fbpx


Ethiek, Politiek

Vera Jans: ‘Overheid moet niet helpen om levens kapot te maken met hard drugs’
De Belgische drugswet bestaat inmiddels 101 jaar, met onderweg uiteraard heel wat aanpassingen. Volgens Antwerps schepen Jinnih Beels (Vooruit) en professor Tom Decorte (UGent) is het hoog tijd om de wet aan te passen aan de huidige omstandigheden.

In een dubbelgesprek met Knack pleiten ze beiden onomwonden voor de legalisering van het gebruik van drugs, zelfs van hard drugs als cocaïne. Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V) vindt dat een overheid mensen van de drugs moet afhouden en niet zélf verdovende middelen gaan verkopen.

War on drugs

‘Ik kan me niet vinden in hun argumenten die eigenlijk zeggen dat als we de wars on drugs niet kunnen winnen. We het beter opgeven.’ Het idee om de illegale markt de wind uit de zeilen te nemen is niks waard. De illegale markt gaat dan gewoon goedkoper aanbieden, ten koste van de kwaliteit. ‘Een breed preventiebeleid omtrent algemene gezondheid met informatie over tabak, alcohol en alle andere drugs moet de prioriteit van de overheid blijven,’ vindt Jans.

Er zijn genoeg buitenlandse voorbeelden van legalisering waarbij je toch een enorme stijging ziet in de gevolgen zoals zelfdoding en ongevallen in het verkeer onder invloed van drugs. ‘Ook ouders krijgen het moeilijk om hun kinderen te leren van drugs te blijven als de overheid het zelf aanbiedt.’

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.