fbpx


Geen categorie

Jan Frans Willems

Vader van de Vlaamse Beweging
Titel
Jan Frans Willems
Auteur
Ludo Stynen
Uitgever
De Bezige Bij Antwerpen
ISBN
9789085421405
Aantal bladzijden
520
Prijs
€ 34.95
Koop dit boek online

Willems verdiende zeker een nieuwe biografie, maar dan wel om nieuwe conclusies over ’s mans leven en betekenis te publiceren. Die missen we echter in deze vuistdikke biografie. Het is een samenvatting van wat al bekend was. Wat jammer is, want terugkijkend naar het verleden, is het belang van de ‘vader’ van de Vlaamse Beweging – zoals ie gemeenzaam bekend werd – niet te onderschatten. Niet enkel omdat hij de Nederlandse spelling vereenvoudigde – in nauw contact overigens met filologen uit het Noorden. Ook niet omdat hij een vurig aanhanger was van Oranje, waardoor die na 1830 werd ‘verbannen’ naar Eeklo, wat hem in staat stelde zich meer in te laten met het vertalen en ontsluiten van middeleeuwse Vlaamse/Nederlandse en Nederduitse teksten. Maar omdat hij een van de gangmakers is van de emancipatie van de Vlamingen, en dat al in zijn eerste teksten waarin hij na jarenlange Franse verdrukking de promotie van het Nederlands in ‘Noord-België’ vooropstelde. In de biografie komt ook duidelijk naar voren dat Willems een gangmaker – hoewel geen auteur – was van het Petitionnement van 1840, dat de eerste politieke daad was van een toen nog louter culturele Vlaamse Beweging.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever non-fictie bij Vrijdag en van Doorbraak Boeken. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Talk