Wordt 2 januari 2014 D-day voor De Standaard?
Of is het allemaal ‘zwans’?
‘Volgens een hardnekkig gerucht dat in Groot-Bijgaarden de kop op steekt, maken Bart Sturtewagen en Karel Verhoeven na nieuwjaar hun overstap naar De Persgroep bekend. De kampwissel zou te maken hebben met groeiende spanningen die ontstonden na de ontslagronde die Mediahuis recent aankondigde naar aanleiding van de fusieoperatie van de Corelio- en Concentrakranten. Het hoofdredacteurduo van De Standaard ontkent formeel.’
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementGeruchten, zeker van het ‘hardnekkige’ soort, halen het in de journalistiek doorgaans moeiteloos van formele ontkenningen, zelfs al heeft zo’n kwakkel – zoals hierboven – niet meer om een lijf dan loze borrelpraat.
In dergelijke berichten hebben de bronnen doorgaans collectief het hazenpad gekozen en staat de deur dus wagenwijd open voor ongebreidelde verbeeldingskracht. Een uitgelezen formule om lekkere journalistiek te plegen, de gemoederen op te hitsen en vooral zelf de geruchtenmolen aan te zwengelen.
Op 23 november pakte De Standaard op pagina 7 uit met een halve pagina over ‘een hardnekkig gerucht dat in Antwerpen de kop op steekt’, getiteld: ‘Wordt 8 december D-day op ’t Schoon Verdiep’? Daarin lezen we dat Bart De Wever op zondag 8 december zijn lijsttrekkerschap voor de kamer zou bekend maken om een week later de burgemeestersjerp aan Liesbeth Homans door te geven. ‘De Wever is kandidaat-premier’, smokkelt De Standaard primeurachtig binnen in hetzelfde bericht op zijn website.
In de krant worden er een rist verklaringen van stal gehaald die de wankele stelling moeten stutten. ‘Dat hij de wereld op een zondag kond zou doen van zijn besluit, kan te maken hebben met het populaire ATV-programma Wakker op Zondag – waarin de burgemeester wel vaker opduikt’, concludeert de krant creatief. En ook voor de overhaaste burgemeesterwissel hebben Bart Brinckman en Marjan Justaert een robuuste verklaring: ‘Zij (Homans, nvdr) is een absolute vertrouweling van De Wever, en de feitelijke nummer twee van de Antwerpse N-VA.’
‘Klopt het gerucht of is het allemaal zwans?’, stellen beide redacteurs hun artikel ten slotte zelfkritisch in vraag. Waarna twee N-VA-woordvoerders opdraven om de kwakkel de kop in te drukken. Die weren zich natuurlijk als een duivel in een wijwatervat, denkt de lezer, nu De Standaard vroegtijdig aan de haal dreigt te gaan met de uitgelekte primeur. De ferme ontkenningen van de woordvoerders (‘volstrekte nonsens’) vormen hooguit de bevestiging van de tot nieuws gepromoveerde geruchtencaroussel.
Zo’n bericht smeekt dus om opvolging. Op maandag 9 december, daags na D-day, moeten we in De Standaard echter met het vergrootglas zoeken naar een verdwaald zinnetje in de randrubriek ‘Kreten en gefluister’ dat – zonder verwijzing naar het artikel van 23 november – met weinig zwier de zwans van tafel veegt: ‘de definitieve beslissing van het N-VA-kopstuk wordt aangekondigd op een partijcongres dat eind januari, begin februari plaatsvindt’.
‘Je moet het elke dag waarmaken, een stuk schrijven dat goed genoeg is voor De Standaard. Nieuws maken dat de agenda zet’, bezweert hoofdredacteur Verhoeven ondertussen op de Coreliowebsite. Zonder zwanzen.
Categorieën |
---|
Tags |
---|
Frank Thevissen (1962) is doctor in de communicatiewetenschappen en was tot 2008 als hoofddocent strategische communicatie verbonden aan de VUB. Hij is de ontwikkelaar van De Stemmenkampioen en publiceerde o.a. 'Media en journalistiek in Vlaanderen: kritisch doorgelicht', 'De vierde onmacht: journalisten, politici en critici over media en journalistiek' en 'Het is maar een peiling'.
Frank Thevissen duikt in een driedelige reeks achter de schermen van de constructieve journalistiek. Vandaag de derde aflevering (slot).
Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman zien de kansen keren in de race om het Amerikaanse presidentschap. Een analyse.