fbpx


Geen categorie

Thuis op zondag

Maar niet om een pakje te ontvangenDe actualiteit maakt gekke sprongen. In dezelfde week dat er volop gediscussiëerd wordt over de verhouding werk en gezin, passeert zomaar het nieuws over pakjes bezorgen op zondag. Het is een volgende stap naar de zeven dagen op zeven consumeren. We hebben de koopzondagen, die komen er ook al aan in de volgende maand. In toeristische gebieden kunnen winkels nu al op zondag openen. Wandel maar eens op zondag in bijvoorbeeld De Panne . Maar je moet niet zo ver gaan, hier om de hoek is er een Spar, een buurtsupermarkt. Het is er op geen enkel ander moment zo druk als op zondagmorgen. Daar is een markt voor en dus moet het kunnen. Maar moet de markt dan het enige normerende zijn?

Ik zal daar eerlijk in zijn, ik probeer nooit te winkelen op zondag. Ik wil een dag in de week geen consument zijn. Al wijk ik er wel eens van af bij de bakker, maar ook dat is eerder zelden, en met tegenzin. De voorbije zomer was ik op vakantie in Oostenrijk en, toeristisch gebied of niet, op zondag was er alles dicht. Ook de Spar (die was daar ook) en de bakker. Gesloten. Gewoon toe. Ik vind dat wel fijn. Een dag dat echt bijna iedereen thuis is, zou daar geen vraag naar zijn? Zou daar geen markt voor zijn?

Ik vraag me af of de economie groeit door die koopzondagen. Kopen die consumenten dan niet massaal op zondag wat ze anders op een andere dag zouden kopen? Of zijn er dan meer ‘funshoppers’ (mensen, zo  gehecht aan het ‘consument zijn’ dat ze als ontspanning geld uitgeven aan spullen die ze echt niet nodig hebben). Het schijnt een redelijk verspreid gedrag te zijn, zelfs in deze tijden van besparingen en crisis.

Ik vraag me af of die honderd jobs in het proefproject van Bpost met pakjesbezorging op zondag nieuwe jobs zijn. Of zijn dat mensen die dan tijdens de week thuis zijn en op zondag kunnen opdraven. Zouden die extra verdienen, of zijn er werkeloze kandidaten genoeg? Of is het zo’n extra job, bovenop je werk tijdens de week, om het funshoppen te kunnen betalen? Want zeg nu zelf, het zijn niet de sterkste schouders die dergelijke jobs krijgen. Niet bij Bpost en ook niet in de Spar, hoewel daar lopen ook wel wat studenten rond op zondag. Heb ik van horen zeggen. Zijn dat dan de klagers van overmorgen? Wel werk, maar ze zien hun kinderen niet of nauwelijks, omdat zij weg zijn om te werken, of hun oudere kinderen?

Waarom organiseren we niet eens een ‘thuiszondag’ of ‘familiezondag’ in plaats van een koopzondag. We spreken af dat we eens allemaal thuis zijn. Neen, geen verbod van de overheid om de winkel open te doen, gewoon, een actie van de burger zelf. Dat we er in slagen elkaar ervan te overtuigen om niet naar de winkel te gaan en de zelfstandigen die actie overnemen en hun winkel een dag te sluiten (met een affiche ‘ik doe mee’). Zou het niet heerlijk zijn om een dag geen consument te zijn, geen zelfstandige? We doen een dag onze winkel dicht, omdat er toch niemand komt. Ja, voor mijn part ook de bakker en de slager. Als je het mij vraagt, mag zelfs het café de deuren sluiten. Weet je wat? Zelfs geen wielerwedstrijd of voetbalmatch, geen rugby, tennis, korfbal, gewoon niks. Gewoon, iedereen thuis. Maak er desnoods een autoluwe dag van, dan kan de politie ook op halve kracht verder, extra winst. Welke bevreemdende rust zou er neerdalen over ons. Beetje wandelen, in de tuin spelen met de kinderen. Pannenkoeken bakken, een beetje babbelen met elkaar. Quality time. Niet van die duurbetaalde in een wellnesscentrum of van die opgefokte (en ook duurbetaalde) in een attractiepark. Neen, gewoon gezellig thuis. Je zou zelfs een praatje met de buren kunnen overwegen, die zijn ook thuis.

Stel je voor dat er een dag is waarop kinderen zich nog eens kunnen vervelen. Dat zou een droom zijn. Zoveel tijd hebben we lang niet gehad. Ik ben er zeker van dat we na zo’n dag de wereld anders bekijken.

Genoeg gemijmerd, ik moet dringend aan het werk, anders moet ik dat zondag nog doen. 

Foto (c) www.factoryjunior.nl

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak