fbpx


Buitenland

We moeten doen wat we beloofd hebben aan de kiezer!
Eerste dag van CPAC, Conservative Political Action Conference, in het Gaylord Convention Center te National Harbour in Maryland, even buiten Washington DC. Zoals ik gisteren al schreef is dit de eerste belangrijke waardemeter om te kijken of Trump er in slaagt om de conservatieve beweging achter zich te krijgen. Kosten noch moeite worden gespaard door de Trump-administratie om iedereen hier achter zich te krijgen. De congresaanhangers reageren alvast zeer enthousiast.

Kleine valse noot

Het enige valse nootje dat te noteren viel op de eerste dag, was de aanwezigheid van Richard Spencer. Richard Spencer is de man die in november in het nieuws kwam met zijn toespraak waar hij de pers omschreef met de nazistische term ‘lügenpresse’. Maar vooral, hij strekte zijn arm op 60 graden en sprak de woorden ‘Hail Trump’. Spencer kwam langs om het'”gesprek aan te gaan’ met Dan Schneider van de organiserende American Conservative Union (ACU). Deze man hield een toespraak met als titel ‘The Alt Right Ain’t Right at All’. Schneider sprak met veel respect over de historische term alt-right, maar verweet Spencer die term te kapen voor een links-fascistoïde verhaal.

Conservatieven zijn enthousiast over Trump zijn administratie

Trump en zijn administratie zetten sterk in op CPAC 2017. Mensen vanuit de Trump-administratie komen met veel plezier spreken. Trump en Pence komen ook langs om ervoor te zorgen dat iedereen achter staat.
Betsy DeVos, de minister van onderwijs met Nederlandse roots, kwam langs om over onderwijs te spreken. DeVos komt op en de hele zaal veert op. Het voelt als thuiskomen. Ze is een fervent aanhanger van ‘School Choice’ en de afbouw van de federale grip op onderwijs, een belangrijke conservatieve eis. Ze komt op en er wordt door iemand uit de zaal roept heel luid ‘I Love You’. DeVos, die nog werd afgebrand in de media tijdens haar bevestiging, heeft hier veel vrienden. Ze steunt dan ook al jarenlang financieel vele conservatieve doelen.
Ze spreekt direct over slechte relatie met de mainstream media en over hoe ze Bernie Sanders duidelijk maakte dat gratis niet bestaat. Ze is niet naar Washington gekomen om zich populair te maken. Onderwijs moet terug naar de staten en de keuze naar de ouders. Onderwijs moet volgens DeVos werken voor iedereen, het onderwijs mag niet langer afhangen van postcode of inkomen. Ze ziet enkel een rol weggelegd voor de federale regering in onderwijs als het over kinderen met een beperking gaat of als het gaat over burgerrechten.
Verder claimt DeVos van 400 000 arme leerlingen aan onderwijs geholpen te hebben. Ze wil dat de conservatieven achter haar staan en haar duidelijk zullen steunen. Ze spreekt ook over haar moeilijke relatie met de onderwijsvakbonden, waarvan er één alvast niet met haar wil samenwerken. Ze gaat ook in op de discussie die bestond over de zogenaamde transgender-toiletten die de regering Obama verplicht maakte op school. Ze spreekt van ‘federal overreach’, wat zoveel betekent als dit is geen bevoegdheid van de federale regering.

Vrolijke vrienden Steve Bannon en Reince Priebus

Na de overwinning van Trump benoemde hij Reince Priebus tot stafchef en Steve Bannon, de man achter Breitbart News, tot speciaal adviseur. Direct had iedereen het over een groot risico. Twee mensen die min of meer dezelfde post bekleden, een conflict lag op de loer tussen de man van het establishment Priebus en de ‘Raspoetin’ Steve Bannon.
Hoe gaat het nu met die relatie tussen Bannon en Priebus? Beiden hielde een gezamenlijke sessie op CPAC. Het was heel vreemd om te zien dat de twee mannen precies erg goed met elkaar konden opschieten. Priebus noemde Bannon zelf een vriend, een vriend waarmee hij optrekt van 6.30 ’s morgens tot 23.00u ’s avonds.
Priebus benadrukt dat Trump een figuur is waar de hele conservatieve beweging zin in had. Iemand die echt zal regeren als een conservatief en die zijn verkiezingsbeloftes uitvoert. Bannon vulde aan dat als je wil weten wat de Trump-administratie gaat doen, iedereen dat heel makkelijk te weten kan komen. Je kijkt en luistert gewoon naar de speeches die Trump tijdens de campagne gaf. Zoals ik al verschillende keren gezegd heb, de soep zal zo heet worden gegeten als ze geserveerd wordt.

De relatie met de ‘globalistische en corporatistische’ media zal moeilijk blijven voorspelde Bannon. Hij bestempelde de pers opnieuw verschillende malen als ’the opposition party’. Hij gaf het voorbeeld van de campagne. De Trump-campagne was volgens de pers amateuristisch, ze wisten niet wat ze deden. De waarheid is dat de campagne het moest doen met één derde van het geld van Hillary Clinton en erin slaagde van de verkiezing te winnen. Bannon spreekt van een grote coalitie, Priebus vulde aan dat wanneer de partij en de conservatieve beweging samenkomen dat je dan kan winnen.

Bannon sprak ook over een extra rechter uit het Hooggerechtshof die zou ontslag nemen tijdens de zomer. Dat zou dan rechter Ginsburg moeten zijn, een progressieve rechter. Dit zal het Hooggerechtshof richting Republikeinen tillen. Priebus zei dat ze gingen leveren wat ze beloofd hebben, een extra conservatieve rechter, waardoor deze regering echt een stempel zal kunnen drukken voor de conservatieve beweging, een stempel voor de toekomst, een horizon van 40 jaar.
Tenslotte geef ik nog graag mee dat Bannon sprak over de deconstructie van ’the administrative state’. Een overheid die almaar meer regels oplegt en die bijkomende reguleringsorganen creëert die extra regels maken. Bannon wil daarnaast weg van de multilaterale handelsverdragen en ziet meer heil in bilaterale verdragen. 

De conservatieven houden druk hoog en willen resultaten zien

Wie beter om het conservatieve establishment te vertegenwoordigen als voormalig Senator Jim DeMint, de huidige voorzitter van de invloedrijke conservatieve denktank The Heritage Foundation.
DeMint omarmt MAGA, Make America Great Again. Hij begint met ‘America is worth fighting for’ en ‘Freedom is worth fighting for’. Hij gaat achter de mensen aan die de afgelopen dagen protesteren op Republikeinse townhalls, vergaderingen waarbij een lid van het Congres zijn stemgedrag toelicht aan zijn kiezers. DeMint zegt dat Links protesteert tegen een verkiezingsuitslag, niet tegen een programma. Hij waarschuwt dat Washington zeer goed is in het verlagen van de verwachtingen. En waarschuwt om zwaar te blijven inzetten en de lobbyisten en de mensen die niks willen veranderen, buiten de deur te houden. ‘Think big and act bold’, niet de kunst van het mogelijke, maar dromen en geloven. Als men dat combineert met werken en vechten is alles mogelijk.

De Mint wil dat de beloften gehouden worden. Hij geeft een duidelijke conservatieve waarschuwing. Obamacare niet hervormen, maar afschaffen. Lagere en makkelijkere belastingen. Religieuze vrijheid beschermen na 8 jaar misbruik door Obama. Geen geld meer voor Planned Parenthood. Geen geld meer voor de openbare omroep.
Hij raadt de aanwezigen op de conferentie aan om druk te zetten op het congres om het programma waarmee mensen Republikeinen verkozen uit te voeren.

Conservatieve senator Ted Cruz doet mee en zet hoog in

De senator uit Texas speelt een thuismatch, dit is zijn publiek. Hij krijgt het grootste applaus van de ochtend. Hij komt samen op met Mark Levin, een conservatieve radio talkshow-host. Beiden zeggen gepassioneerd te zijn door de Amerikaanse Grondwet.
Ted Cruz wil hoog inzetten op ’term limits’, het idee dat congresleden maar een beperkte tijd verkozen kunnen zijn. Cruz zegt dat dit serieus zal helpen bij het droogleggen van het moeras (‘drain the swamp’). De heersende klasse heft zich niet vanzelf op. Hij benadrukt dat de Republikeinen heel sterk moeten blijven inzetten op de beloftes die men gemaakt heeft en deze moet houden. Cruz wil daarnaast een wetgevend kader om de overheid in te snoeren voor meer economische vrijheid.

Beide mannen komen ook terug op de richtlijn rond immigratie die Trump doorvoerde. Beiden halen zwaar uit naar het 9th circuit of Appeals in San Francisco die de deur dichtdeed voor de onterecht genaamde ‘moslimban’. Beiden waren akkoord dat dit duidelijk een voorbeeld is van judicieel activisme. Omdat het in de wet zeer duidelijk is dat de president over immigratie beslist en niemand anders. Dit wetsartikel nemen de rechters zelf niet op in hun verklaring..

Cruz geeft verder nog kritiek op de Democraten die alle voorstellen proberen tegenhouden. Men stemt tegen agenda’s, men filibustert tegen benoemingen. Normaal had de regering van Trump al lang moeten benoemd zijn, maar de Democraten houden het tegen. Dit is ongezien, dat hebben de Republikeinen zelf niet gedaan ten tijde van de regering van Obama. Het is echter dankzij de voormalige Democratische fractieleider in de Senaat, Harry Reid, dat men de mensen wel kan benoemen met 51 stemmen, terwijl dit vroeger altijd 60 was. Cruz schrijft dit toe aan de angst van vele Democraten om weggestemd te worden in de voorverkiezingen als men compromissen sluit met de Trump-administratie, iets waar filmmaker Michael Moore inderdaad mee dreigt. Het lijkt er dan ook sterk op dat de Democratische partij weer radicaal voor een linkse koers kiest zoals in de jaren ’80. Het is maar toen Bill Clinton een gematigdere koers ging varen dat Democraten terug een president konden leveren.

Cruz wil volgend programma de komende maanden: het herroepen van Obamacare, de benoeming van Gorsuch in het Hooggerechtshof, een grondige fiscale hervorming en de Verenigde Naties droogleggen zolang men de anti-Israël resolutie van enkele weken geleden niet terugtrekt. Dit zou volgens Cruz zorgen voor een historisch jaar.

De auteur is bestuurder bij de klassiek-liberale denktank Libera!

post: 17198

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Neyskens

David Neyskens is bestuurder van de denkank Libera! en volgt voor Doorbraak de Verenigde Staten op de voet.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.