JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Voka via Doorbraak – 5 VOOR 12: ga voor efficiënte gemeentefusies

Wannes Bok13/12/2023

foto © DB

Met gemeentefusies kunnen we lokale besturen weer kracht geven, vindt Koen Van Diest, junior adviseur bestuurszaken en staatshervorming bij het Voka Kennis- en Lobbycentrum.

In de podcast 5 minuten voor 12 lanceert voka voorstellen die de Samenleving en de Economie vooruithelpen. In deze aflevering komt het thema gemeentefusies aan bod. Aan het woord is Koen Van Diest, junior adviseur bestuurszaken en staatshervorming bij het Voka Kennis- en Lobbycentrum.

Podcast 5’vr12: ga voor efficiënte gemeentefusies om hun bestuurskracht te vergroten

Lokale besturen hebben onvoldoende bestuurskracht om ondernemingen optimaal te ondersteunen, zeker aangezien hun verantwoordelijkheden de afgelopen decennia sterk zijn uitgebreid. In veel kleinere gemeenten kijken we naar een suboptimale dienstverlening en versnipperde visies op economische ontwikkeling. Door middel van gemeentefusies kunnen we lokale besturen weer kracht en het vertrouwen geven om hun bestuurskracht optimaal uit te oefenen.

Om een efficiënte dienstverlening te kunnen garanderen en ervoor te zorgen dat gemeenten over voldoende bestuurskracht beschikken om hun taken op te nemen, moeten gemeenten met minder dan 20.000 inwoners fusioneren. Hiervoor krijgen ze de tijd tot 1 januari 2027. Gemeenten die het heft niet zelf in handen nemen, worden gefusioneerd op basis van bestuurlijke en economische criteria die door de Vlaamse overheid zijn opgesteld.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok

Paul Claes is er opnieuw op fantastische wijze in geslaagd de schrijfsels van een klassiek auteur te vertalen. Ditmaal aan de beurt: de liefdesgedichten van de Romeinse dichter Sextus Propertius.

Commentaren en reacties