fbpx


Media
inspectie

Vergeten vragen van de voorbije week (163)
Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld - en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals: Hoeveel onzin wordt er verkocht op een Klimaatmars? (Aan de media die zich uitsloven om de betogingen tegen het coronabeleid in een kwaad daglicht te stellen. 'Onwetenschappelijke claims', 'complottheorieën' en 'desinformatie' vind je ook op élke Klimaatmars, maar toch worden die manifestaties altijd…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Hoeveel onzin wordt er verkocht op een Klimaatmars?

(Aan de media die zich uitsloven om de betogingen tegen het coronabeleid in een kwaad daglicht te stellen. ‘Onwetenschappelijke claims’, ‘complottheorieën’ en ‘desinformatie’ vind je ook op élke Klimaatmars, maar toch worden die manifestaties altijd erg sympathiek geportretteerd. De kritische zin is nogal omgekeerd evenredig met de sympathieën van de redactie.)

Wat als VB-kiezers géén complete idioten zijn? 

(Aan VRT-journaliste Yasmina El Messaoudi, die het gesprek wil aangaan met Vlaams Belang-kiezers: ‘Als je één iemand kan overtuigen om na te denken, heb je al gewonnen’. Vrijblijvende tip om dat gesprek beter te laten verlopen: ‘anders denken’ is niet hetzelfde als ‘niet denken’.)

Hoeveel betaalt de belastingbetaler voor dit grapje?

(Aan Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD), nu koning Filip 6 gratieverzoeken (4 Franstalig, 2 Nederlandstalig) heeft ingewilligd. Er waren vorig jaar in totaal meer dan 1.000 aanvragen. Hoeveel ambtenaren zijn er bezig met het bestuderen en beantwoorden van al die dossiers? Is het sop de kolen waard?)

Sinds wanneer speelt u rechtsback? 

(Aan Bart Somers (Open VLD), die huurders na maximaal 9 jaar uit een sociale woning wil zetten. De Vlaamse liberalen willen zich ideologisch meer gaan profileren – maar hoe geloofwaardig is Bart Somers (Bart Somers!) als rechtse ridder?)

Wat is de impact van massamigratie op de woningmarkt? 

(Aan alle pennenridders, die jammeren over het ‘asociaal woonbeleid‘ zonder de olifant in de kamer te benoemen. Door de massamigratie komt er elk jaar een forse gemeente aan mensen bij – en het zijn helaas niet allemaal loodgieters of advocaten. Hoe kan je nu dagenlang discussiëren over het woonbeleid zonder het over de massamigratie te hebben? Als je praat met Vlamingen op de wachtlijst voor een sociale woning, dan komt dát onderwerp binnen 5 minuten ter sprake.)

Welke kranten doen zulke oneerbare voorstellen? 

(Aan Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit), die benaderd werd: ‘Ik kreeg al verschillende aanbiedingen om paginagroot in de pers te komen, op voorwaarde dat ik het ontslag zou eisen van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)’. Zo werkt dat dus in Vlaanderen. En ga er niet te snel van uit dat het hier om pakweg HLN gaat – overschat onze ‘kwaliteitspers’ vooral niet.)

Wat voor overheid pest de eigen burgers zo?

(Aan mobiliteitsexpert Dirk Lauwers, die grotere auto’s wil wegpesten: ‘Je kunt de parkeervakken klein houden en handhaven zodra wielen buiten het vak staan. Dan kunnen SUV’s de facto niet meer parkeren’. In Vlaanderen zijn de opgevoerde ‘mobiliteitsexperts’ opvallend vaak anti-auto-activisten waarvan je denkt: ooit heeft de bestuurder van een hele dikke jeep hun lief afgepakt.)

Hoe slim is al die academische consensus?  

(Aan economen, die het volgens een onderzoek nog nooit eerder zo eens waren met elkaar: ‘Iedereen houdt nu rekening met milieu­kosten. Net zoals men het eens is over de te grote marktmacht van big tech en hun monopolies. Ook over mechanismes die de ongelijkheid in de hand werken, heerst meer consensus’. Aan onze universiteiten heerst steeds meer eensgezindheid, zéker in de menswetenschappen. Dat is vast gezellig, maar is het ook gezond?)

Waar zou u zijn zonder het kapitalisme? 

(Aan doctoraatsstudente Emma Ydiers, die in De Standaard ‘de kapitalistische reflex’ en de ‘neoliberale logica’ van de UGent hekelt. Het is in de academische middens weer erg in de mode om uit te halen naar het systeem waaraan we al onze welvaart en vooruitgang danken. Misschien is het daar wel nooit uit de mode geweest.)

Hoe zou dat toch komen? 

(Aan minister Benjamin Dalle (CD&V), die het probleem gevonden heeft: ‘Heel veel Vlamingen zien Brussel nog niet graag genoeg’. Hé, Benjamin: hoe graag ziet Brussel de Vlamingen?)

Wanneer moesten meisjes in Afrika vroeger trouwen?

(Aan de Oegandese klimaatactiviste Vanessa Nakate, die de bron van alle kwaad aanwijst: ‘De klimaatcrisis dwingt meisjes om te trouwen voor de leeftijd van 15 jaar’. Bon. Misschien moeten we blij zijn dat déze Afrikaanse mistoestand eens niet de schuld is van de kolonisatie? Maar wie weet. Straks dwingt de klimaatcrisis Afrikaanse mannen nog tot polygamie ofzo – dat bestond daar vroeger ook absoluut niet.)

Hoe bekwaam is Joe Biden zelf? 

(Aan De Standaard, die het fiasco van 1 jaar Joe Biden vooral toeschrijft aan ‘permanente obstructie’. Voor Vlaamse journalisten is de Amerikaanse politiek heerlijk helder: als de Republikeinen aan de macht zijn, dan is alles hun schuld. Als de Democraten aan de macht zijn – Witte Huis én Huis van Afgevaardigden – dan is alles óók de schuld van de Republikeinen.)

Wat is de bandbreedte van het debat in de Euro-bubbel?

(Aan de Europarlementsleden die hun nieuwe voorzitter uitspuwen, omdat ze tegen abortus is. Roberta Metsola is Eurofiel, feministe en pro-LGBT-rechten. Ze heeft eigenlijk maar één standpunt dat uit de toon valt, en dat heet dan een ‘schande’. De EU is ruimdenkend en tolerant, tot je één teen buiten de linksliberale consensus zet.)

Wie verdient nog een voetstuk, als Washington er al af moet? 

(Aan cultuurredacteur Veerle Vanden Bosch, die kritiek heeft op de succesmusical ‘Hamilton’: ‘De musical liet de slavernij zo goed als onvermeld en verheerlijkte  met George Washington een slaveneigenaar’. Amper een paar jaar geleden was er niets hipper én politiek correcter dan Hamilton, waarin een Amerikaanse stamvader wordt vertolkt door een rappende kleurling. Maar de bakens worden steeds verzet. Wat gisteren woke was, is dat vandaag al lang niet meer.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.