JavaScript is required for this website to work.
Sport

Union vervangt Anderlecht en wordt weer de Brusselse ‘ploeg van ’t Stad’

foto © RUSG

Anderlecht was jarenlang de onbetwistbare ‘ploeg van ’t Stad’. Union steekt het in malaise verkerende paars-wit naar de kroon.

In Antwerpen bikkelen twee traditieclubs al tijden om de titel ‘ploeg van ’t Stad’. De rivaliteit bij stadsderby’s is groot. Sinds het paarswitte Beerschot uit eerste klasse is verdwenen, is het roodwitte Antwerp de onbetwistbare nummer één. Nog niet zo lang geleden waren de rollen omgekeerd: Beerschot dat lekker in eerste voetbalde en zelfs Europees een graantje meepikte, terwijl Antwerp troosteloos in de tweede klasse hing.

Paars-wit

In Brussel heerste al tijden paars-wit, ofwel Anderlecht. Maar anders dan in Antwerpen, keken Brusselse voetbalfans voor geanimeerde matchen niet uit naar stadsderby’s. Ze keken naar de grote clubs van andere steden: Club Brugge, Standard de Liège, Genk, Gent, Antwerp, … Anderlecht hoefde zich nooit te bekommeren om de titel ‘ploeg van ’t Stad’. Die hadden ze onbetwistbaar.

Nu steekt een andere ploeg hen naar de kroon. Opnieuw, mag je wel zeggen. Union, bijgenaamd ‘La vieille dame’, is zowaar ouder dan eeuwige grote broer Anderlecht. De Brusselse ploeg met stamnummer tien werd opgericht in 1897 en heet voluit Royale Union Saint-Gilloise.

De ploeg uit het Brusselse Sint-Gillis speelt sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw in buurgemeente Vorst. In die tijd deden ze dat nog vorstelijk. Voor de Tweede Wereldoorlog was Union de succesvolste ploeg uit de Belgische competitie. Ze zetten in de jaren ’30 een reeks van zestig competitiewedstrijden zonder nederlaag neer. Ze werden elf keer landskampioen.

Professionalisme

En, zoals dat gaat met grote clubs, kwamen er ook schandalen. Union werd bij het behalen van één van die landstitels beschuldigd van professionalisme: ze zouden hun spelers betaald hebben. Het kan verkeren.

De tijden keerden in de jaren ’40. Anderlecht groeide en professionaliseerde. Union, dat eerder nochtans van professionalisme verdacht werd, bleef een familiale club. De resultaten waren navenant. Union verdween landelijk volledig uit het zicht en de hoofdstad kleurde paars-wit.

L’Union fait la force

Union, dat in 2013 nog nipt ontsnapte aan degradatie naar vierde klasse, maakt sinds enkele jaren echter een steile opmars. Misschien had het ongenaakbare Anderlecht in 2018 de alarmbellen moeten horen toen het door Union uitgeschakeld werd in de Beker van België.

De club promoveerde in 2021 na bijna een halve eeuw weer naar het hoogste niveau. En wat ze daar presteren, verrast vriend en vijand. Ze werden herfstkampioen als eerste promovendus ooit en in de strijd om de titel moesten ze enkel voor Club Brugge de duimen leggen. Ze haalden Europees voetbal en wisten onlangs Europese overwintering te verzekeren. L’Union fait la force.

Ploeg van ‘t Stad

In Anderlecht groeit intussen de malaise. Paars-wit doolt rond in de tweede tabelhelft, heeft de slechtste competitiestart in een eeuw en komt deze dagen vooral in het nieuws door supportersgeweld met vuurpijlen. Aan alle twijfelende Brusselaars die meer verknocht zijn aan winnen dan aan kleuren: ‘La vieille dame’ Union, de familieclub gehuld in blauw en geel, onthaalt u met liefde. En neemt met plezier weer de titel ‘ploeg van ’t Stad’ aan.

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij haalde een MA in Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Commentaren en reacties