JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

‘We moeten ISIS en al-Qaeda vernietigen’

Oud-aartsbisschop Canterbury schrijft opmerkelijk opiniestuk

Harry De Paepe6/9/2015Leestijd 3 minuten

De 103de aartsbisschop van Canterbury, Lord George Carey, spreekt klare taal in een ongewoon opiniestuk.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Lord George Carey staat al een poos op het achterplan in de Anglicaanse Kerk. Hij leidde de Church of England van 1991 tot 2002 en zag in die tijdspanne zijn geloofsgemeenschap en zijn land drastisch veranderen. Hij wijdde de eerste vrouwen in Anglicaanse Kerk en kon de hete aardappel van het homoseksuele huwelijk – wat de Anglicaanse Kerk bijna deed barsten – doorschuiven naar zijn opvolgers. Hij zocht in zijn jaren op rust niet al te vaak het openbare podium op.

Carey staat ook bekend voor zijn inspanningen voor interreligieuze ontmoetingen, met onder meer de Rooms-katholieke Kerk en de islamitische gemeenschappen in het Verenigd Koninkrijk. Nu, 13 jaar na zijn leiderschap van de Britse staatskerk, schrijft Lord George Carey een opvallend opiniestuk in The Sunday Telegraph.

‘Hard of onchristelijk’

‘Europa toont zich impotent in de vluchtelingencrisis,’ schrijft  de 79-jarige geestelijke. Hij laakt de Duitse kritiek aan het Britse adres voor de hardere houding die David Cameron en zijn regering toont tegenover de vluchtelingen. ‘Jarenlang heeft ons warmhartige land consequent meer asielzoekers opgevangen dan Duitsland.’ Hij vindt hun kritiek dan ook onterecht. Hij argumenteert waarom de regering-Cameron nu zo voorzichtig is bij het aanvaarden van vluchtelingen: ‘We zijn een relatief klein eiland en de recente immigratiecijfers zijn verontrustend. Vorig jaar vestigden zich 330 000 mensen in ons land – meer dan de bevolking van Sunderland. Beeld je dat eens in, jaar na jaar.’ Carey vindt het Duitse beleid een verkeerd signaal. ‘Het zal Europa in een nog aantrekkelijkere magneet veranderen.’ Hij verweert zich meteen tegen de te verwachten kritiek: ‘Als wat ik zeg hard overkomt, of – de hemel verhoede – zelfs onchristelijk, dan wil ik duidelijk stellen dat ik achter David Camerons aankondiging sta om vluchtelingen via Syrische kampen toe te laten in ons land. Deze strategie zal de mensenhandelaars afsnijden en het risico van zee- en landreizen reduceren.’ Camerons plannen zijn een pleidooi voor een door de Britse overheid gecontroleerde instroom via kampen van de Verenigde Naties.

‘Bescherm de christenen’

Vervolgens breekt de monseigneur een lans voor de vervolgde christenen in het conflictgebied en bekritiseert hij dezelfde David Cameron. ‘Meneer Camerons beleid verwaarloost en discrimineert bijgevolg de christelijke gemeenschappen die het grootste slachtoffer zijn van de onmenselijke slachters van de zogezegde Islamitische Staat. Je vindt geen christenen in de VN-kampementen, omdat ze doelbewust werden aangevallen en verdreven door de islamisten. Ze moeten vluchten in privéwoningen, kerken, bij buren en familie. (…) Honderd jaar na de Armeense en Assyrische genocide, waarin meer dan een miljoen christenen werden vermoord door Ottomaanse moslims, gebeurt vandaag opnieuw hetzelfde in de vorm van een ‘etnische zuivering’ van christenen in deze regio. Christenen worden gekruisigd, onthoofd, verkracht en worden onderworpen aan verplichte bekering. De zogenaamde Islamitische Staat en andere radicale groeperingen verheerlijken openlijk de slachting van christenen.’

Lord Carey vindt dat zijn land een voorrangbeleid moet geven aan Syrische christenen, omdat ze zo kwetsbaar zijn. Bovendien, argumenteert hij, is het Verenigd Koninkrijk een christelijk land met een staatskerk, waardoor deze Syriërs geen moeite zullen hebben om zich te integreren. De Britse primaat-op-rust weet dat hij een niet zo evidente boodschap brengt: ‘Sommigen zullen het niet graag hebben dat ik dit zeg, maar de laatste jaren heeft er een te grote massa-immigratie van moslims naar Europa plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot getto’s van moslimgemeenschappen die een parallel bestaan leiden naast onze samenleving, met eigen gewoontes en zelfs eigen wetten.’ Daarop roept hij de Golfstaten op om hun poorten te openen voor de vele oorlogsvluchtelingen, en maant hij de Europese Unie aan om de poorten te sluiten voor economische vluchtelingen.

Perfecte timing

Ten slotte pleit de bisschop voor een militair optreden tegen IS en Al Qaeda. ‘We moeten deze bedreigende tweeling eens en voor altijd vernietigen. Vergis u niet: dit betekent luchtaanvallen en andere Britse militaire ondersteuning om ervoor te zorgen dat er veilige enclaves ontstaan in Syrië.’

De timing van dit toch wel opmerkelijke opiniestuk is niet toevallig. Maandag 7 september 2015 schoot Westminster opnieuw in actie. David Cameron reageerde reeds door aan te kondigen dat hij met dit debat wacht tot na de voorzittersverkiezingen van Labour, die het komende weekend plaatsvinden. Hij wil immers een akkoord over alle banken heen alvorens over te gaan tot een grotere militaire interventie in Syrië.

 

Foto: (c) Reporters

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties