fbpx


Geen categorie

Franstaligen tegen Vlamingen

Hoe België als natie mislukte
Titel
Franstaligen tegen Vlamingen
Auteur
Paul Van Velthoven
Uitgever
Aspekt
ISBN
9789461531704
Aantal bladzijden
222
Prijs
€ 18.95
Koop dit boek online

Een belgicisme dat de kop heeft opgestoken in ‘meer vooruitstrevende Vlaamse kringen (cultuur en media)’ voor wie het Vlaams-nationalisme achterhaald zou zijn door de globalisering (p. 150). Mochten ze zijn boek lezen, zouden ze weer herinnerd worden aan de ‘vaderlandse geschiedenis’ waardoor als een rode draad het geloof loopt dat de Franse taal het ‘teken van burgerschap’ bij uitstek is (p. 12). Wat progressieve Vlamingen als een verrijking beschouwen – het samenleven van twee taalgemeenschappen – is volgens de analyse van de auteur iets waarin de Franstaligen nooit zullen kunnen berusten. Het beste bewijs daarvan is Brussel, waar ze terugpakten ‘wat ze in het Vlaamse gewest verloren.’ (p. 12). Van samenleving is in feite weinig sprake. Twee verschillende volken onder één Belgisch etiket willen verstoppen noemt de auteur de ‘weeffout’ van België. De verschillende staatshervormingen konden tot niets anders leiden dan een ‘gesplitste samenleving’ (p. 158). Toch ziet de auteur België nog niet zo gauw verdwijnen. Brussel, een ‘staat binnen de staat'(p. 180), blijft het grote struikelblok.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever non-fictie bij Vrijdag en van Doorbraak Boeken. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Talk