JavaScript is required for this website to work.
Ethiek

Vera Jans: ‘Overheid moet niet helpen om levens kapot te maken met hard drugs’

David Geens15/3/2022
Vera Jans is helemaal gekant tegen de legalisering van hard drugs.

Vera Jans is helemaal gekant tegen de legalisering van hard drugs.

foto © CD&V

Vera Jans is helemaal gekant tegen het idee dat een overheid zelf hard drugs gaat verkopen. Het is alsof we de strijd tegen drugs opgeven.

De Belgische drugswet bestaat inmiddels 101 jaar, met onderweg uiteraard heel wat aanpassingen. Volgens Antwerps schepen Jinnih Beels (Vooruit) en professor Tom Decorte (UGent) is het hoog tijd om de wet aan te passen aan de huidige omstandigheden.

In een dubbelgesprek met Knack pleiten ze beiden onomwonden voor de legalisering van het gebruik van drugs, zelfs van hard drugs als cocaïne. Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V) vindt dat een overheid mensen van de drugs moet afhouden en niet zélf verdovende middelen gaan verkopen.

War on drugs

‘Ik kan me niet vinden in hun argumenten die eigenlijk zeggen dat als we de wars on drugs niet kunnen winnen. We het beter opgeven.’ Het idee om de illegale markt de wind uit de zeilen te nemen is niks waard. De illegale markt gaat dan gewoon goedkoper aanbieden, ten koste van de kwaliteit. ‘Een breed preventiebeleid omtrent algemene gezondheid met informatie over tabak, alcohol en alle andere drugs moet de prioriteit van de overheid blijven,’ vindt Jans.

Er zijn genoeg buitenlandse voorbeelden van legalisering waarbij je toch een enorme stijging ziet in de gevolgen zoals zelfdoding en ongevallen in het verkeer onder invloed van drugs. ‘Ook ouders krijgen het moeilijk om hun kinderen te leren van drugs te blijven als de overheid het zelf aanbiedt.’

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties