JavaScript is required for this website to work.
post

Verkiezingskoorts in Nederland

Henk Jurgens2/3/2017Leestijd 3 minuten

Over twee weken stemt Nederland. De VVD stijgt in de peilingen ten koste van de PVV. Maar vindt Wilders dit erg?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De VVD zou volgens de laatste Peilingwijzer bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart de grootste partij worden. De Peilingwijzer combineert 6 peilingen. Ze is opgezet door medewerkers van de Universiteit van Leiden. Volgens de Peilingwijzer van 1 maart kan de VVD rekenen op 23 tot 27 zetels, de PVV op 22 tot 26, het CDA op 17 tot 19, D66 en GroenLinks op 16 tot 18 en de Partij van de Arbeid en de SP op 12 tot 14 zetels. Rutte maakt dan ook een goede kans om premier te kunnen blijven.

Langzaam maar zeker zakt Wilders’ PVV terug in de peilingen. Dit is een trend die zich ook bij de laatste 4 verkiezingen heeft voorgedaan. Wilders heeft ze allemaal verloren hoewel hij in peilingen vóór deze verkiezingen vaak op spectaculaire winst stond. Zoals ik al in mijn bespreking van het boek De Puinhopen van Rechts in Doorbraak (29 juni 2015) heb geschreven is het maar zeer de vraag of Geert Wilders dit erg vindt. ‘Wilders bouwt geen coalities, is daar niet toe in staat en wil dat ook niet.’ ‘Bij de PVV bestaat onder opgestapte Kamerleden een enorm cynisme over wat de PVV werkelijk wil bereiken, anders dan het schoppen tegen het establishment. Een van hen noemt dat: de missie van Geert is Geert.’

Wilders liegt

In de huidige campagne verkondigt hij ex cathedra zijn verkiezingsprogramma. Televisiedebatten heeft hij op 2 na afgezegd. Maandag 13 maart zal hij in een zogenaamd premiersdebat de strijd met Rutte aanbinden en hij heeft toegezegd een dag later aanwezig te zijn tijdens het finale debat bij de NOS-televisie. In plaats van te debatteren twittert hij, geeft interviews in Story en Privé en treedt hij op bij WNL, WakkerNederland, waar hun sterreporter Rick Nieman hem kritiekloos zijn verhaal moest laten doen. WNL is een publieke omroep die gerelateerd is aan de Telegraaf Media Groep.

Maar niet alleen voor politieke debatten heeft Wilders geen belangstelling. Het programma van de PVV beslaat 1 A4’tje met oneliners zonder financiële of inhoudelijke onderbouwing. Wilders heeft zijn programma niet door het Centraal Plan Bureau laten doorrekenen. Het is nochtans gebruikelijk dat het CPB de verkiezingsprogramma’s op hun haalbaarheid doorrekent.

Met het uitdelen van folders is Wilders vanwege veiligheidsproblemen opgehouden. Hij wordt bij zijn publieke optreden omringd door 6 of 7 beveiligers. Een van die beveiligers heeft tegenover vriendinnetjes opgeschept over zijn werk voor Wilders. Uiteraard is dit onaanvaardbaar. Inmiddels is zijn bewaking overgenomen door de Koninklijke Marechaussee, maar Wilders blijft bij zijn besluit om niet meer te flyeren. Voor buitenlandse media blijft hij beschikbaar. Bij de Duitse ARD zei hij dat Pim Fortuyn in 2002 door een moslim was vermoord. Na uitzending op de Duitse televisie twitterde hij dat hij zich had vergist. Fortuyn was door een milieuactivist vermoord. Dat kregen de Duitse kijkers uiteraard niet meer te horen.

50Plus

50Plus is in een vrijeval terecht gekomen. 50Plus wil de AOW-leeftijd weer terugbrengen naar 65. AOW, Algemene Ouderdomswet, is de volksverzekering die iedere Nederlander recht op een pensioen geeft. Omdat de Nederlanders spectaculair ouder worden, is de leeftijd waarop iemand AOW krijgt verhoogt van 65 jaar naar 67 jaar en 3 maanden. Volgens 50Pluslijsttrekker Henk Krol kon zonder financiële problemen én de AOW-leeftijd terug naar 65 én de AOW-uitkering verhoogd worden. Hij bleek het niet goed begrepen te hebben. Het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar kost, volgens berekening van het CPB, 12 miljard euro. Het bestuur van 50Plus belegde in allerijl een persconferentie om de zaak weer recht te zetten. Krol mocht hierbij niet aanwezig zijn. Afgelopen maandag was hij wel te gast bij Pauw & Jinek, het dagelijks tv-programma rond de verkiezingen. Nu haalde hij AOW en WAO (Wet Arbeidsongeschiktheid) enthousiast door elkaar. Van de voorspelde 10 zetels voor 50Plus bleef er vandaag nog maar 5 tot 7 zetels over. Hun bestuur greep al weer in. Krols volle agenda tot de verkiezingen van 15 maart wordt wat ‘meer en beter verdeeld’ over de andere 50Plussers’, schrijft het Financieel Dagblad.

Splinterpartijen

Over Forum voor Democratie schreef Doorbraak op 3 juni 2015: ‘Nederlandse eurosceptici roeren zich.’ Forum voor Democratie met lijsttrekker Thierry Baudet kan volgens de Peilingwijzer op 0 tot 2 zetels rekenen. Het is een van de splinterpartijtjes die op weggelopen PVV-stemmers kunnen rekenen. Ontevreden kiezers die in het huidige Nederlandse politieke bestel een tehuis proberen te vinden. Het Nederlandse politieke bestel werd in het verleden gekenmerkt door polarisatie en compromis. Dit is een overblijfsel van de verzuiling in de Nederlandse maatschappij. Elke zuil had zijn eigen politieke partij die zich in verkiezingstijd scherp profileerde, maar na de verkiezingen op zoek moesten naar compromissen met de andere partijen om tot een regering te kunnen komen. In de tot nu toe gevoerde radio- en televisiedebatten is er van een polarisatie tussen de grote partijen nauwelijks meer sprake. Vier jaar geleden was dit nog anders. Rutte van de VVD en Samson van de PvdA stonden vaak lijnrecht tegenover elkaar. Na de verkiezingen gingen ze samen regeren in een kabinet dat bovendien op economisch terrein zeer succesvol bleek te zijn. Onvrede bij veel kiezers en veel splinterpartijen blijkt nu het gevolg.

 

 Foto: (c) Reporters

De Nederlandse publicist Henk Jurgens (1942) is politicoloog (UvA). Hij schrijft regelmatig in Doorbraak over Nederland en de Nederlandse politiek.

Commentaren en reacties