fbpx


Media

Wordt 2 januari 2014 D-day voor De Standaard?

Of is het allemaal ‘zwans’?Geruchten, zeker van het ‘hardnekkige’ soort, halen het in de journalistiek doorgaans moeiteloos van formele ontkenningen, zelfs al heeft zo’n kwakkel – zoals hierboven – niet meer om een lijf dan loze borrelpraat.

In dergelijke berichten hebben de bronnen doorgaans collectief het hazenpad gekozen en staat de deur dus wagenwijd open voor ongebreidelde verbeeldingskracht. Een uitgelezen formule om lekkere journalistiek te plegen, de gemoederen op te hitsen en vooral zelf de geruchtenmolen aan te zwengelen.

Op 23 november pakte De Standaard op pagina 7 uit met een halve pagina over ‘een hardnekkig gerucht dat in Antwerpen de kop op steekt’, getiteld: ‘Wordt 8 december D-day op ’t Schoon Verdiep’? Daarin lezen we dat Bart De Wever op zondag 8 december zijn lijsttrekkerschap voor de kamer zou bekend maken om een week later de burgemeestersjerp aan Liesbeth Homans door te geven. ‘De Wever is kandidaat-premier’, smokkelt De Standaard primeurachtig binnen in hetzelfde bericht op zijn website.

In de krant worden er een rist verklaringen van stal gehaald die de wankele stelling moeten stutten. ‘Dat hij de wereld op een zondag kond zou doen van zijn besluit, kan te maken hebben met het populaire ATV-programma Wakker op Zondag – waarin de burgemeester wel vaker opduikt’, concludeert de krant creatief. En ook voor de overhaaste burgemeesterwissel hebben Bart Brinckman en Marjan Justaert een robuuste verklaring: ‘Zij (Homans, nvdr) is een absolute vertrouweling van De Wever, en de feitelijke nummer twee van de Antwerpse N-VA.’

‘Klopt het gerucht of is het allemaal zwans?’, stellen beide redacteurs hun artikel ten slotte zelfkritisch in vraag. Waarna twee N-VA-woordvoerders opdraven om de kwakkel de kop in te drukken. Die weren zich natuurlijk als een duivel in een wijwatervat, denkt de lezer, nu De Standaard vroegtijdig aan de haal dreigt te gaan met de uitgelekte primeur. De ferme ontkenningen van de woordvoerders (‘volstrekte nonsens’) vormen hooguit de bevestiging van de tot nieuws gepromoveerde geruchtencaroussel.

Zo’n bericht smeekt dus om opvolging. Op maandag 9 december, daags na D-day, moeten we in De Standaard echter met het vergrootglas zoeken naar een verdwaald zinnetje in de randrubriek ‘Kreten en gefluister’ dat – zonder verwijzing naar het artikel van 23 november – met weinig zwier de zwans van tafel veegt: ‘de definitieve beslissing van het N-VA-kopstuk wordt aangekondigd op een partijcongres dat eind januari, begin februari plaatsvindt’.

‘Je moet het elke dag waarmaken, een stuk schrijven dat goed genoeg is voor De Standaard. Nieuws maken dat de agenda zet’, bezweert hoofdredacteur Verhoeven ondertussen op de Coreliowebsite. Zonder zwanzen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Frank Thevissen

Frank Thevissen is doctor in de communicatiewetenschappen en auteur van o.a. 'Het is maar een peiling'.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.