JavaScript is required for this website to work.
Magazine-artikel cadeau

Straatsburg: de favoriete speeltuin van gefortuneerde ngo’s

NieuwsFilip Michiels28/12/2023Leestijd 2 minuten

Linkse ngo’s zijn kind aan huis bij de Raad van Europa en het ECHR. Dat heeft ook een invloed op het beleid van de lidstaten.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Doorbraak Magazine is een fraai uitgegeven tijdschrift dat 4 keer per jaar bij de betere krantenwinkel ligt, of in uw brievenbus als u een combo-abonnement neemt. (Zie onderaan deze tekst.) Bij de jaarwisseling geven we u enkele artikels uit onze magazines van dit jaar cadeau. Hieronder de samenvatting en de link naar de pdf van het volledige stuk. 

Samenvatting: Yaro Deli 

Straatsburg, hoofdstad van de Elzas, de historisch bewogen streek op de grens tussen Frankrijk en Duitsland. Maar ook de stad waar de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ECHR) zetelen. Daar is activistisch gelobby van linkse ngo’s schering en inslag. Die proberen vooral het ECHR te beïnvloeden. Ook de Raad van Europa zelf blijkt een veelal progressieve agenda te hebben. Hoe gemakkelijk is het voor ngo’s om mensen uit eigen rangen in de positie van rechter voor het ECHR te krijgen? Hoe democratisch en transparant zijn die benoemingen vanuit de Raad van Europa eigenlijk? Filip Michiels zocht het allemaal uit.

Daarbij bracht hij aan het licht dat geldschieters voor projecten van de raad vaak banden hebben met leden van de raad zelf, soms zelfs zeer intiem. Denk maar aan de bijzonder invloedrijke Ford Foundation, de Bill & Melinda Gates Foundation of de Open Society Foundations van George Soros.

En alhoewel de raad niet veel echte macht heeft, heeft hij wel veel invloed. Die invloed wordt dus medebepaald door linkse politieke lobbygroepen en progressieve multimiljardairs. Maar hoe gaat die beïnvloeding nu juist in zijn werk? Zijn het alleen linkse ngo’s die lobbyen? Wat met de rechterzijde? Is er sprake van Russische inmenging en omkoping van leden van de raad? Heeft de raad überhaupt nog wel bestaansrecht? Een verhaal over (s)links gelobby, de invloed van plutocraten en het probleem van activistische rechters.

Download hier het volledige artikel van Doorbraak Magazine: Straatsburg

Nog geen abonnement op ons Magazine? Dan mist u de volgende… en dat zou jammer zijn, neem hier een abonnement, of pas uw abonnementsformule aan naar ‘combo’, mét Magazine.

Categorieën

Filip Michiels is zelfstandig journalist/auteur en schrijft voor diverse Belgische kranten, weekbladen en websites. Hij won tweemaal de Citi Persprijs voor economische journalistiek en was eenmaal genomineerd voor de Belfius Persprijs. In 2022 publiceerde hij de biografie van Bessel Kok: "Chaos & Charisma".

Commentaren en reacties