JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Wilfried Vandaele: ‘De 4,3 miljard euro extra aan investeringen zijn nodig om de coronacrisis te boven te komen’

David Geens7/10/2020
Wilfried Vandaele

Wilfried Vandaele

foto © Belga

De Septemberverklaring van de Vlaamse regering wijst op hoge ambities. In deze podcast laat Wilfried Vandaele zijn licht schijnen op de doelstellingen van de Vlaamse overheid om de crisis te boven te komen.

Met de Septemberverklaring van de Vlaamse regering ging het nieuwe politieke werkjaar van start. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Wilfried Vandaele, fractieleider van de N-VA in het Vlaams parlement, dieper in op de doelstellingen van de Vlaamse overheid en de extra investeringen die ze voorziet.

In de schaduw van de federale regering

De Vlaamse regering lijkt vaak wat ondergesneeuwd door het federale niveau, vindt Vandaele. ‘In de Nationale Veiligheidsraad zit onze minister-president er wat voor spek en bonen bij. Ik heb me daar al vaak over beklaagd.’ De regeringen van de deelstaten zitten amper verankerd in de veiligheidsraad, het is bijna een gunst van de premier dat ze hier aanwezig zijn. ‘En dit terwijl heel veel zaken die er beslist worden juist moeten worden uitgevoerd door de deelstaten.’

Volgens Vandaele ligt de positie van de Vlaamse regering in de nationale veiligheidsraad mee aan de basis van de hoge ambities in de Septemberverklaring. ‘Het was het moment om de rug eens te rechten en dat is zeker gebeurd toen we een assertieve Vlaamse regering hoorden.’ Het gaat over 1,7 miljard euro aan nieuw beleid dat eigenlijk vorig jaar reeds beslist was, maar waar nu een hoop dingen bijkomen.

4,3 miljard aan nieuwe investeringen

Uniek aan dit regeerprogramma is dat de Vlaamse regering sterk inzet op investeren in de Vlaamse economie. ‘We rekenen daarvoor deels op de Europese Unie.’ De EU rekt vijf miljard uit voor België op basis van concrete plannen. Voor Vandaele moet zeker drie miljard van dat geld naar Vlaanderen komen, wat een billijke verdeling zou zijn. ‘We hopen dat dit lukt en dat die plannen het halen.’

Van deze 4,3 miljard euro zal er zeker 1,5 miljard naar publieke investeringen gaan, zegt Vandaele. ‘Denk maar aan openbare werken, de havens, de zorg en cultuur.’ Verder gaat er ook één miljard euro aan investeringen naar het klimaat.

Het zorgsysteem

Inzake zorg is er heel wat vooruitgang. Vooral het budget welzijn stijgt sterk. De federale overheid had reeds eerder beslist om de lonen van het ziekhuispersoneel te verhogen, waardoor er een kloof zou ontstaan met het zorgpersoneel dat in instellingen werkt die onder Vlaamse bevoegdheid vallen. ‘Dat is natuurlijk niet de bedoeling.’ Daarom investeert de Vlaamse overheid bovenop het extra budget dat reeds voorzien was nog eens 525 miljoen euro om het zorgpersoneel in de Vlaamse instellingen beter te vergoeden. Daarnaast kan dit bedrag ook dienen voor een uitbreiding van de capaciteit.

Wat betreft het inkorten van de wachtlijsten is er nog veel discussie. In het regeerakkoord van vorig jaar was reeds afgesproken dat er 270 miljoen euro zou geïnvesteerd worden om de wachtlijsten aan te pakken, zegt Vandaele. Dit zou stapsgewijs gerealiseerd worden tegen het einde van de legislatuur. Maar het relanceplan besliste om dit niet stapsgewijs te doen maar onmiddellijk vanaf het eerste jaar. ‘Dit is nog geen oplossing maar wel een stap in de goede richting.

Digitale transformatie

De Vlaamse regering verkondigt al langer dan vandaag dat ze koploper wil zijn wat innovatie betreft. ‘Dat is het talent van onze regio, wij staan internationaal ook hoog aangeschreven als het op de grijze cellen aankomt.’ We merken door de coronacrisis dat digitalisering ook nodig is om een aantal problemen op te vangen, zegt Vandaele.

Door digitalisering kan een nieuwe economische motor aanslaan en kunnen er nieuwe innovaties ontstaan. Daarom heeft de Vlaamse regering in het relanceplan een bedrag van 800 miljoen euro voorzien voor digitalisering. ‘Dat speelt op verschillende vlakken, waarvan de hoofdpijler onderwijs is.’ We moeten ervoor zorgen dat zeker jongeren mee zijn in het digitale verhaal, vindt Vandaele.

Het weerwerk van de oppositie

Vandaele is van mening dat het in de huidige omstandigheden juist makkelijker is om antwoord te bieden op de kritiek van de oppositie. ‘Meestal moeten we ons verdedigen omdat er besparingen komen, maar nu komen er juist extra middelen.’ Die extra investeringen zijn ook nodig om de coronacrisis te boven te komen, zegt Vandaele.

Daardoor kan de meerderheid een positieve boodschap brengen. ‘De Vlaamse overheid heeft de traditie om de begroting in evenwicht te houden, maar helaas is het nu nodig om van dit idee af te stappen.’ Investeringen in welzijn en economie zijn noodzakelijk.

Redacteur: Rani De Leeneer

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties