JavaScript is required for this website to work.
Sport

Vrouwenmishandeling, een nieuwe Olympische Sport?

2 boksers zijn geen transgender, maar er is wél een probleem

NieuwsAlexander Van Der Meer2/8/2024Leestijd 3 minuten
Man of vrouw? Imane Khelif (links) en Lin-Yu-Ting (rechts).

Man of vrouw? Imane Khelif (links) en Lin-Yu-Ting (rechts).

foto © Belga

Gaat het IOC ver genoeg in de toelatingsvoorwaarden voor de vrouwencompetitie boksen? Het wordt gevaarlijk voor ‘echte’ vrouwen…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het IOC laat in de vrouwencompetitie boksen deelnemers toe die verdacht veel op mannen lijken. De International Boxing Association weert ze juist. Hoe zit dat?

De rel rond twee boksers in de vrouwencompetitie van de Olympische Spelen zal niemand zijn ontgaan. Eén van de twee, Imane Khelif uit Algerije, bokste donderdag tegen Angela Carini uit Italië. Carini kreeg meteen een harde klap in haar gezicht en gaf binnen een minuut op, mogelijk met een gebroken neus. Ze zat huilend op de grond en wilde de winnares niet de hand schudden.

Imane Khelif is lang, tanig, en zelfs voor een vrouwelijke bokser erg gespierd. Ze ziet eruit als een man en beweegt ook zo. In de pers wordt ze een vrouw genoemd, al lijkt een groot deel van de internetgemeenschap ervan overtuigd dat ze een man is. Zelfs schrijfster J.K. Rowling en Elon Musk klommen in de pen om zich kwaad te maken over het feit dat een man tegen vrouwen mag boksen.

Laster

Zowel de Algerijnse boksbond als de Algerijnse regering zijn des duivels. Er zou sprake zijn van een ‘westerse lastercampagne tegen onze gewaardeerde sportvrouw’. Met als doel Algerije van een medaille te houden. De bond kwam zelfs met kinderfoto’s van Khelif, geboren in een klein dorp in Algerije: een schattig meisje. Maar verificatie is lastig.

Ook de Italiaanse premier Giorgia Meloni bemoeide zich ermee. Ze vond het een ‘oneerlijke wedstrijd’, en benadrukte dat boksers met ‘mannelijke genetische kenmerken’ niet zouden mogen deelnemen aan vrouwencompetities. Zelfs Donald Trump liet van zich horen. Hij was het volledig met Meloni eens: ‘Als ik weer president word, zal ik mannen zeker van vrouwensport uitsluiten’. Volgens de hyper-woke Huffington Post een zeer ‘transfobe’ uitspraak.

XY-chromosomen

Nummer twee van Meloni’s regering, Matteo Salvini, noemde Khelif een transgender, ‘uitgesloten van de wereldkampioenschappen maar niet van de Spelen, om onze Angela in elkaar te slaan’.

Inderdaad werd de Algerijnse in 2023 door de IBA – de International Boxing Association, gediskwalificeerd op het WK. Terwijl ze daar in 2022 nog zilver won. Khelif deed ook mee aan de vorige Olympische Spelen in Tokyo, waar ze verloor van andere vrouwen.

De IBA kwam tot deze beslissing omdat er mannelijke XY-chromosomen in haar lichaam waren gevonden. Zonder daar een uitspraak over te doen, want dat is medisch geheim. Maar het Russische deel van de IBA-site klapte uit de school: ‘We hebben boksers betrapt die zich voordoen als vrouwen. Testen bewezen dat ze XY-chromosomen hadden.’ Een andere ‘vrouwelijke’ bokser, Lin Yu-Ting uit Taiwan, werd destijds op dezelfde gronden uitgesloten. Geen van beide ging overigens in beroep tegen de beslissing. Yu-Ting zal vandaag (vrijdag) haar eerste partij in Parijs boksen.

Andere criteria

De Olympische Spelen hanteren andere criteria dan de IBA. Woordvoerder Mark Adams waarschuwde voor een ‘heksenjacht’. Hij stelde vast dat het genoeg is als er ‘vrouw’ in je paspoort staat. Dat is bizar, die paspoorten vechten niet met elkaar. In veel westerse landen kun je zonder veel rompslomp het geslacht in je paspoort wijzigen.

Maar waar het bij sporten als zwemmen en wielrennen vooral oneerlijk is, is het bij boksen ook gevaarlijk. Daarom heeft de IBA inmiddels protest aangetekend bij het IOC.

Er zijn genoeg mannen die de vrouwensport binnendringen onder het mom van een geslachtverandering. Zoals de Amerikaanse zwemmer Lia Thomas, die eerst bij de mannen meezwom met zeer matig resultaat. Naar eigen zeggen begon ze zich vrouw te voelen. Ze slikte hormonen en mocht met de vrouwen meezwemmen. Waar ze vervolgens alles won.

Lia Thomas mocht overigens van de Amerikaanse zwembond niet naar deze Olympische Spelen, al probeerde ze dat via de rechter nog af te dwingen. Het Olympisch Comité had waarschijnlijk geen probleem gezien en haar rustig goud laten winnen…

Geen transgender

Voor Imane Khelif ligt het anders. Ze is geen transgender maar lijdt waarschijnlijk aan een uiterst zeldzame genetische afwijking – 1 op de 100.000 geboortes: het Swyer syndroom. Een DSD – Disorder of Sex Development. Daarbij lopen dingen mis met de seksuele ontwikkeling. De meeste vrouwen met dergelijke types DSD hebben ingegroeide teelballen die testosteron aanmaken. Hoogstwaarschijnlijk werd Khelif geboren met de fysieke kenmerken van een meisje, maar heeft ze mannelijke chromosomen en hormonen.

Die spelen waarschijnlijk almaar meer op, waardoor ze meer en meer een man lijkt. In Tokyo verloor ze nog, maar nu zal ze niet meer zo snel van een vrouw verliezen.

Het is begrijpelijk dat veel mensen in eerste instantie dachten dat Khelif een man was en een bedrieger. Zie J.K. Rowling, die haar in eerste instantie expliciet een man noemde. Net als Elon Musk. In tweede instantie veranderde Rowling dat in ‘iemand met een DSD’. En stelde ze vast dat iemand er natuurlijk niets aan kan doen zo geboren te zijn, maar er wel voor kon kiezen niet vals te spelen. Dus geen medailles van vrouwen afnemen en geen verwondingen veroorzaken.

Kruisbeschermer

Er zou een en ander moet veranderen aan de richtlijnen van het IOC. Voor deze Spelen is dat te laat. Gelukkig is de Hongaarse Luca Anna Hamori, de volgende tegenstander van Khelif in Parijs, helemaal niet bang van haar: ‘Ik kom hier voor een medaille en al dat geklets op sociale media interesseert me niet…’

Dat Angela Carini zo snel opgaf begrijpt Hamori niet. Ze vindt haar een huilebalk: ‘Ze koos er zelf voor. Ik dacht dat iedere bokser zoals ik was: nooit opgeven.’

Imane Khelif is favoriet bij de wedkantoren. Ik ga kijken: 3 augustus, kwart over vijf.

PS: Op internet circuleert een foto van Khelif in de ring met iets in haar kruis, volgens velen een mannelijk geslachtsdeel. Zou kunnen, maar hoeft niet: ook vrouwen dragen een zogeheten tok, een kruisbeschermer.

Mathematicus, documentairemaker (oa VPRO, KRO, NCRV, AVRO), schrijver van één roman ('De Knapste Man van Nederland', Augustus), laatstelijk chroniqueur.

Commentaren en reacties