fbpx


Buitenland

Is Theresa May haar meerderheid kwijt?




Indien de BBC exit poll klopt dan verliezen de Conservatives van Theresa May hun absolute meerderheid in het Lagerhuis. De premier trok naar de kiezer met de vraag om haar slagkracht in het parlement te versterken. Ze lijkt de mist in te gaan. Het doet denken aan de verkiezingen van februari 1974 toen premier Edward Heath naar de kiezer trok onder het mom van ‘return a strong government with a firm mandate’.

In hetzelfde jaar terug naar de stembus

Heath schreef net als Theresa May een ‘snap election’ uit. De regering toen vocht een bittere strijd uit met de vakbonden. ‘Wie regeert hier het land’, vroeg Edward Heath, ‘wij of de vakbonden?’ Het doet denken aan de kamp die Londen wil uitvechten met de Europese Unie. Premier Edward Heath verloor zijn meerderheid. Harold Wilson ging er met Labour op vooruit en stak de Conservatieven voorbij. Maar niemand had een meerderheid. Wilson besloot met een minderheidskabinet aan de slag te gaan. In oktober van hetzelfde jaar trokken de Britten terug naar de stembus.

Geen progressieve coalitie

In de huidige campagne liet de schaduwminister van Buitenlandse Zaken Emily Thornberry in een onbewaakt moment ontvallen dat Labour geen deals wil sluiten. Als de exit poll klopt dan behaalt de progressieve coalitie van Labour, de Schotse nationalisten en de Liberal Democraten evenveel zetels als de Tory’s. Het heeft dus weinig zin om deals te sluiten.

De SNP verliest volgens de voorspelling 22 zetels. Een ongeloofelijke klap voor Nicola Sturgeon en haar pleidooi voor een tweede onafhankelijkheidsreferendum.

Maar de grootste klap is voor Theresa May. Indien haar partij geen meerderheid haalt, dan zijn haar dagen als partijleider geteld. May heeft mogelijk een lichtpuntje: in 2015 had de exit poll het mis. David Cameron zag een voorspelling van 316 zetels op het scherm verschijnen, tegen de ochtend had hij een volstrekte meerderheid. 

Foto: BBC

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.