Will Tura, Niels Destadsbader, Bart Maddens en Vic Swerts in Vlaamse prijzen
Gulden Sporen en Orde Vlaamse Leeuw ter gelegenheid van 11 juli
Niels Destadsbader op ‘Vlaanderen Feest’ op 11 juli 2018 in Antwerpen.
foto © Reporters / Dieter
Vlaams artiesten, een ondernemer en een politicoloog worden in de bloemen gezet voor hun verdiensten voor de Vlaamse Gemeenschap.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementWill Tura en Niels Destadsbader zijn de meest opvallende namen van laureaten tijdens ‘Vlaanderen Feest, ter gelegenheid van 11 juli’. Maar de hoofdprijs, de Orde van de Vlaamse Leeuw is toch voor Bart Maddens, geen onbekende bij Doorbraak. Ook geen onbekende is Soudal, het bedrijf van laureaat Vic Swerts.
De prijzen zijn een initiatief van de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE), die kent elk jaar Gulden Sporen toe aan verdienstelijke Vlamingen die elk op hun manier een opmerkelijk spoor op cultureel, algemeen-maatschappelijk of economisch gebied vertegenwoordigen.
Will Tura
In 2019 worden er twee Gulden Sporen voor Culturele Uitstraling uitgereikt aan twee zangers uit twee verschillende generaties. De eerste is Will Tura.
Will Tura voorstellen dat hoeft in Vlaanderen niet. De zanger die deze zomer 79 wordt, tekende zijn eerste platencontract in 1957. Na enkele vertalingen van Engelse nummers naar het Nederlands waagde Tura zich aan eigen werk, op tekst van anderen of op eigen tekst. In 1962 werd Eenzaam zonder jou zijn eerste hit. Sindsdien behoort Will Tura tot het collectieve geheugen van Vlaanderen met Nederlandstalig werk in verschillende genres. Tura was de centrale gast op de Nekka-Nacht in 2000. In 2002 werd hij ‘Ridder’.
Will Tura krijgt zijn Gulden Spoor op zaterdag 29 juni om 15u in Gent, in de historische pacificatiezaal van het stadhuis, Botermarkt 1. Die uitreiking is ook de officiële opening van de feestelijkheden rond 11 juli. De feestzitting is open voor publiek.
Niels Destadsbader
Een Nederlandstalige artiest van een andere generatie is Niels Destadsbader. De jonge dertiger werd als twintiger via Ketnet (VRT) met onder andere de intrede van de Sint, bekend bij het grote publiek. In 2014 stapte hij als presentator over naar VTM waar hij onder andere K3 zoekt K3 presenteerde.
De carrière van Niels Destadsbader als zanger begon met het tv-programma Steracteur Sterartiest in 2008. Hij eindigde daarin vierde, maar bouwde sindsdien wel systematisch verder. In 2016 kwam het album Speeltijd uit en in 2018 het album Dertig. Dat laatste album werd het best verkochte in Vlaanderen in 2018. Destadsbader werd de grote slokop bij de uitreiking van de MIA’s (Music Industry Awards, de Vlaamse muziekprijzen die elk jaar worden uitgereikt) in februari 2019. Hij haalde vijf prijzen, op de zeven nominaties: Nederlandstalig, Vlaams Populair, Solo Man, Pop en Album.
Niels Destadsbader krijgt zijn Gulden Spoor op woensdag 10 juli in Brugge. Helaas voor de fans enkel op uitnodiging geraak je daar binnen.
Bart Maddens
Bart Maddens voorstellen is niet nodig. De Leuvense Politicoloog is al jaren auteur bij Doorbraak en is een veelgevraagd politiek commentator. Maddens kent als geen andere politicoloog de Vlaamse Beweging en wat die drijft. Hij slaagt erin om voldoende dicht bij die Vlaamse Beweging te blijven en toch een academische afstand in te bouwen.
Het meest bekend werd hij misschien nog door de zogenaamde Maddens-strategie, ook wel Maddensdoctrine genoemd. De Maddensdoctrine stelt dat de Vlamingen ‘demandeur de rien’ moeten zijn en ervoor zorgen dat de Franstaligen vragende partij worden voor een staatshervorming. Een profetische visie die in 2019 bewaarheid lijkt te worden door het grote tekort op de Franstalige begrotingen.
In 2009 publiceerde hij het boek Omfloerst separatisme? Van de vijf resoluties tot de Maddens-strategie. Maddens maakte ook deel uit van de Gravensteengroep dat door verschillende manifesten de Vlaamse communautaire eisen politiek warm wou houden. Als professor ontwikkelde hij een specialiteit in partijfinanciering, hij publiceerde daarover dit jaar nog een boek, De prijs van politiek: Over de portefeuille van de partijen.
De Orde van de Vlaamse Leeuw wordt (oa.) toegekend als waardering voor ‘een consequente en kordate houding in de sociale en culturele ontvoogding van de Vlaamse Gemeenschap’ Het is dus zeker een prijs die Bart Maddens toekomt.
Bart Maddens krijgt de Orde van de Vlaamse Leeuw op vrijdag 5 juli om 19u in Aalst, feestzaal stadhuis, Grote Markt 3.
Vic Swerts
Een Gulden Spoor voor Economische uitstraling is er dit jaar voor Vic Swerts, een leeftijdsgenoot van Will Tura. Swerts zelf is misschien niet zo bekend, maar het bedrijf dat hij oprichtte is dat zeker: Soudal, de producent van siliconen, stopverf, polyurethaan-schuim, lijmen en allerhande voor de bouwsector. Maar bij het brede publiek bekend als sport-sponsor.
Swerts bouwde van midden de jaren ’60 een bedrijf uit dat, ook door overnames, uitgroeide tot een internationale speler. Meer dan negentig procent van de productie wordt uitgevoerd naar 130 verschillende landen. Het bedrijf heeft 16 productievestigingen, in onder meer Polen, China, India, Duitsland, Frankrijk, Chili, de VS en in Turkije. Maar ondanks die internationalisering koos Swerts ook voor verankering in de Kempen, de hoofdzetel is Turnhout, Soudal is er een van de grootste werkgevers uit de streek. Ook de afdeling onderzoek en ontwikkeling is in Turnhout.
Vis Swerts kreeg in 2010 de Vlerick Award en in 2011 werd Soudal verkozen tot Onderneming van het jaar in 2014 werd hij Baron.
Vic Swerts krijgt zijn Gulden Spoor voor Economische Uitstraling op donderdag 11 juli in muziekcentrum AMUZ (de voormalige Sint-Augustinuskerk) Kammenstraat 81 in Antwerpen.
Meer info over de feestelijke uitreikingen via [email protected], 03-238 20 02 of fax: 03-248 80 30
Categorieën |
---|
Personen |
---|
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.