Verzet tegen haatspraak
Mijmering over haatproza
Zijn we te tolerant geworden voor haatproza op het internet? Harry De Paepe mijmert over een denkbeeldige oefening, naar aanleiding van de Wipe app.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp maandagmorgen, 3 februari 2014, lanceerde de antiracisme- en antiongelijkheidsorganisatie Kif Kif de internetapplicatie ‘The Wiper’. Hiermee wil Kif Kif op jacht gaan naar racistische taal op internetfora zodat, bij monde van Ico Maly, ‘dergelijke aanzetten tot geweld online worden uitgeroeid.’ De app helpt racismespotters om screenshots te maken van onaanvaardbare uitingen op webstekken en die dan met één klik op de muisknop naar wipe.be te sturen. Medewerkers van Kif Kif toetsen de uitlatingen aan de wet.
Rotzooi droppen
Op de webstek van Kif Kif waren enkele screenshots te zien, maar tegen maandagavond verwijderde de vzw die onder druk van de Privacycommissie die er een inbreuk tegen de privacywetgeving inzag. Los van de juridische discussie over de zin of onzin van het initiatief, kaart Kif Kif weldegelijk een probleem aan dat velen onder ons (h)erkennen. Facebook mag dan zijn tiende verjaardag vieren, het is ook een decennium geleden dat er een vloedgolf aan haat- en scheldproza over alle mogelijke maatschappelijke thema’s is ontstaan. Dit is een internationaal normvervagingsprobleem dat heus niet alleen racisme vervat. Maak zelf even de denkbeeldige (!) oefening: u schrijft een briefje met de grootste rotzooi die u over iemand kunt bedenken en stopt die dan in de brievenbus van uw slachtoffer. U herhaalt dit enkele keren en gegarandeerd volgt er niet veel later een klacht tegen onbekende bij de politie. Om de één of andere vreemde reden schijnen we toleranter te zijn – of zijn we achter het scherm meer afgestompt dan in het echt? – tegenover dezelfde boodschappen op het internet. De wet mag dan beweren dat het wereldwijde web een openbare ruimte is – in tegenstelling tot uw brievenbus – de handeling en het proza blijven toch wel even onaangenaam.
Webhooligans
Er is een parallel met de jaren ’80. Toen werd het voetbal geteisterd door het fenomeen hooliganisme. Brave huisvaders en hun al even brave zoons trokken naar sportstadia om er als de wollige beestjes uit ‘The Gremlins’ te transformeren tot agressieve brulapen. Met de komst van het internet hebben diezelfde huisvaders en co plaats genomen achter hun huiskamercomputers om daar virtueel kot te houden. Haatboodschappen zijn hier bij Doorbraak al eens eerder aangeklaagd, Kif Kif repliceert nu op de forumhooligan met ‘The Wiper’.
Meningen zijn niet fout noch strafbaar, gelukkig maar. Er is niets gezonder voor een complexe samenleving dan het debat. Maar pure haatspraak en oproepen tot geweld verdienen onze verontwaardiging en onze terechtwijzende vinger, ongeacht de hoek van waaruit zo’n boodschappen worden gestuurd. We moeten ons er blijvend tegen verzetten. ‘We shall not, we shall not be moved!’
Foto: © www.Wipe.be
Personen |
---|
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
In Engeland en Wales wordt er een recordaantal ‘niet misdadige incidenten’ gemeld. De politie verschijnt nu aan de deur voor de meest onnozele zaken.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.