JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Terriere en Degreef: ‘Vertrek Lorin Parys is klap voor N-VA’

David Geens30/3/2022
Lorin Parys verliet onverwacht de politiek

Lorin Parys verliet onverwacht de politiek

foto © Belga

Onze politieke analisten Terriere en Degreef staan stil bij de peiling, het vertrek van Lorin Parys en de reflex bij de Franstaligen rond schoolvakanties.

Onze politieke analisten Lorenzo Terriere en Christophe Degreef staan eerst stil bij de peiling van afgelopen vrijdag.

Het is duidelijk dat regeren niet loont, behalve voor Vooruit. Open Vld levert de premier maar is slechts nog de tiende partij. ‘In 2024 zal het niet alleen gaan over de zetelverdeling, maar ook over de onderlinge partijrelaties’, zegt Terriere. Vlaams Belang zakt, waarschijnlijk omdat Tom Van Grieken moeilijk kan communiceren over de oorlog in Oekraïne omwille van de uitspraken van enkele van zijn kopstukken.

‘Ik vrees dat Les Engagés verkeerd hebben gegokt,’ stelt Degreef bij zijn analyse aan Franstalige kant. Een partij die vervelt tot een stadspartij en in Brussel onder de kiesdrempel zakt, is verkeerd bezig. Ook Groen is uiteraard opgejaagd wild. De gebrekkige communicatie en het dogmatisch vasthouden aan de kernuitstap, kost de partij virtuele zetels. Degreef en Terriere stellen zich de vraag wat er nog aan Groen beloofd is om het uitstel van de kernuitstap te aanvaarden?

Lorin Parys, Groen en de schoolkalender

Uiteraard besteden we ook aandacht aan het vertrek van Lorin Parys en de komende voorzittersverkiezingen bij Groen. Degreef analyseert ook de stemming rond de gewijzigde schoolkalender in Franstalig België, waarbij Terriere opmerkt dat het een goede zaak is om eens een regionalistische reflex aan Franstalige kant te zien.

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties