Schijnoverwinning voor Theresa May
Theresa May
foto © Reporters
De regering van Theresa May won op het eerste zicht een belangrijke stemming. Maar de premier komt nog maar eens verzwakt uit de strijd.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnement‘No deal is better than a bad deal!’ Het is één van de inmiddels vastgeroeste slogans van Theresa May. Ze hanteert die graag als het over de brexit gaat. Maar na de stemming in het Lagerhuis, is ook die slogan morsdood.
Parlement krijgt geen zeg
De amendementen van het Hogerhuis voor de EU Withdrawal Bill van de regering zijn nipt weggestemd in het Lagerhuis. De stemming over het belangrijkste amendement won de regering met 324 tegen 298 stemmen. Dat leidt ertoe dat het parlement niet het laatste woord krijgt over het brexitakkoord en niet een ‘no deal’ kan verhinderen. Ten minste, dat moest het geweest zijn.
Of toch wel?
Het pad naar deze stemming lag vol met valkuilen en het regeringskabinet stevende af op een fikse nederlaag in het Lagerhuis. Verschillende conservatieve parlementsleden wilden het plan van de premier boycotten. Enkele uren voor de stemming nam een staatssecretaris voor Justitie, Philip Lee, nog ontslag. Hij wil de koers van May niet langer volgen. Voor alle duidelijkheid, de man is volkomen onbekend bij het grote publiek. Maar hij is het eerste lid van het kabinet dat ontslag neemt uit onmin over de brexitpolitiek. Volgens The Daily Telegraph overwogen nog vier andere leden uit de regering hetzelfde.
Akkoord op de valreep
Nog geen uur voor de uiteindelijke stemming bereikte de premier uiteindelijk een deal met de ballorige parlementsleden. In ruil voor hun steun, krijgt het parlement wel in een vinger in de pap in de eindfase. Over wat en hoe, moet nog verder worden onderhandeld. Dat zorgt ervoor dat het ‘no deal’-scenario toch nog vermeden kan worden. Want, zo beloofde de regering aan de opstandelingen, indien er tegen 30 november 2018 geen akkoord gesloten is, dan moet het kabinet zich wenden tot het parlement.
Alweer nederlaag voor May
Voor Theresa May is dit een ferme klap in het gezicht. Want het kruit waarmee ze zo graag schoot – ‘als de EU ons een slecht akkoord geeft, dan hebben we liever geen akkoord’ – is nu helemaal nat geworden. De eurosceptici – en ook heel wat anderen – waren ervan overtuigd dat het dreigen met ‘no deal’ Brussel toegeeflijker zou maken. De EU heeft nu niet veel meer te vrezen.
Theresa May leed dan wel geen nederlaag in het parlement, ze rijdt nog maar eens verzwakt terug naar Downing Street. Ongetwijfeld wordt de komende tijd nog volop gevochten over de invulling van‘Brexit means Brexit’ – nog zo’n slogan.
November staat nu al rood aangetikt in de woelige brexitagenda.
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
Hebben de Britten de rechtse golf ontweken of is premier Keir Starmer de Britse variant van Joe Biden en lopen zij één verkiezing achter op de VS?
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.