Verlaten Amerikaanse militairen Syrië ?
Amerikaanse legervoertuigen in de Syrische provincie Al-Hasakah.
foto © Pexels.com - Ivan Hassib
Foreign Policy beweert dat Amerikaanse militairen Syrië zouden willen verlaten. Niemand gelooft dat.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementHet deed vele wenkbrauwen fronsen, het recente artikel in Foreign Policy dat aankondigde dat de Verenigde Staten hun militairen zouden terugtrekken uit Syrië. Maar het Pentagon ontkent in alle toonaarden.
In het noordoosten van Syrië, waar veel Koerden wonen, zijn ongeveer 900 Amerikaanse militairen gestationeerd. Zij hebben de afgelopen jaren samengewerkt met Koerdische milities om de Islamitische Staat (IS), die een tijdlang grote brokken van Syrië en Irak bezette, te verslaan. De Amerikaanse militairen zijn na het verslaan van IS in Syrië gebleven.
Instabiliteit
Dat was goed nieuws voor de Koerden, maar niet voor de Syrische president Bashar al-Assad (die de Amerikaanse aanwezigheid als een bezettingsmacht beschouwt) en de Turken (die betreuren dat de VS de Koerdische milities, die duidelijk banden hebben met de Turkse PKK, als bondgenoten beschouwt). Zowel de Verenigde Staten als Assad zijn tegen de Islamitische Staat, maar gezien de twee gezworen vijanden zijn, werken ze niet samen in de strijd tegen IS.
De Amerikanen blijven ook aanwezig in de regio omdat na de oorlog Israël-Hamas de instabiliteit in het Midden Oosten, inbegrepen in Syrië, duidelijk gestegen is. Het regime van Bashar Al-Assad is nota bene de controle kwijt over het Koerdische gebied. De president heeft werk genoeg aan de consolidatie van de macht over het Syrische grondgebied, dat hij heeft terug kunnen veroveren op islamitische rebellen. Idlib en omgeving, in het noordwesten van Syrië, moet hij voorlopig nog in handen laten van die rebellen. De Russen zouden Al-Assad willen helpen de rebellen uit Idlib te verdrijven, maar die hebben het momenteel te druk met hun oorlog in Oekraïne.
Islamitische Staat
Maar het gerespecteerde magazine Foreign Policy meent dus te weten dat de Verenigde Staten Syrië zouden willen verlaten, en beroept zich daarbij op vier bronnen bij de Amerikaanse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken. Het klopt dat de Verenigde Staten zich de laatste jaren militair minder inlaten met het Midden-Oosten, en zich daar grotendeels willen terugtrekken, maar dat uitgerekend nu de Amerikaanse militairen Syrië zouden willen verlaten, geloven slechts weinigen.
Foreign Policy (FP) zou het overigens een slechte zaak vinden als de Verenigde Staten Syrië verlaten, want dat zou een geschenk zijn voor de Islamitische Staat, dat weliswaar geen territorium meer heeft in Syrië en Irak, maar er wel degelijk nog aanwezig is. De Amerikaanse aanwezigheid in het noordoosten is IS al lang een doorn in het oog.
Daarentegen heeft IS weinig problemen met Israël, omdat Israël de pro-Iraanse milities in Syrië als de grote vijand beschouwt, en niet zo zeer IS. FP wijst ook naar de chaotische terugtrekking van de Amerikaanse militairen uit Afghanistan in 2021, wat niet direct reclame was voor president Joe Biden. Die terugtrekking heeft er overigens voor gezorgd dat de extremistische Taliban terug aan de macht zijn gekomen in het land. Biden zou zich geen tweede chaotische terugtrekking kunnen veroorloven nu er dit jaar Amerikaanse presidentsverkiezingen op de agenda staan.
Turkije
Foreign Policy vermeldt ook dat een vertrek van de Amerikanen de invloed van Turkije in Syrië zou vergroten. Turkije heeft nu al een zogenaamde veiligheidszone gecreëerd in noordoost Syrië. Wat FP vergeet te vermelden is dat de Verenigde Staten dit jaar al versterkingen hebben gestuurd naar hun Syrische militaire basis in de Al-Hasakah-provincie.
Het Pentagon heeft de beweringen van FP dan ook ten stelligste ontkend. Ondertussen worden ten gevolge van de Israël-Hamas-oorlog Amerikaanse militairen in Syrië en Irak aangevallen door pro-Iraanse milities. Gezien Iran en het Libanese Hezbollah Israël niet frontaal durven aanvallen, richten ze zich tegen de Amerikaanse militairen. Iran wil zich wreken op de Verenigde Staten omdat de Amerikaanse (en westerse) sancties tegen het land pijn doen.
Willen de Verenigde Staten Syrië op termijn effectief verlaten, maar is dat te vroeg uitgelekt ?
Lieven Van Mele is Midden Oosten-reiziger en volgt sedert de jaren '90 de actualiteit in de Arabische wereld en het fenomeen van de islamisering in de islamitische wereld en het Westen. Eerder verschenen al bijdragen van hem in diverse media
In Syrië woeden de conflicten volop. Wat nu? Verschillende wereldleiders dachten er het voorbije weekend over na.
Rik Van Looy had geen talent om vergeten te worden. Glansprestaties waren in zijn geval de regel. Rik Torfs brengt een eerbetoon aan zijn gouwgenoot.