JavaScript is required for this website to work.
post

Is Theresa May haar meerderheid kwijt?

Harry De Paepe8/6/2017Leestijd 1 minuut

Volgens de exit poll heeft het VK een ‘hung parliament’. Wat nu?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Indien de BBC exit poll klopt dan verliezen de Conservatives van Theresa May hun absolute meerderheid in het Lagerhuis. De premier trok naar de kiezer met de vraag om haar slagkracht in het parlement te versterken. Ze lijkt de mist in te gaan. Het doet denken aan de verkiezingen van februari 1974 toen premier Edward Heath naar de kiezer trok onder het mom van ‘return a strong government with a firm mandate’.

In hetzelfde jaar terug naar de stembus

Heath schreef net als Theresa May een ‘snap election’ uit. De regering toen vocht een bittere strijd uit met de vakbonden. ‘Wie regeert hier het land’, vroeg Edward Heath, ‘wij of de vakbonden?’ Het doet denken aan de kamp die Londen wil uitvechten met de Europese Unie. Premier Edward Heath verloor zijn meerderheid. Harold Wilson ging er met Labour op vooruit en stak de Conservatieven voorbij. Maar niemand had een meerderheid. Wilson besloot met een minderheidskabinet aan de slag te gaan. In oktober van hetzelfde jaar trokken de Britten terug naar de stembus.

Geen progressieve coalitie

In de huidige campagne liet de schaduwminister van Buitenlandse Zaken Emily Thornberry in een onbewaakt moment ontvallen dat Labour geen deals wil sluiten. Als de exit poll klopt dan behaalt de progressieve coalitie van Labour, de Schotse nationalisten en de Liberal Democraten evenveel zetels als de Tory’s. Het heeft dus weinig zin om deals te sluiten.

De SNP verliest volgens de voorspelling 22 zetels. Een ongeloofelijke klap voor Nicola Sturgeon en haar pleidooi voor een tweede onafhankelijkheidsreferendum.

Maar de grootste klap is voor Theresa May. Indien haar partij geen meerderheid haalt, dan zijn haar dagen als partijleider geteld. May heeft mogelijk een lichtpuntje: in 2015 had de exit poll het mis. David Cameron zag een voorspelling van 316 zetels op het scherm verschijnen, tegen de ochtend had hij een volstrekte meerderheid. 

Foto: BBC

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties