fbpx


Buitenland
bank

Wantrouwen in Liz Truss
Zondagmiddag begon het partijcongres van de Britse Conservatieven in een sfeer van diep wantrouwen. Voorlopig slaagt premier Liz Truss er niet in om de panikerende gelederen binnen de partij tot bedaren te brengen. Moeilijk interview In het praatprogramma van politiek journalist Laura Kuenssberg probeerde de eerste minister het vertrouwen te herwinnen. Liz Truss gaf toe dat de communicatie van het mini-budget niet geslaagd was. ‘We hadden de publieke opinie moeten voorbereiden’, zei ze. Maar volgens de premier is het pakket met…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Zondagmiddag begon het partijcongres van de Britse Conservatieven in een sfeer van diep wantrouwen. Voorlopig slaagt premier Liz Truss er niet in om de panikerende gelederen binnen de partij tot bedaren te brengen.

Moeilijk interview

In het praatprogramma van politiek journalist Laura Kuenssberg probeerde de eerste minister het vertrouwen te herwinnen. Liz Truss gaf toe dat de communicatie van het mini-budget niet geslaagd was. ‘We hadden de publieke opinie moeten voorbereiden’, zei ze. Maar volgens de premier is het pakket met de grootste belastingverlaging in vijftig jaar het enige pad naar economische groei. ‘Ik zeg niet dat het niet moeilijk zal zijn, we staan voor een turbulente tijd, maar de maatregelen zullen de beloftes die we maken inlossen.’ De premier oogde onzekere en antwoordde vaak naast de kwestie.

Kritiek op de achterste banken

Ze deed dat terwijl oud-minister en nu backbencher Michael Gove zat toe te kijken in de studio. Gove, niet bepaald een medestander van de premier, scheen weinig onder de indruk van wat de premier te vertellen had. ‘Ik vind niet dat je de prijs van belastingverlagingen kunt betalen door massaal veel geld te lenen. Dat is naar mijn mening allesbehalve conservatief.’ De politicus noemt de belastingverlaging voor de rijksten ‘gewoon verkeerd’. Hij vertelde aan Kuenssberg dat hij niet voor het pakket maatregelen zal stemmen in het Lagerhuis.

De partij liet al verstaan dat het de Tory Lagerhuisleden wil verplichten om voor de nieuwe begroting te stemmen. Door zijn antihouding doopte het dagblad The Daily Telegraph Michael Gove intussen al om tot de leider van de rebellen binnen de partij. Intussen roepen zowel Labour als de Liberaal-Democraten de parlementairen van de regeringspartij op om tegen te stemmen. Labour noemt de hele aanpak van Truss en haar minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, een ‘gek experiment’ met de Britse economie.

Conferentiedagen in Birmingham

In Birmingham verzamelden alle Tory-kopstukken samen met de achterban in het congrescentrum van de stad. Traditioneel begint het congres met een grote betoging van tegenstanders van het regeringsbeleid. De minister van Energie, Jacob Rees- Mogg, die beschouwd wordt als een van de mannen die aan de touwtjes trekt in het kabinet Truss, moest onder strenge politiebewaking naar het centrum geloodst worden. Honderden protesteerders gooiden allerlei verwijten naar zijn hoofd.

Het wordt overigens aan alle aanwezigen aangeraden om buiten de veiligheidszone rond de conferentie niets van kentekens van de partij te dragen uit voorzorg tegen mogelijk geweld. De Tory’s liggen niet alleen in Birmingham in de vuurlinie. De laatste peilingen voorspellen dat de partij volledig van de kaart zou worden geveegd, mochten er vandaag verkiezingen plaatsvinden. In de congreshal was er zondag vooral aandacht voor de recent overleden koningin Elizabeth II. Oud-premiers brachten hulde aan de Queen en de conferentiegangers sloten het eerbetoon af met het zingen van ‘God Save the King’.

Het wordt de komende dagen vooral interessant om waar te nemen hoe de achterban omgaat met de slechte peilingen en de torenhoge druk op het kabinet. De vraag die iedereen onder de congresgangers zich stelt is of premier Liz Truss al dan niet onder die druk haar begrotingsplannen zal wijzingen.

 

UPDATE: tegelijkertijd met het verschijnen van dit artikel vernemen we dat het plan voor belastingverlaging voor rijken nu toch afgevoerd wordt. Truss maakt met andere woorden haar eerste bocht. Nvdr. 

 

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.