JavaScript is required for this website to work.
De Vlaamse partijprogramma's

Wat zeggen ze over migratie?

VerkiezingenDe Doorbraak Redactie3/6/2024Leestijd 3 minuten
In 2023 werd het Rechtenpaleis in de Schaarbeekse Paleizenstraat gekraakt door
illegalen.

In 2023 werd het Rechtenpaleis in de Schaarbeekse Paleizenstraat gekraakt door illegalen.

foto © Belga

Wat zeggen de Vlaamse partijen in hun programma’s eigenlijk over migratie?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In de laatste rechte lijn voor de verkiezingen vatten we voor u de standpunten van de Vlaamse partijen samen rond vijf belangrijke thema’s.  Vandaag: migratie. 

Vlaams Belang: opvang afschaffen

Voor het Vlaams Belang bedreigt immigratie de kwaliteit van het onderwijs, de sociale zekerheid, voorzieningen op de sociale woningmarkt en de veiligheid. Nergens in het migratiehoofdstuk is er een verwijzing naar moslims, laat staan naar ‘omvolking’.

Amper 22 procent van de vreemdelingen volgt het bevel op om het land te verlaten, stelt de partij vast. Ongeveer 30 procent van de gedetineerde vreemdelingen is illegaal. Het Vlaams Belang bepleit een opt-out voor Europese asielregels (naar Deens model), pushbacks aan de grenzen en de onmogelijkheid voor illegalen om een asielprocedure te starten. Op korte termijn wil de partij de gezinshereniging beperken door een inburgeringsexamen en DNA-onderzoek op kosten van de kandidaten.

De instroom van migranten moet onder meer verminderd worden door de lijst van ‘veilige landen’ uit te breiden en collectieve opvangcentra  af te schaffen.

N-VA: paradigmashift

De N-VA wil ‘een paradigmashift’ via de ‘externalisering van de asielprocedure’. Asiel moet worden aangevraagd buiten de EU. Wie Europa op een andere manier betreedt, verliest de kans op een legaal verblijf. Wie dat toch probeert, wordt teruggestuurd naar een veilige opvangfaciliteit buiten de EU. Voor echte vluchtelingen met recht op internationale beschermiung moet een jaarlijks quotum gelden.

De EU moet vanaf volgend jaar meewerken aan een ‘strenger maar humaan migratiekader’. Gebeurt dat niet, dan wil N-VA, naar Deens voorbeeld, een opt-out van de Europese regelgeving op het vlak van asiel en migratie.

Vooruit: terugkeerbeleid

Vooruit zet sterk in op een aanklampend terugkeerbeleid – ook voor gezinnen met kinderen – waarbij iedereen na een negatieve asielbeslissing intensief wordt opgevolgd. In afwachting van de effectieve terugkeer kan iemand hier eventueel wel werken. Woonstbetredingen – door een rechter – en detentie zijn een optie als blijkt dat mensen niet bereid zijn tot vrijwillige terugkeer.

PVDA: oorzaken aanpakken

De oorzaken van migratie moeten worden aangepakt, zegt PVDA. Concreet betekent dat voor de partij dat Europa een minder interventionistische politiek moet voeren in Afrikaanse of Aziatische landen om regimeverandering te bewerkstelligen. Economisch moet Europa stoppen met de uitbuiting van Afrika en snelle goedkope arbeidsmigratie tegengaan.

CD&V: procedures stroomlijnen

Met Nicole De Moor leverde CD&V de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De christendemocraten willen verdergaan op de ingeslagen weg: Europese regels en samenwerking ter bestrijding van illegale migratie en controle van de buitengrenzen.

Via het nieuwe migratiewetboek worden migratie- en asielprocedures gestroomlijnd. Uitgeprocedeerden moeten sneller en liefst vrijwillig het grondgebied verlaten. Gedwongen uitzetting blijft het sluitstuk van het CD&V-asielbeleid. CD&V zet in op meer gesloten terugkeercentra en de mogelijkheid voor woonstbetreding bij illegalen die weigeren mee te werken.

Open Vld: beter terugkeerbeleid

Open Vld wil arbeidsmigratie voor knelpuntberoepen makkelijker maken, zowel voor hoog- als laaggeschoolden. Arbeidsmigratie kan ook gebruikt worden als pasmunt bij herkomstlanden die hun uitgeprocedeerde asielzoekers niet terug willen nemen.

Open Vld zet in op een beter terugkeerbeleid. Met meer gesloten centra willen ze voorkomen dat uitgeprocedeerde asielzoekers in de illegaliteit verdwijnen. Woonstbetreding bij mensen in onwettig verblijf moet mogelijk worden, evenals het uitlezen van smartphones door bevoegde inspecteurs. De liberalen willen meer aandacht voor het uitzetten van criminele illegalen en willen daarbij special flights inzetten. Ook met inzet van privébedrijven.

Groen: meer legale migratie

Pleit voor meer legale migratiemogelijkheiden, zoals hervestiging, arbeidsmigratie gezinshereniging en humanitaire visa. Er moet ook een snellere en meer transparante asielprocedure komen en onrechtvaardige drempels voor gezinshereniging moeten worden weggewerkt. Mensen in onwettig verblijf moeten beter ondersteund worden richting een duurzaam perspectief: verblijfsrecht of terugkeer.

Voor U: respect voor waarden en normen

Migratie kan enkel met respect voor onze waarden en normen. Nieuwkomers onderschrijven de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Ze leren de taal van de regio waarin ze terechtkomen. De overheid zorgt voor opvang en begeleiding van nieuwkomers zodat ze zich de gewoonten en zeden van het land eigen kunnen maken.

Asielprocedures moeten binnen één maand worden afgehandeld. Wie niet mag blijven, moet direct terug. Arbeidsmigratie moet mogelijk zijn voor vacatures die niet ingevuld raken. Dit kan voor korte of langere periodes, via een vlotte en transparante procedure. De steun voor nieuwkomers wordt zodanig georganiseerd dat zij sterk gestimuleerd worden om effectief aan het werk te gaan.

 

 

Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.

Commentaren en reacties