JavaScript is required for this website to work.
post

Reynders vs. Michel

Pieter Bauwens30/9/2014Leestijd 2 minuten

Zouden Didier Reynders en Charles Michel echt op voet van oorlog leven? Niet iedereen is daarvan overtuigd.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Van in het begin van de regeringsvorming werd geschreven en gesproken over de moeilijke relatie tussen Didier Reynders en Charles Michel en de problemen die dat voor de MR en de regeringsvorming zou meebrengen. Ook wij betwijfelden na de verkiezingen dat een coalitie met enkel MR aan Franstalige kant mogelijk zou zijn, omdat dat de tweedeling binnen die partij op scherp zou zetten, misschien kon het leiden naar een split. We waren fout.

Rivalen

De rivaliteit tussen Reynders en Michel of ‘de clan Michel’ zou al ver teruggaan, maar zeker op de spits gedreven zijn door de jongste voorzittersverkiezingen in de MR, waar Charles en Didier het tegen elkaar opnamen. Reynders verloor en Michel werd voorzitter. De voorzitter kreeg kritiek, echt veel vooruitgang maakte de MR niet en ze dreigde om voor jaren in de oppositie te belanden. De Zweedse coalitie kon zijn vel redden. Voor Reynders opende dat perspectieven, maar toen kwam de klap dat hij geen EU-commissaris werd en hij zijn politieke toekomst moest veilig stellen en herdenken. Geen ideale situatie om een moeilijke relatie verbeteren.

Volgens velen is die persoonlijke rivaliteit tussen de twee MR-kopstukken ook een reden voor de vertraging in de onderhandelingen. Die onderhandelingen kunnen niet ‘landen’ zolang er geen goede plaats is gevonden voor Reynders. Blijkbaar moet de MR dat intern eerst uitklaren, of is/was niet helemaal duidelijk wat Reynders wil. Zijn curriculum bekijkend wil hij het hoogst haalbare, maar wat is dat?

Of niet?

Maar er is ook twijfel. Een onderhandelaar betwijfelt of het wel echt zo slecht gaat tussen die twee en of die rivaliteit wel echt is. Tijdens de onderhandelingen is er nog nooit iets te zien geweest van enige rivaliteit, of enige aanwijzing dat ze elkaar echt niet mogen. ‘Tijdens een moeilijk moment in de onderhandelingen zag ik Michel oogcontact zoeken met Reynders. In dat oogcontact zat veel overleg, dat kan toch enkel als je elkaar echt goed kent, maar toch ook enkel als je elkaar vertrouwt? Sindsdien geloof ik dat verhaal van die rivaliteit niet echt meer. Ik ben ervan overtuigd, de dag dat ze in een win-win situatie komen, is er van rivaliteit geen sprake meer.’

Voer voor onderzoeksjournalisten na de regeringsvorming: ‘Didier, geef me honderdtwintig dagen’.

Foto © Reporters

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties