fbpx


Cultuur

Sims worden woke: tienerpersonage met littekens van borstamputatie en andere transgender opties

Opmerkelijke update computerspel zorgt voor uiteenlopende reactiesThe Sims is een populair strategisch computergame waarin spelers over het leven beschikken van virtuele personages. Het spel kwam deze week met een update om nog meer met transgender figuren te kunnen spelen. Dinsdag 31 januari kwam er een nieuwe update uit voor Sims 4. De personages kunnen nu littekens dragen van operaties en kledij om hun lichaam te vervormen om er zo mannelijker of vrouwelijker uit te zien. Vrouwelijke personages kunnen bijvoorbeeld een binder aandoen die de borsten samendrukt.…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


The Sims is een populair strategisch computergame waarin spelers over het leven beschikken van virtuele personages. Het spel kwam deze week met een update om nog meer met transgender figuren te kunnen spelen.

Dinsdag 31 januari kwam er een nieuwe update uit voor Sims 4. De personages kunnen nu littekens dragen van operaties en kledij om hun lichaam te vervormen om er zo mannelijker of vrouwelijker uit te zien. Vrouwelijke personages kunnen bijvoorbeeld een binder aandoen die de borsten samendrukt. Er is ook shapewear die de lichaamsvormen bijstuurt Die middelen helpen transgenders om zich comfortabeler te voelen over zichzelf, vooral als ze zich geen operaties kunnen veroorloven of daar nog niet klaar voor zijn.

Body Positivity

De update omvat ook de categorie medische wearables zoals gehoorapparaten en glucosemonitoren. Die laatste worden veel gebruikt door mensen met diabetes en overgewicht en horen dus bij de zogenaamde body positivity beweging.

The Sims liet eerder al toe om mannelijke en vrouwelijke eigenschappen te vermengen, ongeacht geslacht. Updates vorig jaar boden spelers ook al de mogelijkheid om de seksuele geaardheden en voornaamwoorden van Sims te kiezen. Maar de jongste update geeft voor het eerst  zulke openlijke en ondubbelzinnige fysieke indicatoren van transidentiteit op het lichaam van personages.

Verder kunnen spelers nu ook hun digitale eco-levensstijl verbeteren. Zo worden ventilatoren allemaal geleverd met een energieverbruiksmonitor.

Erg populair

Met meer dan 36 miljoen spelers en een opbrengst van meer dan een miljard dollar is Sims 4 een erg populair spel, vooral bij jongere spelers en kinderen.

De reacties op de update zijn erg uiteenlopend. Sommige gebruikers lijken zeer tevreden met de aanpassingen, anderen reageren dan weer erg cynisch en vragen zich af of er ook ruimte is voor personages die zichzelf op andere manieren verminken. Ook het bekende kanaal Libs of TikTok bracht het nieuws op Twitter en daar regent het negatieve en spottende reacties.

‘Ze leren jonge gezonde meisjes dat het oké is om hun borsten af te hakken. Afschuwelijk’, zei America First Legal President Stephen Miller. Een andere gebruiker schreef dat hij zijn kinderen het spel nooit zou laten spelen. ‘Als mijn kinderen dit hadden, zou ik het verwijderen. Ik hoop dat je betrokken raakt bij een rechtszaak.’ Maar Xbox, een van de bekendste videogameconsoles ter wereld ondersteunde de aankondiging van de update in een korte mededeling. ‘Vadish, we love it'” schreef het officiële Twitter-account voor Xbox, naast een hartjes-emoji. ‘Vadish’ betekent ook ‘dank je wel’ in ‘Simlish’, de verzonnen taal die ‘Sims’-personages gebruiken om te communiceren.

De website Mashable noemt dit alles ‘een opwindende toevoeging voor transgenders en gehandicapte fans.’

The Sims op Twitter: “A base game update is here with new content including medical wearables, binders, shapewear, a light switch & more including bug fixes & console gameplay improvements 🥳💚 Read more about today’s update in the latest patch notes! https://t.co/4c4vZdfWBY https://t.co/GYbQYijIIm” / Twitter

Carl Deconinck

Carl Deconinck behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Hij was actief in de Senaat en het Federaal Parlement. Nadien ging hij aan de slag als journalist en freelance schrijver. Carl heeft een brede interesse in de politiek, met veel aandacht voor Amerikaanse politiek en de culture war.