JavaScript is required for this website to work.
radio

Voka via Doorbraak – 5 VOOR 12: help industrie koolstofneutraal te maken

Wannes Bok18/10/2023

foto © Voka

In de podcast 5 minuten voor 12 lanceert Voka voorstellen die de samenleving en de economie vooruithelpen. In deze aflevering komt het thema klimaat aan bod.

In de podcast 5 minuten voor 12 lanceert Voka voorstellen die de samenleving en de economie vooruithelpen. In deze aflevering komt het thema klimaat aan bod. Yannick Van den Broeck, adviseur energie en klimaat bij het Voka Kennis- en Lobbycentrum, vertelt er meer over.

De transitie naar een klimaatneutrale samenleving in 2050 plaatst ondernemingen voor grote uitdagingen. Tegen 2030 al, moet de uitstoot met 40 procent naar omlaag. Dat is erg ingrijpend en maakt dat bedrijven hun investeringsplannen grondig moeten aanpassen.

Het vervangen van fossiele processen door klimaatvriendelijke energie is voorlopig nog een stuk duurder op het vlak van exploitatie. Daarom kan de industrie die veranderingen enkel doorvoeren als de overheid de meerkosten in de exploitatie van de industrie compenseert. Dat kan bijvoorbeeld via het mechanisme van ‘contracts for difference’. Onze buurlanden staan al ver in dat proces, maar Vlaanderen heeft een achterstand in te halen.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties