JavaScript is required for this website to work.
BUITENLAND

Forum

’t Is weer zover

In de Joodse kennissenkring van publicist Silvain Salamon is het gespreksonderwerp niet ‘of’ maar ‘wanneer’ ze België verlaten.

Silvain Salamon is auteur, publicist en woont in Antwerpen. Eind 2021 verscheen zijn verhalenbundel ‘De Mantel’ bij uitgeverij Houtekiet

23/3/2024Leestijd 4 minuten

foto © BELGA IMAGE

In de Joodse kennissenkring van publicist Silvain Salamon is het gespreksonderwerp niet ‘of’ maar ‘wanneer’ ze België verlaten.

En ik die dacht dat men ons met die zes miljoen doden op zijn minst honderd jaar met rust ging laten. Maar neen, ze kunnen het niet laten. We zijn anno 2024 en het gespreksonderwerp in mijn kennissenkring is niet ‘of’ maar eerder ‘hoe en wanneer’ we België gaan verlaten. Spoiler alert: meestal een veeg teken voor een land wanneer joden het verlaten, een soort besneden kanarie in de koolmijn.

En voor diegenen die het leven in Israël te stresserend vinden, wordt er gewikt en gewogen: welk land dan wel. De VS niet meer, ze draaien daar dol. Academische middens slaan tilt en woke heeft het overgenomen. Tendens in de analyses: Oost-Europa. Toch wel ironisch, de mogelijke terugkeer van de joden naar Oost-Europa. Maar kom, inpakken en wegwezen is de rode draad in onze geschiedenis.

Wijlen Louis Davids, met wie ik en anderen jarenlang gestreden hebben voor de ‘vervlaamsing’ van onze joodse gemeenschap, draait zich om in zijn graf. Jacques de Lacretelle verwoordde het al doeltreffend in 1922 in zijn roman Silbermann: ‘Ainsi vous m’avez accablé de coups, moi qui ne songeait qu’à vous servir’.

Gennez-plein in Gaza

België wordt intussen in Israël aangezien als een van de meest antisemitische landen ter wereld. Onze premier De Croo presteerde het felicitaties te krijgen van terreurorganisatie Hamas. De lokale antisemitische hitparade wordt evenwel met verve aangevoerd door de zelfverklaarde minister van Buitenlandse Zaken Caroline Gennez.

Bij de heropbouw van Gaza moet er op zijn minst een Gennez-plein komen. Het verbaast mij dat meisjes in Gaza nog niet rondlopen met de typische Gennez-haarstijl en de Palestijnse driekleur in hun haarlok. Caroline, toon deze bijdrage aan jouw vrienden, het zal je schouderklopjes en extra stemmen opleveren! Alexander, je bent gewaarschuwd, laat je niet doen. Extra buitenlands reisje inplannen?

Een vriend die in Wallonië werkt, zegt mij: ‘In Wallonië is het nog veel erger’. Kan dat wel? Veel erger? Zo ja, reden te meer om het land op te splitsen. Maar mijn vriend overdrijft. Ik heb hem aangeraden om eens dagelijks De Standaard en De Morgen te lezen — Iran zou deze kranten eigenlijk als prima spreekbuis voor staatsterrorisme moeten opkopen — en te kijken naar het nieuws op Al Jazeera 2 (VRT).

De Vlaamse nieuwszenders baseren zich op hun medewerkers van allochtone afkomst die hun mosterd in het Arabisch gaan halen bij pro-Hamas-zenders. Zo krijgt de modale, naïeve Vlaming dagelijks in de lokale pers en media een strikt eenzijdig en totaal vertekend beeld van het conflict in Gaza voorgeschoteld en wordt hem dagelijks een goede portie Hamasleugens en propaganda door de strot geduwd. Tous ensemble, tous ensemble contre le démon Israel! Wat een lekker samenhorigheidsgevoel.

Dagelijks antisemitisme

Mijn 12-jarige kleinzoon (herkenbaar met keppel) kwam eergisteren verschrikt thuis. Een oudere allochtone fietser week op straat plots af van het fietspad en koerste in volle vaart op hem af om hem op het laatste nippertje te ontwijken. Vorige week hield alweer een volwassen allochtoon op straat zijn hoofd eventjes met beide handen vast en liet daarna weer los.

Ik kreeg vorige week wat foto’s van de ‘witte jassen-ceremonie’ aan de Technion universiteit in Haifa, waar studenten geneeskunde hun witte jas krijgen aangereikt voor ze hun stage in de ziekenhuizen beginnen. Op de groepsfoto stond twee studenten van mijn dochter verwijderd een glimlachend meisje met hijab (hoofddoek). Ik vroeg mijn dochter hoe het Arabisch meisje is. Zij antwoordde: ‘Dewelke? We hebben veel Arabische meisjes in ons jaar’. Tot dusver de genocidaire apartheidsstaat Israël.

Vrede en samenleven is niet alleen wenselijk maar ook perfect mogelijk, evenwel niet met een buur die van de daken schreeuwt dat hij je wil vermoorden en de daad bij het woord voegt en vrouwen verkracht en mutileert en kinderen vermoordt voor de ogen van hun ouders en omgekeerd. En de Palestijnse autoriteit op de Westelijke Jordaanoever dan? Vrede ja, maar niet met een tot op het bot corrupt regime dat ruime, financiële premies (voorzien in de wet) verdeelt aan ouders wier kind zichzelf opblaast. Mensen, word toch een keer wakker!

Wat momenteel in Gaza gebeurt is verschrikkelijk en een menselijke tragedie, maar elke druppel onschuldig Gazaans bloed is voor rekening van Hamas. De ‘bezetter’ Israël is daar in 2005 volledig weggetrokken waarna miljarden euro’s steun en hulp door Hamas werden gepompt in het bouwen van kilometerlange ondergrondse tunnels met raket- en wapenopslagplaatsen (zoals nu duidelijk blijkt) en het creëren van één grote terroristenstaat met als doel joden te vermoorden en joods Israël ‘from the river to the sea’ van de kaart te vegen.

Het spel van Sinwar

Volgens een welingelichte bron (Qatar) zou Hamasleider Yahya Sinwar de huidige staakt-het-vuren-onderhandelingen systematisch blokkeren met onrealistische eisen omdat hij niets liever ziet dan een bloedige confrontatie in Rafah met zoveel mogelijk burgerslachtoffers (de beproefde Hamas-tactiek), waarna de hele wereld moord en brand zal schreeuwen en Israël dwingen tot een definitief staakt-het-vuren. Reken maar uit de winst voor Hamas: staakt-het-vuren zonder een enkele gijzelaar vrij te laten en prachtige beelden van huilende, bebloede burgerslachtoffers die de wereld rondgaan (meermaals herhaald op de VRT, en nog eens op De Zevende Dag, De Afspraak, reportages van Rudi Vranckx, Inge Vrancken, enzovoort). Een lust voor het Hamasoog!

Ik wacht nog op de allereerste ‘vredesmanifestatie’ waarin geëist wordt van Hamas de gijzelaars vrij te laten en zich over te geven. Dan stopt meteen het bloedvergieten. Maar neen, Israël moet stoppen in Rafah, zodat Hamas zich binnen de kortste keren kan herbewapenen (met de massale toevloed van nieuwe, financiële hulp uit Europa voor de ‘heropbouw’) en dan opnieuw afgrijselijke terreurdaden kan plegen zoals ze zelf luid en fier aankondigen: ‘Morgen beginnen we opnieuw’.

Ook al opgevallen dat zovele Arabische landen zich koest houden en behalve wat hulpgoederen sturen zich volledig afzijdig houden? Iemand vertelde mij recent dat zijn Arabische vrienden hem toevertrouwden dat vele Arabische leiders in het geniep opgetogen zijn dat Israël het ‘vuile werk’ opknapt. In de regio is niemand behalve broodheer Iran gediend met een radicaal, terroristische islam.

Ach wat, zou Poetin zeggen? Dat die Europeanen een bende naïeve, verdwaasde slapjanussen zijn die je gemakkelijk kunt manipuleren en van alles wijsmaken, dat had ik toch al lang in de mot.

Silvain Salamon is auteur, publicist en woont in Antwerpen. Eind 2021 verscheen zijn verhalenbundel ‘De Mantel’ bij uitgeverij Houtekiet

Meer van externe auteurs

Menig Indisch moslim fronst de wenkbrauwen bij Modi en diens hindoe-nationalistische regering. Maar de meerderheid, de hindoes, loopt hoog met hem op.

Commentaren en reacties