JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Waarom u op de PVDA moet stemmen

VerkiezingenPol Sonneville10/5/2024Leestijd 3 minuten

foto © Vanmol

Niet simpel, als je je eerste levensjaren steevast nog een extra hapje fruitpap deed voor ‘Ché’ en ‘Ceaucescu’  in plaats van voor ‘mama’ en ‘papa’.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Waarom u op de PVDA moet stemmen? Het eenvoudigste antwoord is: uit zelfbehoud natuurlijk. Gezien de staat van het Belgisch leger is het aangewezen om werkelijk iedereen te vriend te houden.

Een recente evaluatie van onze strijdkrachten is dat we alleen tegen Vaticaanstad al eens een grote muil mogen opentrekken indien ‘het echt niet anders kan’. Tegelijk waarschuwt defensie dat die hellebaarden van de Zwitserse Garde verraderlijk scherp kunnen zijn en onderhandelingen dus geprefereerd moeten worden. Dat geeft u een idee over hoe we er als land voorstaan tegen pakweg de Russische en Chinese dreiging.

Wel, de PVDA is één van twee Vlaamse partijen die uitstekende contacten onderhouden met beide landen en leiders. Dat kan van pas komen. De PVDA heeft daarnaast nog uitstekende contacten met Noord-Korea, het land wiens economisch model ze zozeer bewonderen en waar sociale onrust niet bestaat. Eén van de vele voordelen van een grootschalige georganiseerde hongersnood. Met de PVDA zijn er gegarandeerd geen boerenprotesten en rijdt u het hele land door zonder een file tegen te komen. Toch als u blijkt zo gigantisch gelijk te zijn aan de anderen dat u één van de weinigen bent die een auto mag hebben. Als dat geen mooi perspectief is.

Jos D’haese

Ach, het is natuurlijk flauw om de moderne Belgische communist anno 2023 nog te linken aan Stalins , Mao’s en Pollen Pot. Ik zou het dan ook niet doen, ware het niet dat Jos D’Haese (32), de politieke Tik Tok held van de Lage Landen én lijsttrekker voor het Vlaams Parlement er zelf nog wat mee worstelt om hierover een standpunt in te nemen. ‘Ik ga de historische balans omtrent Stalin niet opmaken’, liet hij in De Zondag weten. En dat is best te begrijpen. De generatiegenoten van Jos groeiden op met Samson & Gert als rolmodellen. Ten huize D’haese was dat Stalin & Mao.

– ‘Mao, Mao. Negocide wat betekent dat eigenlijk zo?’

– ‘Genocide, Stalin. Dat is iets van Duitsers. Of willen we naar Biserië, misschien?’

Aah, de wonderjaren. Geef Jos nog wat tijd. Als je je eerste levensjaren steevast nog een extra hapje fruitpap deed voor ‘Ché’ en ‘Ceaucescu’  in plaats van voor ‘mama’ en ‘papa’, is het allemaal niet zo simpel. Voor een PVDA’er kan oordelen of Stalin aan de juiste kant van de geschiedenis stond, moet eerst maar eens duidelijk worden waar die geschiedenis zelf vertoefde op het moment van de feiten.

Verbindend fundamentalisme

Trouwens, er zijn geruststellende verschillen met die oude communistische garde. Zo vindt de PVDA godsdienst geen ‘opium voor het volk’ zoals die dekselse Lenin het verkondigde. Integendeel, er zijn weinig partijen die de mooie, verbindende kant van de fundamentalistische islam meer kunnen waarderen dan de PVDA. En ze zijn bovendien de eerste voorvechters voor de persoonlijke keuze. ‘Hoe combineer je die twee?’, vraagt u zich misschien af. Een kapitalistische vraag maar niet onbeantwoordbaar.

Voor voorzitter Raoul Hedebouw is dat zelfs een koud kunstje. ‘Of hij er een probleem mee had dat meisjes volledig gesluierd in een abaya (een jurk die over de kleren wordt aangetrokken om provocerende vrouwelijke vormen onschadelijk te maken) naar school zouden gaan?’, wou de RTL-journalist weten. ‘Ik heb daar geen enkel probleem mee dat meisjes dat doen vanaf 8 à 9 jaar’, sprak Raoul, ‘maar alleen op voorwaarde dat hun eigen keuze is’. Voila, het perfect huwelijk tussen vrije wil en fundamentalisme is een feit. En u dacht dat het niet kon? Achteraf krabbelde hij wat terug over die hoofddoek maar het goed was geschied. De PVDA schoot omhoog in Brusselse peilingen.

Einstein en Tom Ongena

En ja, het federaal planbureau maakte gehakt van hun economische voorstellen. We gaan er allemaal op achteruit gaan en de berekening van hun belastingen kloppen langs geen kanten. Dat is allemaal waar. Maar even eerlijk, heeft u ooit al iets wel weten kloppen na een stembusgang? In dit land krijgen we allemaal een compleet ander beleid dan waar we voor gestemd hebben.  En toch blijven we altijd op de partijen van onze voorkeur stemmen.

‘Waanzin is altijd hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten’, zei Einstein. We moeten nu maar eens stemmen op een partij die bewezen heeft dat ze niet kan rekenen, dweept met totalitaire regimes en religies en u wilt ontdoen van uw bezittingen en persoonlijkheid.

Dat kan alleen maar meevallen.

Toch een kleine waarschuwing voor als u op de PVDA wilt gaan stemmen. De kans is niet onbestaande dat een stem voor PVDA eigenlijk een stem voor de Open Vld is. Dat zit zo: Open Vld voorzitter Tom Ongena verklaarde dat hij nooit met de waanzinnige PVDA zou kunnen samenwerken tenzij ze hun programma volledig schrappen. De laatste keer dat ze zoiets verklaarden over een partij bij Open Vld, zijn ze ermee in de regering gestapt.

Pol Sonneville is het alter ego van een prille vijftiger met een rebels kantje.

Meer van Pol Sonneville

Als er één ding is waar je zeker van mag zijn als De Wever ergens binnenkomt, is het wel dit: het wordt niet gezellig. Verfrissend is dat.

Commentaren en reacties