fbpx


Geschiedenis

De Grote Oorlog toen en nu

WO I in monumenten en begraafplaatsen
Titel
De Grote Oorlog toen en nu
Auteur
Staf Schoeters
Uitgever
Davidsfonds
ISBN
9789058268242
Aantal bladzijden
271
Prijs
€ 29.5
Koop dit boek online

De Eerste Wereldoorlog laat bijna honderd jaar na datum nog veel merktekens achter in ons vaderlandse landschap. Met het oog op de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog wordt het tijd voor een inventaris. Dat moet ook Staf Schoeters gedacht hebben. Hij zette een hele hoop monumenten bijeen in De Grote Oorlog toen en nu. W.O.I in monumenten en begraafplaatsen. Positief punt, Schoeters beperkt zich niet tot de Westhoek. Ook in de Ardennen en rond Leuven, Dendermonde, Antwerpen of Halen is slag geleverd in 1914. En ook daar is een en ander te vinden. Schoeters geeft telkens een korte historische schets van de gebeurtenissen, de slag of gevechten en zoomt daarna in op het monument of de begraafplaats. Dat is ook ons punt van kritiek, hij focust vooral op de begraafplaatsen (waarover hij al andere boeken publiceerde) en laat zo een aantal monumenten (bijvoorbeeld in Leuven) onbesproken. Hij heeft misschien niet de pretentie alle monumenten op te nemen en inderdaad niet elk gemeentelijk monument moet er bij, maar over de selectie valt te discuteren. Toch is het een interessant boek dat u meeneemt langs het graf van de eerste en het laatste slachtoffer, vergeten veldslagen en toeristische toppers doorheen heel het land. Bovenal is het kleurrijk en verzorgd uitgegeven met mooie foto’s.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever non-fictie bij Vrijdag en van Doorbraak Boeken. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Talk