Studenten met pet en lint geweerd uit historisch monument
De Wartburg bij Eisenach is een waar monument van Duitse cultuur en geschiedenis. Duitse studenten met pet en lint zijn er vandaag (12 juni 2014) niet meer welkom.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementNationalistisch gezinde studenten verzamelen zich in Duitsland in zogenaamde ‘Burschenschaften’, waar het dragen van pet en lint en bij sommige ook het schermen, tot de traditionele geplogenheden behoren. Van die studentenverbonden bestaan er vele tientallen die op hun beurt onder koepelorganisaties vallen, de ‘Dachverbände’. De meeste van die studentenverbonden zijn patriottisch zondermeer, maar sommige neigen naar extreemrechts gedachtegoed. Het gevolg is dat Duitse studenten met pet en lint vaak over dezelfde extreemrechtse kam worden geschoren. In de Duitse universiteitsstad Göttingen waar de linkse scène domineert, komt het regelmatig zelfs tot fysiek geweld tegen leden van studentenverbonden.
‘Landsverrader’
Een van die koepelorganisaties, de Deutsche Burschenschaft (DB), die 120 verbonden groepeert en 10 000 ‘Verbandsbrüder’ telt, kwam de laatste jaren in een kwalijk daglicht te staan wegens racistische en rechts-radicale uitspraken en acties. Vorig jaar stond de DB op zijn kop omdat sommige van zijn leden meenden dat een student van Chinese origine niet Duits genoeg was om in aanmerking te komen voor opname. Liberale verbonden distantieerden zich hiervan en groepeerden zich in de ‘Initiative Burschenschaftliche Zukunft’ (IBZ). Het was niet de eerste keer dat het binnen de DB rommelt. In 2011 bestempelde Norbert Weidner, toenmalig bestuurslid van de DB, de gerenommeerde protestantse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) die door de nazi’s was geëxecuteerd, als ‘landsverrader’. Het studentenverbond Germania uit Hamburg (HB Germania), dat deel uitmaakt van de DB, is in het vizier van de Verfassungsschutz (de staatsveiligheid) geraakt omdat het bijvoorbeeld regelmatig publicisten uit het extreemrechtse milieu zou uitnodigen als gastspreker.
Samenkomst
Al deze activiteiten maken dat de DB een extreemrechts imago opgeplakt krijgt. Dat zal de koepelorganisatie ook geweten hebben. Vandaag (donderdag 12 juni) wilde de DB weer haar jaarlijkse samenkomst vieren in de Wartburg, een monument met een grote symbolische uitstralingskracht in Duitsland. Het is in deze burcht dat Martin Luther in 1521 de Bijbel in het Duits vertaalde, het is hier dat 500 nationaal gezinde studenten (‘Burschen’) op 18 oktober 1817 met hun ‘Wartburgfest’ hun streven naar een Duitse eenheidsstaat onder het motto ‘Ehre- Freiheit – Vaterland’ kracht bijzetten. Maar bijna tweehonderd jaar later zijn ‘Burschen’ ongewenst in de burcht. De raad van bestuur van de Wartburg-Stiftung besliste om de burcht dit jaar niet te verhuren aan de DB. De feestelijkheid van de DB zou ‘niet meer representatief en dus niet meer aanvaardbaar’ zijn voor de Wartburg.
Foto © Reporters
Tags |
---|
Dirk Rochtus (1961) is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Hij is voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Zijn onderzoek gaat vooral over Duitsland, Turkije, en vraagstukken van nationalisme.
Een volledige ambtstermijn zat er niet in voor de SPD’ers Brandt, Schmidt, Schröder en nu Scholz.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.