JavaScript is required for this website to work.
Europa

Who is that Guy?

Harry De Paepe26/6/2016Leestijd 2 minuten

Guy Verhofstadt doet alles voor zijn droom. Ook al is die droom niet altijd even duidelijk.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

‘Het is fout dat Schotland uit de EU zou genomen worden, wanneer het er wil bijblijven.’ Zo tweette Guy Verhofstadt – in het Engels dan – de wereld rond. Wie had ooit gedacht dat Verhofstadt toenadering zou zoeken tot een Nicola Sturgeon – die zijn tweet positief beantwoordde -, leidster van de Scottish National Party (SNP). Een toonbeeld van ‘het bekrompen nationalisme’ dat de huidige Commissie van de Europese Unie zou bestrijden. Verhofstadt verklaarde dat in juli 2014. De Commissie ging ook resultaten afleveren tegen ‘het populisme en de euroscepsis’. Nu dat ‘populisme’ en ‘euroscepsis’ een legaal referendum hebben gewonnen, moet hij terugvallen op de Schotse beweging. Een uiting van het identiteitsdenken dat de ‘gaskamers van Auschwitz’ kent als zijn uiterste consequentie. Dat verklaarde hij in 2010.

In 1998 oreerde hij vol vuur op een VLD-congres: ‘Onze schijndemocratie moet omgevormd worden tot een echte democratie, een burgerdemocratie, waarbij de mensen het eerste en laatste woord krijgen over de manier waarop hun samenleving ingericht wordt. Dat kan onder meer door het afschaffen van de opkomstplicht, het neutraliseren van de lijststem, het rechtstreeks verkiezen van regering en burgemeester en door het invoeren van bindende referenda op alle niveaus.’

Bindende referenda, hé Guy.

SNP niet zó eurofiel

Maar nu is het 2016. Het Verenigd Koninkrijk heeft tegen Guy Verhofstadts eurokar gereden met een bindend referendum. De man draait er zijn hand niet voor om om plotseling de identiteitskaart te spelen. Hij ziet dit als een verdere stap in zijn strategie van zijn grote EU-droom. Wat de Schotten eigenlijk willen, dat interesseert hem niet. Bart De Wever doorprikte de ballon van de liberaal in De Zevende Dag. Daar verklaarde de N-VA voorzitter: ‘De oplossing van Guy Verhofstadt is de kortste weg naar de vernietiging van Europa.’

De SNP zelf is ook niet zo eurofiel dat het naar een Verenigde Staten van Europa zou willen evolueren. Een deel van het SNP-electoraat is zelfs even anti-EU als de andere eurosceptici op de Britse eilanden. Volgens peilingen koos 36% van hun kiezers voor ‘Leave’. Sturgeons indrukwekkende snelle zetten in het politieke schaakspel van de voorbije dagen hebben daar wellicht ook mee te maken. Hoe sneller ze een referendum voor mekaar krijgt, hoe sneller ze dat deel van de achterban hoopt te paaien. Maar wat gebeurt er met de olieprijs, die alweer zakte na de brexit, de belangrijkste inkomstenbron van Schotland? Hoe zal het toetreden tot pond sterling? In de eurozone zijn de Schotten niet geïnteresseerd en ze kunnen door hun te grote overheidstekort ook niet toetreden tot die zone. Door dat tekort stopt Londen overigens geld toe om de Schotse begroting recht te houden. Wat met een mogelijke grens tussen Schotland en Engeland? Het zijn vragen die stilaan worden gesteld bij de Schotten.

Windhaan

Verhofstadt reageerde afgelopen zondag in de VTM-studio op de uitspraken van De Wever: ‘Ik wil absoluut geen Europese superstaat. Ik wil het omgekeerde, een kleiner Europa’. In 2001 wees hij een ‘Verenigde Staten van Europa’ af en distantieerde hij zich van de ‘eurofanatici’. Vijf jaar later schrijft de man een boekje getiteld: ‘De Verenigde Staten van Europa’. Eén leger, één buitenlands beleid, één grondwet, één legislatieve macht. Een soort superstaat dus. Weet hij het zelf nog. 

Who is that Guy?


Foto: (c) Reporters

 

 

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties