fbpx


Binnenland, Politiek

Terriere en Degreef: ‘Vertrek Lorin Parys is klap voor N-VA’
Onze politieke analisten Lorenzo Terriere en Christophe Degreef staan eerst stil bij de peiling van afgelopen vrijdag.

Het is duidelijk dat regeren niet loont, behalve voor Vooruit. Open Vld levert de premier maar is slechts nog de tiende partij. ‘In 2024 zal het niet alleen gaan over de zetelverdeling, maar ook over de onderlinge partijrelaties’, zegt Terriere. Vlaams Belang zakt, waarschijnlijk omdat Tom Van Grieken moeilijk kan communiceren over de oorlog in Oekraïne omwille van de uitspraken van enkele van zijn kopstukken.

‘Ik vrees dat Les Engagés verkeerd hebben gegokt,’ stelt Degreef bij zijn analyse aan Franstalige kant. Een partij die vervelt tot een stadspartij en in Brussel onder de kiesdrempel zakt, is verkeerd bezig. Ook Groen is uiteraard opgejaagd wild. De gebrekkige communicatie en het dogmatisch vasthouden aan de kernuitstap, kost de partij virtuele zetels. Degreef en Terriere stellen zich de vraag wat er nog aan Groen beloofd is om het uitstel van de kernuitstap te aanvaarden?

Lorin Parys, Groen en de schoolkalender

Uiteraard besteden we ook aandacht aan het vertrek van Lorin Parys en de komende voorzittersverkiezingen bij Groen. Degreef analyseert ook de stemming rond de gewijzigde schoolkalender in Franstalig België, waarbij Terriere opmerkt dat het een goede zaak is om eens een regionalistische reflex aan Franstalige kant te zien.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.