fbpx


Brussel, Politiek

Van Achter en Tavernier: ‘Sven Gatz minister van alle talen behalve het Nederlands’
De Brusselse Vice-Gouverneur controleert in Brussel alle aanwervingen en benoemingen in de lokale besturen om te kijken of de taalwetgeving werd gerespecteerd. Zijn laatst gepubliceerde jaarverslag van 2020 bevestigt pijnlijk genoeg opnieuw de al jaren geldende tendens: het gaat bergaf met het respect voor de taalwetgeving. Nooit eerder worden gelijkheid en respect overal zo hoog in het vaandel gedragen als vandaag, maar de structurele discriminatie van de Vlamingen is voor de Brusselse besturen blijkbaar niet problematisch, zeggen Brussels parlementslid Cieltje Van Achter en Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (beiden N-VA).

Sven Gatz bespreekt rapport niet eens in de regering

Nooit eerder werden er zoveel schorsingsbesluiten uitgevaardigd. In totaal schorste de Vice-Gouverneur in 2020 1.867 aanwervingen bij de Brusselse gemeentes en OCMW’s omdat de taalwetgeving niet werd gerespecteerd. De Vice-Gouverneur kan een aanstelling van een niet-tweetalige ambtenaar wel schorsen, maar de schorsing is slechts tijdelijk. Het is aan de Brusselse Hoofdstedelijke Regering om onwettige benoemingen te vernietigen. Dit gebeurde in 2020 geen enkele keer.

Cieltje Van Achter en Annabel Tavernier willen dat de Vlaamse minister van meertaligheid (eigenlijk van alle talen behalve het Nederlands) Sven Gatz eindelijk aandacht besteedt aan dit probleem.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.