JavaScript is required for this website to work.
post

100 days Donald Trump

Herman Matthijs2/5/2017Leestijd 3 minuten

Waar staat Donald Trump na 100 dagen? Prof. Herman Matthys maakt een nuchtere analyse.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Honderd dagen zit de 45ste President van de Verenigde Staten in het Witte Huis. Het is een op zijn minst onconventionele President, die zijn voeten veegt aan de bestaande gewoonten en de wensen of commentaren van de media. Waar staat Donald Trump politiek na honderd dagen presidentschap?

Verwezenlijkingen

Via de FCC ( Federal Communication Commission ) zijn er nogal wat dereguleringen doorgevoerd in het kader van satellietcommunicatie, radio en televisie. Op basis van bestaande wetten heeft President Trump ook beslist om TPP niet te laten ratificeren, koolmijnen te heropenen, de Alaska pijplijn toch te openen , minder regels voor de banken, enz. Het gaat om zowat 35 maatregelen, die verhoudingsgewijs met de vorige Presidenten blijk geven van een actieve rol als staatshoofd.

Op buitenlands vlak is hij onverwacht een interventionist geworden. Voorbeelden daarvoor waren het militair ingrijpen op het grondgebied van Syrië en Afghanistan. In tegenstelling tot het laksere beleid van zijn voorganger heeft hij wel een duidelijke lijn getekend voor de vriendenclub van China en Rusland. Ongetwijfeld wordt Nood Korea de echte eerste test voor de 45ste President. Maar China heeft er ook alle belang dat de stalinistische vrienden in Noord Korea zich wat kalm houden.

Inderdaad China heeft weinig vrienden in zijn omgeving en heeft een positieve handelsbalans van zowat 350 miljard dollar tegenover de VSA. Dat tekort is voor de Amerikanen niet meer aanvaardbaar. China heeft daar meer aan te verliezen dan de USA. En dus vloog de Chinese President Xi Jinping in een ongekende snelheid naar het buitenverblijf van Donald Trump in het klimatologische aantrekkelijke West Palm Beach in de staat Florida.

Ook kon de President een negende opperrechter aanduiden in het ‘Supreme Court’. Daarmee komt er een republikeinse meerderheid binnen het federale hooggerechtshof! Dat laatste kan van belang zijn in de discussie over de strengere toegangswetten voor zeven landen. In ieder geval is de grenscontrole een stuk strenger geworden en dat op basis van de bestaande regels.

Nog op stapel

De hervorming van de ziekteverzekering (Obamacare) staat nog nergens en het is ook niet duidelijk of de GOP (de Republikeinse Partij) daarover intern al een akkoord heeft.

De muur met Mexico en de toekomst van de NAFTA zijn nog niet beslecht.

Op 1 oktober begint het eerste begrotingsjaar onder President Trump. Dan zal moeten blijken of hij werk kan/wil maken van meer geld voor defensie, de sanering van de begroting met een tekort van 5000 miljard dollar en een schuld van 19000 miljard dollar, het neo- keynesiaanse beleid van investeringen in de federale infrastructuur, de belastinghervorming, enz.

GOP

Honderd dagen is zeer weinig om iets te veranderen of door te voeren in het Amerikaans federaal politiek systeem. Hij moet rekening houden met zijn eigen GOP (Grand Old Party), waar er veel vijanden zitten van Trump. Dit laatste is logisch omdat Trump zestien andere kandidaten uit de race heeft gewipt tijdens de republikeinse voorverkiezingen en hij zeker niet de kandidaat was van het partij establishment !

Macht

De macht van de President is ook beperkt door het grondwettelijk systeem van de Verenigde Staten van Amerika. Hij moet rekening houden met de beslissingen over de grondwettelijkheid van wetten door het ‘Supreme Court’ en moet meerderheden te zoeken in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Die politieke omgeving kent neofiet Trump, een zakenman, minder.

Maar door het feit dat de republikeinen overal de meerderheid hebben, zou een beleid vlotter moeten kunnen gaan dan onder President Obama. Desalniettemin gaat het politieke proces op Capitol Hill niet zo snel. Het is duidelijk dat President Trump , binnen zijn eigen partij, nog niet aanvaard wordt als de nieuwe leider van de GOP.

Conclusie

Waar veel media niet veel goeds schreven over deze President, is dat wel het geval met de beurs. Zo ging de toonaangevende Dow Jones van de NYSE van 18.500 punten op 9 november 2016 naar 20.940 op 28 april 2017. Een dergelijke stijging van 13% zien we niet dikwijls in de beursgeschiedenis en de aangekondigde massieve overheidsinvesteringen kunnen wel eens leiden tot een echte ‘booming economy’!

Deze eerste honderd dagen zijn een veel te korte periode om een rapport te maken over deze nieuwe President. De eerstvolgende afspraak wordt de begroting 2017/18 en dan de tussentijdse verkiezingen van november 2018. Veel zal afhangen van de economische groeicijfers en wat de Amerikanen als meer netto loon zien op hun loonbrief. Als deze laatste punten zouden slagen, dan rijdt hij in een ruk naar 2020.

Foto © Reporters

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties