fbpx


Buitenland
Alba

Scheurende Schotse nationalisten

Alex Salmond komt met nieuwe partijMet een online evenement hield Alex Salmond, de voormalige Schotse minister-president en oud-leider van de Scottish National Party (SNP), zijn nieuwe partij boven de doopvont: Alba (de Keltische benaming voor Schotland). #supermajority Het conflict tussen de heer Salmond en zijn vroegere partij werd hier al eerder uitgebreid beschreven. De verrassende zet om met een eigen partij naar de kiezer te stappen maakt deel uit van de nationalistische stammentwist. Maar de politicus verklaart dat er andere motieven spelen. De electorale campagne voor de…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Met een online evenement hield Alex Salmond, de voormalige Schotse minister-president en oud-leider van de Scottish National Party (SNP), zijn nieuwe partij boven de doopvont: Alba (de Keltische benaming voor Schotland).

#supermajority

Het conflict tussen de heer Salmond en zijn vroegere partij werd hier al eerder uitgebreid beschreven. De verrassende zet om met een eigen partij naar de kiezer te stappen maakt deel uit van de nationalistische stammentwist. Maar de politicus verklaart dat er andere motieven spelen. De electorale campagne voor de verkiezingen van 6 mei 2021 werd de voorbije week op gang getrokken. Peilingen tonen aan dat de Schotse nationalisten nipt geen volstrekte meerderheid in de wacht zullen slepen. Alba moet het Schotse onafhankelijkheidskamp aan die symbolische meerderheid helpen.

De Schotse kiezer stemt twee keer tijdens de stembusslag. Hij stemt voor de kandidaat van een kiesdistrict waarbij degene die de meeste stemmen van het district haalt de parlementszetel binnenhaalt. De andere kandidaten blijven met lege handen achter. Maar de kiezer moet ook nog op een regionale lijst stemmen. Daar worden de zetels proportioneel verdeeld volgens het aantal behaalde stemmen. Alex Salmond argumenteert dat op dit ogenblik de SNP te veel zetels verliest aan andere partijen die profiteren van het proportionele stelsel. Alba zal daarom alleen verschijnen op die regionale lijsten.

‘Het aantal parlementsleden die voor de Schotse onafhankelijkheid zijn, zal gevoelig toenemen’, zo beweert de politicus, die het over een ‘supermajority’ heeft. ‘Het onafhankelijkheidsinitiatief wordt dan door alle independistische partijen in het parlement genomen.’ Volgens de oud-SNP’er zal de Britse premier Boris Johnson, die elk voorstel voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum van tafel veegt, moeilijk de wil van brede meerderheid in het Schotse parlement kunnen negeren.

Barsten in de SNP

De optimistische kijk van de heer Salmond wordt niet gedeeld door de SNP. De partij ziet het initiatief vooral als ‘een daad van eigenbelang’ in plaats van een strategische zet voor Schotland. ‘De enige juiste stem voor Schotland is een stem voor de SNP op de beide kieslijsten.’ Alba zal volgens Alex Salmond een positieve campagne voeren die niet gericht is tegen de SNP. Maar de verdeeldheid tussen de twee zit zo diep dat waarnemers dat voornemen moeilijk ernstig kunnen nemen.

Er wordt verwacht dat prominente SNP’ers, die tot het kamp van Alex Salmond behoren, zullen overstappen naar Alba. Zelfs al voldoet het electorale resultaat van Alba niet aan de vooropgestelde verwachtingen, blijft dit geen onopgemerkte terugkeer van de heer Salmond. Hij bedreigt de schijnbare almacht van de SNP. Zoals een krantencommentaar opmerkte: ‘he is still dynamite’. De Schotse Green Party is minder onder indruk en noemt zijn terugkeer een teken van zijn ‘public meltdown’. De groene partij steunt de huidige minderheidsregering van Nicola Sturgeon (SNP). De groenen behoren ook tot het separatistische kamp.

Wie profiteert van stammentwist?

Eerder werd al een andere nieuwe partij gepresenteerd: Restore Scotland. Die wil de eurosceptische Schots-nationalistische kiezer bedienen. ‘Een miljoen Schotten stemden voor een brexit in 2016. Wij spreken met onze boodschap een grote groep mensen aan’, verklaarden de initiatiefnemers in het begin van maart.

De positie van de SNP wordt bedreigd op verschillende flanken. De vraag luidt: wie zal hiervan profiteren? Komt de SNP hier toch uit als de grote winnaar? Klopt de berekening van de heer Salmond en zal men met hem rekening moeten houden wanneer er een nieuw onafhankelijkheidsreferendum voorbereid moet worden? Of lopen de unionistische partijen als de derde heen met de electorale kluif? Zowel de Schotse tak van de Conservatives als die van Labour schuiven nieuwe gezichten naar voren als partijleider. Wie weet bekoren zij de kiezer meer dan de kibbelende nationalisten.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.