VK zonder EU zou van bankwereld afhangen
De voormalige geestelijke leider van de Anglicaanse Kerk houdt een opgemerkt pleidooi vóór de Europese Unie.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe bisschoppen op rust van de Anglicaanse Kerk blijven zich roeren. Hitste vorige week oud-bisschop Lord Harries of Pentregarth nog de gemoederen op door te pleiten voor koranteksten in het Britse kroningsritueel, dan is het nu de beurt aan de voormalige aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams die opvalt met een eurofiel pleidooi. In een Ierse krant dan nog.
EU heeft morele kracht verloren
Het is de eerste keer dat zo’n hoge geestelijke zich uitlaat over de positie van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie. ‘Indien het VK uit de EU stapt, dan wordt de natie enorm afhankelijk van the City’, waarmee de voormalige kerkleider de Londense bankenwereld bedoelt. ‘Ik vind dat geen realistische toekomst’. Bovendien verklaarde hij in het interview aan de Church of Ireland Gazettedat er op zich nog geen grondig debat gevoerd is over het thema, maar dat er vooral aan sloganeering wordt gedaan. Ook over de toenemende Britse kritiek op het Europees Hof van de Mensenrechten was Rowan Williams erg scherp. ‘Het is een feit dat we het Europees Verdrag van de Mensrechten in ons Brits rechtssysteem hebben geabsorbeerd, het is niet alsof er een dominante wereldtirannie is die ons die wetten oplegt.’ Hij klaagt de misvattingen omtrent de macht van het Europees Hof aan dat volgens hem alleen opmerkingen kan maken, maar geen enkel land kan dwingen die wetgeving te volgen. De Europese Unie zelf echter heeft, zegt hij naar analogie met de Paus van Rome, ‘de morele kracht’ van haar beginjaren verloren.
Separatisme leidt tot euroscepticisme
Williams, een Welshman, linkt het euroscepticisme met het groeiende Schotse nationalisme. ‘Er is ook – dit is heel vaag maar niet afwezig – een gevoel dat, met de agitatie van een Schotse onafhankelijkheid en de vele vragen over een federaal VK, heel wat mensen nood hebben aan de bevestiging van wie we zijn, van wat ons Engels maakt, meer nog dan Brits en dat versterkt volgens mij onopgemerkt een deel van de onrust rond die mysterieuze entiteit aan de andere kant met de naam Europa.’
Dergelijke uitspraken uit mond van een hoge geestelijke zouden in België compleet onaanvaardbaar worden geacht. In het Verenigd Koninkrijk bestaat daarentegen officieel geen scheiding van Kerk en Staat.
(c) Reporters
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
Hebben de Britten de rechtse golf ontweken of is premier Keir Starmer de Britse variant van Joe Biden en lopen zij één verkiezing achter op de VS?
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.