fbpx


In Wallonië

Burgemeester La Roche: ‘Toerisme met wonen verzoenen is niet altijd gemakkelijk’

Na doortocht Wilrijkse scouts: burgemeester La-Roche-en-Ardenne Guy Gilloteaux schetst bredere contextDe afgelopen week haalden de problemen rond de Wilrijkse scoutsgroep Oosterveld en de gemeente La Roche-en-Ardenne veelvuldig de pers. Na herhaaldelijke klachten had de burgemeester van de Ardense gemeente de evacuatie van het kampterrein bevolen. De scoutsgroep wist dat af te wenden door naar de Raad van State te stappen, maar is inmiddels weer thuis. Zeker, het is een beetje een opgeblazen komkommerverhaal. Nu het stof gaan liggen is, leek het ons in het kader van deze rubriek echter niet…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De afgelopen week haalden de problemen rond de Wilrijkse scoutsgroep Oosterveld en de gemeente La Roche-en-Ardenne veelvuldig de pers. Na herhaaldelijke klachten had de burgemeester van de Ardense gemeente de evacuatie van het kampterrein bevolen. De scoutsgroep wist dat af te wenden door naar de Raad van State te stappen, maar is inmiddels weer thuis.

Zeker, het is een beetje een opgeblazen komkommerverhaal. Nu het stof gaan liggen is, leek het ons in het kader van deze rubriek echter niet zo slecht om met burgemeester Guy Gilloteaux (MR) de bredere context te bespreken. Het verzoenen van wonen en toerisme blijkt een niet te verwaarlozen probleem in de Ardennen.

Familie in Vlaanderen

‘Mag ik eerst benadrukken dat er hoegenaamd geen communautaire problemen waren met de Wilrijkse scoutsgroep’, zegt Gilloteaux aan Doorbraak. ‘Sommigen hebben dat in de pers zo proberen verkopen, maar daar is niets van aan. Ikzelf heb familie in Vlaanderen wonen en de helft van de toeristen die naar La Roche komen zijn Vlamingen. Met spanningen tussen taal of gemeenschap hadden de incidenten met de scoutsgroep dan ook niets te maken.

Kijk, ik neem voor de helft verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd: een scoutsgroep van 240 personen in deelgemeente Samrée op een te klein terrein laten kamperen, dat gaat niet. Daar ben ik mee verantwoordelijk voor en dat was een foute beslissing. Ik wou helpen toen de scoutsgroep haar kampeerterrein in Hotton zag wegvallen wegens een dubbele boeking.’

‘Een gemeente besturen is echter een kwestie van evenwichten’, zo gaat Gilloteaux verder. ‘Toerisme is voor La Roche uiterst belangrijk, maar dat wil zeggen dat mijn inwoners ook meer te maken krijgen met potentiële overlast. Ik probeer het evenwicht te bewaren op verschillende manieren. We geven bijvoorbeeld geen vergunningen meer voor grote vakantiehuizen voor meer dan zes personen en nieuwe bouwgrond wordt hier tegenwoordig voordeliger verkocht op voorwaarde dat de kopers zich ook hier komen vestigen. Wie hier investeert met het oog op een nieuwe gîte, die verplichten we ook om in een straal van tien kilometer te wonen, of een conciërge te hebben die binnen die straal woont. Bij problemen kan er zo sneller worden ingegrepen.’

Eldorado

‘Tijdens de coronacrisis, en dan vooral in 2020, waren de Ardennen een toeristisch Eldorado. Mensen konden minder naar het buitenland. We hebben daarvan geprofiteerd. Nu die crisis voorbij is, merk ik dat mensen gevoeliger zijn geworden voor overlast, maar ook dat mensen minder verdragen dat er bepaalde beperkingen aan activiteiten wordt gesteld.

Sinds de coronacrisis is ook de druk op de lokale huizenmarkt toegenomen. Er zijn mensen die huizen kopen als investering, maar er niet in wonen. Ik maak er een sport van om al mijn nieuwe inwoners persoonlijk te ontmoeten. Ik heb dus een goed zicht op wie hier wel komt wonen. Een derde van de nieuwelingen zijn passanten die hier slechts tijdelijk zijn omdat ze hier werk hebben gevonden. Een ander derde zijn jonge gezinnen die we graag zien komen, omdat deze mensen hier kinderen opvoeden en vaak ook een goede job hebben – al dan niet in het Groothertogdom, waar ze beter betaald worden. Het laatste derde zijn vermogende vijftigplussers die geslaagd zijn in het leven, minder willen werken, in de natuur willen wonen en aantrekkelijke huizen kopen.

Ik zie ze allemaal graag komen, maar de laatste groep drijft natuurlijk de immoprijzen ook de hoogte in en zal hier ook niet socialiseren zoals een jong gezin hier socialiseert – met kinderen. Maar ik benadruk dus dat ik ook hen graag zie komen. Wat ik wil zeggen is dat een gemeente besturen betekent dat je evenwichten moet bereiken, maar ook dat je met concrete problemen te maken krijgt. Je moet dat allemaal kunnen verzoenen.’

Landbouw neemt af

‘La Roche is buiten de toeristische sector niet de meest aantrekkelijke economische pool van de provincie’, zegt de liberale burgemeester. ‘Buurgemeenten als Manhay liggen via de E25 dichter bij de grotere steden en bij het Groothertogdom, waar werk is. Hetzelfde voor Libramont langs de E411 en langs de drukke treinlijn die naar Brussel en Luxemburg voert. La Roche ligt daar tussen. Toerisme is dus belangrijker voor ons. Het vervangt ook de traditionelere sectoren, zoals landbouw. Begin jaren 2000 hadden we nog 100 landbouwers, nu nog maar 60.’

Gilloteaux is blij dat hem de kans wordt geboden de bredere context te schetsen. ‘Ik heb ook geen probleem met de scouts. Mijn dochters zijn zelf bij de scouts geweest. Ik heb ook goed samengewerkt met de Vlaamse scoutsvereniging om dit probleem te ontmijnen. Maar er is in Wallonië door dit soort problemen een tendens om strenger te zijn, vooral wat bijvoorbeeld lawaai en alcoholgebruik betreft. Ik ga in het najaar toch proberen een duidelijker kader te maken voor jeugdbewegingskampen en ik wil dat dan ook duidelijk communiceren voor volgende zomer.’

‘Scoutskampen zijn groter geworden. Het is niet alleen maar kamperen om terug naar de natuur te gaan, maar het is behoorlijk muzikaal en professioneel geworden. Ook daarmee moet ik rekening houden wanneer ik naar evenwichten met mijn inwoners streef’, voegt Gilloteaux daar nog aan toe. ‘Toch zeg ik: iedereen blijft welkom in La Roche.’

Christophe Degreef