Wat u nog moet weten over Tim Walz
Tim Walz.
foto © Belga Image
De vaderlandse verslaggeving over de nieuwe vicepresidentskandidaat werd gekenmerkt door oppervlakkigheid.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn de Verenigde Staten dendert de politieke trein razend snel door. Ter kadering: de moordaanslag op Donald Trump is maar een goede drie weken oud. Op dat moment was Kamala Harris de Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap, niet voor het presidentschap. Minder dan een maand later was Harris niet langer de tweede viool, maar koos ze hem. En haar oog, dat viel op Tim Walz.
De gouverneur van Minnesota werd in de vaderlandse media snel voorgesteld als een sympathieke schoolmeester uit het middenwesten met een gematigd politiek profiel. En dat hij, uiteraard, een uitstekende keuze is. Daar durven we toch enkele kanttekeningen bij te plaatsen.
Niet Shapiro
Harris’ keuze is, vooreerst, opmerkelijk om wie ze niet koos. De man die veruit de meest geschikte kandidaat was, haalde het niet.
Josh Shapiro is de populaire gouverneur van Pennsylvania. Pennsylvania is in tegenstelling tot Minnesota een swing state; één van de zes tot acht staten die de presidentsverkiezing zal beslissen. En niet zomaar een ‘kantelstaat’: met haar negentien kiesmannen is ze de belangrijkste, bijna dubbel zo groot als Wisconsin en groter dan Arizona en Nevada samen. Bovendien reed Shapiro het voorbije anderhalf jaar een (min of meer) vlekkeloos parcours. Over Walz kan bezwaarlijk hetzelfde worden gezegd.
Wat Shapiro de das omdeed, was zijn etniciteit. De gouverneur van Pennsylvania is een Jood. Dat is een probleem, toch wanneer de Jood in kwestie zijn geloof serieus neemt en Israël steunt. Dat wordt niet gewaardeerd door de seculiere, antizionistische onderbuik van de Democratische Partij. Harris, die zichzelf een meer gematigd imago probeert aan te meten, diende aan haar uiterst linkse basis duidelijk te maken dat ze nog altijd één van hen was. Shapiro was dan het verkeerde signaal.
Tim Walz
Geen Josh Shapiro, wel Tim Walz. Maar wie is die politieke leider van de North Star State? En wat las u mogelijks nog niet bij de collega-Amerikacorrespondenten?
Wel, als gouverneur ondertekende Walz een wetsvoorstel waardoor illegale immigranten een rijbewijs konden krijgen en gaf hij meer dan 55.000 voormalige gedetineerden de mogelijkheid om opnieuw te stemmen. Hij ondertekende ook wetgeving die recreatieve marihuana legaliseert, wapenwetten verstrengt, abortus tot een ‘fundamenteel recht’ verheft en de hormonale ombouwing van ‘transkinderen’ handhaaft. U vindt dit misschien stuk voor stuk goede ideeën, maar ‘gematigd’ of ‘centrumlinks’ zijn ze allesbehalve.
Crisissen
Op VRTNWS staat te lezen dat Walz ‘enkele crisissen doorstond, zoals de covidpandemie en (…) de moord op de zwarte man George Floyd door een blanke politieman’. ‘Doorstaan’ is een interessante woordkeuze. Een alternatief is ‘mismeesteren’.
Tijdens de covid-pandemie kondigde Walz de noodtoestand af, waardoor scholen en restaurants moesten sluiten en mondmaskers verplicht werden. Republikeinen bekritiseerden Walz voor zijn strenge covid-beperkingen en de sterfgevallen in bejaardentehuizen. Tegelijk was het ministerie van Onderwijs onder Walz betrokken bij covid-fraude ter waarde van een kwart miljard dollar. Het ministerie gaf die som aan Feeding our Future, een private non-profit die arme kinderen moest voeden tijdens de pandemie. In plaats daarvan gaf de leiding exuberante sommen uit aan luxewagens, huizen en juwelen. Het ministerie van Onderwijs verzaakte volgens parlementair onderzoek nagenoeg volledig aan haar toezichthoudend mandaat.
Heldenvergoedingen
Een ander schandaal uit de covid-periode: ‘heldenvergoedingen’ (‘hero pay’) verspild aan overleden personen. In 2022 wou Walz bepaalde types werkers extra vergoeden voor hun harde arbeid tijdens de pandemie. Volgens de eerste overheidsschatting kwamen zo’n 667.000 mensen in aanmerking voor een heldenloon. Maar binnen een paar maanden kondigde de staat aan dat meer dan een miljoen inwoners in aanmerking kwamen, waardoor de vergoeding per persoon werd gereduceerd.
Volgens de auditor van Minnesota kwam het ministerie van Arbeid, belast met het uitvoeren van het programma, schromelijk tekort. In het verslag van de auditor staat te lezen dat minder dan 60 procent van de ontvangers van de heldenlonen in aanmerking kwamen, dat van 32 procent niet kon worden nagegaan of ze in aanmerking kwamen, en dat 9 procent zeker niet in aanmerking kwam, onder wie een aantal overledenen.
George Floyd
De covid-schandalen zijn voorbeelden van onachtzaamheid door de regering-Walz, niet van kwade trouw. Dat is anders voor de reactie van de gouverneur op de rellen die uitbraken in Minneapolis (Minnesota) na de dood van George Floyd.
In mei 2020 werd Floyd, een zwarte man, gedood door een blanke politieagent. De mondiale protesten die daarop volgden veranderden in Minneapolis snel in rellen en vandalisme. Mensen plunderden of beschadigden meer dan 1.500 gebouwen in de stad. Kleine ondernemingen, een groot aantal uitgebaat door immigrantenfamilies, gingen in vlammen op. De politie probeerde tussenbeide te komen, maar werd aangevallen en overmeesterd. Het hoofdkwartier van het derde politiedistrict werd zelfs ontruimd.
De situatie liep volledig uit de hand. Tijdens de tweede nacht verzocht de burgemeester van Minneapolis de gouverneur om de militaire National Guard naar de stad te sturen. Walz weigerde. Hij zou de stad een extra nacht laten branden voor hij — ogenschijnlijk schoorvoetend — een kleine, daarna een grote Gardebrigade naar de belangrijkste stad van zijn staat stuurde. De schuld voor de vernieling? Die gaf de sympathieke schoolmeester aan… zijn burgemeester.
Tags |
---|
Roan A. Asselman is de opinieredacteur en Amerikacolumnist van Doorbraak. Samen met David Neyskens produceert hij de podcast 'Amerika In Alle Staten'. Roan schreef 'Amerika Ontrafeld. Over de cultuurstrijd die een natie verscheurt' (Doorbraak Uitgeverij).
Joodse gelovigen lopen warm voor Donald Trump. Niet iedereen is daar tevreden mee.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.