JavaScript is required for this website to work.
post

Seksschandaal: ‘Waar zijn die handjes?’

Harry De Paepe5/11/2017Leestijd 2 minuten
Michael Fallon

Michael Fallon

foto © Reporters

In Frankrijk vergelijkt de president zichzelf met Jupiter. De Spaanse regering stuurt Catalaanse nationalisten naar de gevangenis. Hier in België krijgen we de Bende van Nijvel niet opgelost. De geschiedenis is weer helemaal terug! Dus, dat betekent dat in het Verenigd Koninkrijk een of andere minister verwikkeld moet zitten in een seksschandaal. En, ja hoor! Alleen de jarretels ontbreken nog. A safe …

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In Frankrijk vergelijkt de president zichzelf met Jupiter. De Spaanse regering stuurt Catalaanse nationalisten naar de gevangenis. Hier in België krijgen we de Bende van Nijvel niet opgelost. De geschiedenis is weer helemaal terug! Dus, dat betekent dat in het Verenigd Koninkrijk een of andere minister verwikkeld moet zitten in een seksschandaal. En, ja hoor! Alleen de jarretels ontbreken nog.

A safe pair of hands

Met Defensieminister Michael Fallon was het Britse militaire apparaat in ‘a safe pair of hands’. Fallon straalt alleszins degelijkheid en enorme saaiheid uit. Zijn witgrijze haren zijn steevast gebeiteld in dezelfde vouw. De man lijkt maar één maatpak te bezitten en één das, voor de liefhebbers: een donkerblauw pak met een felblauwe das. Ja, Her Majesty’s Principal Secretary of State for Defence Michael Fallon was de onverstoorbare in het woelige geheel van de regering van Theresa May.

Al sinds de vroege jaren 80 zetelt de historicus in het Lagerhuis. Hij werd door David Cameron in 2014 tot minister van Defensie benoemd. Tijdens het brexitreferendum zat hij in het Remainkamp, hoewel hij zichzelf als een euroscepticus bestempelt. Zijn redenering luidde toen dat een brexit een militaire verzwakking van het Westen betekende.

‘Sugar tits’

Maandenlang is de Britse politieke klasse gefixeerd op dat ene onderwerp: de brexit. Totdat die ene minister seksspeeltjes lijkt te bestellen via zijn medewerkers. Handelsminister Mark Garnier nam zijn vrouwelijke medewerker mee naar een seksshop. Daar moest de dame, terwijl de minister netjes buiten stond te wachten, enkele vibrators kopen. Later zou hij haar openlijk aangesproken hebben met ‘sugar tits’. Garnier ontkent de beschuldigingen, maar premier May eiste meteen een onderzoek. Het hek was van de dam.

‘Ik weet een plek waar je je koude handen kan stoppen’

Toen kwam de zaak Michael Fallon. De rots in de branding zou in 2002 tijdens een diner over de benen hebben gewreven van een Britse journaliste. Fallon hield pas op toen ze hem vertelde dat ze hem ‘a punch in the face’ ging geven. De Defensieminister besliste snel na het bekendmaken van de vijftien jaar oude zaak om ontslag te nemen. Officieel omdat hij vindt dat het leger hier niet onder mag lijden. Echter, het feit dat hij tegen collega-minister Andrea Leadsom opmerkte dat hij wel een plek wist waar ze haar koude handen kon stoppen — terwijl hij haar omarmde — deed zijn positie ook geen deugd. ‘A safe pair of hands’? Het lijkt zo uit een Britse komedieserie te komen.

De deugdzaam uitziende Fallon blijkt te houden van vuilbekkerij tegenover vrouwen. Volgens zijn collega’s verandert alcohol hem in een soort van ‘mister Hyde’, zoals in de klassieke roman The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde.

‘Not safe in taxis’

36 Parlementsleden komen in het vizier van het groeiende seksschandaal in Westminster. Volgens The Sun zijn er in totaal zes ministers betrokken. Dat Labour geen moord en brand schreeuwt, komt omdat er ook parlementsleden uit de grootste oppositiepartij gelinkt worden. Labour zit intussen met een verkrachtingszaak uit 2011 waarbij een hoger geplaatst partijlid zich destijds aan een negentienjarig partijlid vergreep.

Er bestaat een Whatsapp-groep van vrouwelijke parlementaire medewerkers die elkaar waarschuwen voor het promiscue gedrag van hun parlementsleden. ‘Not safe in taxis’ of ‘very handsy’ zijn enkele van de berichten. ‘England may be a copulating country but it is not an erotic country’, schreef de Hongaarse Engelandobservator George Mikes in 1977. Ja, de geschiedenis is weer helemaal terug. Wedden dat er nog jarretels opduiken?

 

Harry De Paepe is co-auteur van ‘Stiff Upper Lips Waarom de Engelsen zo Engels zijn’; dat boek kunt u hier in de Doorbraak webwinkel kopen. Deze column verscheen eerder bij Knack.be.

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties