleid op te zetten, terwijl in Brussel en Wallonië amper wat beweegt. ‘Daar wijst men voor deze crisis, net zoals na de ramp in de Vesdervallei, naar het federaal niveau waarbij federaal geld eigenlijk een synoniem is voor Vlaams geld.’

Reddende engel?

Bij CD&V is het opnieuw Wouter Beke die een slechte beurt maakt. De vraag om zijn ontslag vertaalt zich alsmaar meer in de vraag of een minister ooit nog wel politiek verantwoordelijk is voor iets. ‘Misschien is het tijd om Inge Vervotte terug te halen’, suggereert Terrière.

Eind dit jaar mogen we verwachten dat Joachim Coens als voorzitter ingeruild wordt. ‘Hilde Crevits is dan een veelgehoorde naam’, stipt Degreef aan, maar ook daar zou Inge Vervotte in de schijnwerpers geplaatst kunnen worden. Aan Franstalige kant is de halfzusterpartij op zoek naar een nieuw imago, ‘maar ik vraag me af of ze op deze manier zullen scoren op het Waalse platteland’, besluit Degreef.

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties