fbpx


Media

Vergeten vragen van de voorbije week (160)
Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld - en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals: Welke politici zijn de ergste politici? (Aan de Brusselse PS-baas Ahmed Laaouej, die doet alsof hij geen minister-president wil worden: 'Bij de PS bestaan er alleen collectieve ambities'. Wantrouw álle politici, maar wantrouw bovenal de politici die zich voordoen als nederige knechten. Of onthechte professoren...)…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Welke politici zijn de ergste politici?

(Aan de Brusselse PS-baas Ahmed Laaouej, die doet alsof hij geen minister-president wil worden: ‘Bij de PS bestaan er alleen collectieve ambities’. Wantrouw álle politici, maar wantrouw bovenal de politici die zich voordoen als nederige knechten. Of onthechte professoren…)

Hoe vertraagt het virus als de zogezegde motor nog draait?

(Aan Frank Vandenbroucke, die absoluut alle scholen wou sluiten, omdat hij ze alleen maar kan zien als ‘de motor van het virus’. Toen begonnen de cijfers te dalen, nog voor de start van de examens. Nog voor kinderen van amper 6 een hele dag een mondmasker moesten dragen. Aan het einde van deze week begint de vakantie vervroegd. Niet omwille van het virus, maar omwille van de trots van meester Frank.)

Wat met lui die hun tegenstanders ‘racist’ noemen?

(Aan Ann De Boeck van De Morgen, die doet alsof ze geschokt is omdat Bart De Wever zegt dat Tinne Van der Straeten Engie heeft omgekocht: ‘Omkoping is een ernstig strafrechtelijk misdrijf. Met andere woorden: je kunt er maar beter sterke argumenten voor op tafel leggen’. Ook ‘racisme’ is een misdrijf geworden, en sommige partijen worden voortdurend en met veel minder argumenten gelinkt aan racisme. Geen journalist die protesteert. Integendeel: ze doen gretig mee.)

Hoeveel liberale burgemeesters willen hetzelfde doen?

(Aan burgemeester Bart Tommelein van Oostende, die beschaamd is om zijn partij: ‘Misschien komen we in 2024 alleen op, maar zelfs dan zal het niet als Open VLD zijn. Er is geen toekomst meer voor de traditionele partijen in de lokale politiek’. Hoeveel blauwe burgemeesters gaan in 2024 wél nog als Open VLD naar de kiezer durven trekken?)

Wat voor overheid pest de kleintjes en spaart de groten?

(Aan minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), die de fiscus kleine verenigingen laat pesten: de bestuurders van  3.400 vzw’s krijgen een boete van 500 euro omdat ze administratief niet helemaal in orde zijn. Ondertussen geven grote verenigingen zoals Poverello zo weinig mogelijk openheid over hun slapend kapitaal en patrimonium. Onze overheid is streng voor de zwakken en gul voor de vriendjes, die geen financiële transparantie moeten vrezen.)

Hoeveel pendelaars kent u?

(Aan activiste Anne Barthès, die de problemen aan station Brussel-Noord wegwuift: ‘Ik weet niet of het buurtbewoners of pendelaars zijn die van een stijgend onveiligheidsgevoel spreken, maar ik weet wel dat men de Noordwijk allerlei appartementen of kantoren wil ontwikkelen. Migranten zullen wellicht niet in dat beeld passen’. Deze mevrouw zegt: het is een complot. Intssen moeten bedrijven letterlijk bodyguards inhuren om hun personeel naar de trein te begeleiden.)

Wat denkt Vooruit nu over migratie?

(Aan voorzitter Conner Rousseau, nu partijcoryfee Louis Tobback in Humo zegt: ‘We moeten accepteren dat je migratie niet volledig kunt tegenhouden, en je moet de maatschappij zo organiseren dat je ook degenen opvangt die je niet wilt’. Nu is Tobback sr. niet de meest linkse socialist, maar zelfs hij vindt dus dat we grenscontrole en terugkeerpolitiek wat moeten loslaten. Conner vindt vlot de weg naar de media, maar vragen over dit cruciale thema vinden moeilijker de weg naar Conner.)

Hoeveel moslims bidden naast een kolvende vrouw?

(Aan arbeidsbemiddelaar VDAB, waar ze een aparte gebedsruimte voor moslims uiteindelijk ’te stigmatiserend’ vonden en dan maar een ‘stilteruimte’ ingericht hebben: ‘Zowel mensen die willen mediteren of bidden, moeders die willen kolven, of mensen die hoogsensitief zijn en af en toe tot rust willen komen, kunnen de ruimte gebruiken’. Al die diversiteitscoaches en experts inclusie bouwen luchtkastelen die niets meer te maken hebben met de realiteit.)

Wanneer werd het poliovaccin verplicht?

(Aan de voorstanders van vaccinatie bij vijfjarigen, die vaak schermen met het verplichte vaccin tegen kinderverlamming. Ter herinnering: de poliovaccins werden in de jaren 1950 ontwikkeld, maar werden in België pas verplicht in 1967. Op dat moment was er dus al robuuste zekerheid over efficiëntie, nevenverschijnselen en langetermijneffecten. Is het zo gek om iets voorzichtiger te zijn met vaccins die pas een jaartje oud zijn?)

Hoeveel meisjes worden onderdrukt?

(Aan royaltywatcher Wim Dehandschutter, die kroonprinses Elisabeth omschrijft als ‘Het enige meisje in België dat niet mag kiezen wat ze later wordt’. Ocharme, de hertogin van Brabant. Ondertussen zijn er in haar koninkrijk zoveel meisjes die niet eens mogen kiezen wat ze dragen en met wie ze trouwen, laat staan wat ze later worden.)

Hoe werkt de dynamiek met de onderwereld?

(Aan criminoloog Steven Debbaut, die cannabis wil toelaten: ‘Een legalisering elimineert de zwarte markt, beschermt gebruikers dankzij kwaliteitscontrole en is ook potentieel financieel voordelig’. De ‘gelegaliseerde’ weed zou dus belast worden en er zouden (dure) controles en bepaalde vereisten nodig zijn. Dat laat dus álle ruimte voor een zwarte markt, waar gebruikers geen BTW moeten betalen, waar geen controles verrekend worden in de prijs en waar het THC-gehalte niet beperkt wordt door de overheid.)

Wat is de meerwaarde van uw functie?

(Aan Antwerps stadsdichter Seckou Ouologuem, die met ‘klimaatdichters’ poëzie wil inzetten als een ‘strijdwapen’ voor een ‘klimaatvriendelijke wereld’. Geeuw. Altijd dezelfde (linkse) stokpaardjes. Zo is die Ouologuem uiteraard ook bezig met ‘Decolonizebelgium’.)

Wie legt het loodje in West Side Story?

(Aan filmrecensent Jeroen Struys, die de nieuwe West Side Story bestempelt als ‘weinig vooruitstrevend’ (blijkbaar een vereiste voor films?): ‘Is onze (super)diverse samenleving niet stilaan de eenvoudige tweedeling van West side story ontstegen?’. ‘In feite is het een fantasie van de blanke makers. Kijk hoe ze in het origineel met Amerikanen van Puerto Ricaanse origine omgingen als collateral damage’. Wat een droevig lot voor een filmrecensent: zo woke dat je zelfs niet meer geniet van een goede musical. Toch nog dit: in West Side Story sterven 2 Jets voor elke Shark. RIP Bernardo, Riff en Tony.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.