Geschiedenis

Vijandige broeders?

De Nederlandse sociaal-democratie en het nationaal-socialisme 1922-1940
Titel
Vijandige broeders?
Auteur
Rob Hartmans
Uitgever
Ambo
ISBN
9789026321108
Aantal bladzijden
240
Prijs
€ 24.95
Koop dit boek online

Wat Mark Grammens al zestig jaar betreurt, krijgt een intelligente verklaring en omkadering in Vijandige Broeders? van de Nederlandse journalist Rob Hartmans. De klacht van Grammens is: de stugheid van sociaaldemocraten, onder invloed van marxistisch utopisme, om de gehechtheid van mensen aan hun land te erkennen als een onuitwisbaar bestanddeel van lijf en geest van het merendeel van de burgers. Dat kronkelt naar boven op de opiniebladzijden van de zelfverklaarde Vlaamse kwaliteitsbladen. Elke licentiaat die zich daar filosoof noemt, schiet op ‘den Bart’, een protofascist.De pavloviaanse reactie van links op de vaderlandsliefde is oud. Hartmans traceert die afkeer tot bij de bron: in het heilsgerichte, internationalistische verlossingssocialisme van Karl Marx. Het strakke geloof van de oligarchen van de Duitse sociaaldemocratie, verenigt in de SPD, in het internationalisme groef een kloof tussen partij en volk, en dat volk, ontworteld, ontredderd, op zoek naar een leider en respect, koos daarom massaal voor een andere vorm van het socialisme: het nationaalsocialisme, in een aantal beginselen en praktijken een tak van de socialistische boom.Vijandige Broeders? is geen geschiedenis om de geschiedenis. Hartmans ziet dezelfde volksvreemde mechaniek bij de Nederlandse PvdA, en ja kan het opentrekken naar Vlaanderen, dus bij Groen en sp.a. Tussen het antinationale discours van de Nederlandse en de Vlaamse socialisten en het succes van Pim Fortuyn, Bart De Wever en Gerolf Annemans bestaat een oorzakelijk verband.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever non-fictie bij Vrijdag en van Doorbraak Boeken. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Karl Drabbe?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans