JavaScript is required for this website to work.
Geopolitiek

Theo Francken: ‘Uitbreiding NAVO is geen provocatie voor Rusland’

David Geens25/5/2022
Zweden en Finland hopen binnenkort lid te worden van de NAVO

Zweden en Finland hopen binnenkort lid te worden van de NAVO

foto © Shutterstock

Theo Francken (N-VA) verwelkomt Zweden en Finland als nieuwe leden van de NAVO.

Theo Francken (N-VA) verwelkomt Zweden en Finland als nieuwe leden van de NAVO. ‘We werken reeds nauw samen, dit is de logische volgende stap’, zegt Francken. Dat Rusland hiermee geprovoceerd zou worden, vindt hij een foute perceptie. ‘De NAVO heeft Rusland nog nooit aangevallen’, stelt hij daar tegenover.

De aanvaarding kan snel gaan, enkel Turkije doet nog moeilijk. Volgens Francken is dit eerder een positie die Turkije inneemt tegenover de Verenigde Staten. Hij denkt dat tegen midden juni het nodige kan gedaan worden zodat Zweden en Finland reeds als waarnemers aanwezig kunnen zijn bij de volgende NAVO-top.

Francken vindt het ook absoluut noodzakelijk dat België de doelstelling van 2% bbp defensiebudget haalt. Hij verwacht dat premier De Croo dat maar al te goed beseft en voor een oplossing zal zorgen. Veel meer verrassing zit in de vraag of hij de volgende NAVO-baas wil zijn.

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties