Het Midden-Oosten: een never-ending story
Politiemensen bij de brokstukken van een Iraanse raketaanval die een meisje van 7 jaar verwondde.
foto © Reuters
Iran voerde de voorbije nacht een ongeziene aanval uit op Israël met 185 drones, 36 kruisraketten en 110 ballistische raketten. Wat kunnen we hieruit besluiten?
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 7 oktober 2023 lanceerde Hamas een nooit geziene terreuraanval op Israël met als resultaat de start van een al maanden durende oorlog in de Gazastrook. Die wordt al jaren op dictatoriale wijze bestuurd door Hamas. Van het een kwam het ander en op 1 april bleek de Mossad bijzonder goed geïnformeerd over wie er in het Iraanse consulaat in [Damascus verbleef. Eén goed gerichte drone en een aantal topleden van de Iraanse Revolutionaire Garde werd naar de eeuwige jachtvelden gestuurd. Het islamitisch theocratisch bewind van Iran is al jaren goede maatjes met Syrië, Yemen, Hezbollah, enzovoort.
Maar vannacht lanceerde Iran een ongeziene aanval rechtstreeks op Israël: 185 drones, 36 kruisraketten en 110 ballistische raketten (bron: IDF). Wat kunnen we hieruit besluiten?
- Voor het eerst valt Iran rechtstreeks Israël aan en niet een klein beetje: meer dan 300 raketten!
- In verhouding met de Israëlische actie op 1 april is de Iraanse aanval ook niet proportioneel te noemen.
- Zelfs de Russen zijn er nooit in geslaagd om een dergelijke aanval op te zetten tegen Oekraïne.
- De grote vrienden van Teheran, Rusland en China, reageren erg diplomatisch op het gebeuren. Wisten zij van deze aanval? Of hebben zij geen greep op de ayatollahs?
- Het is uitkijken naar de houding van Rusland en China in de VN-Veiligheidsraad: gaan ze daar hun veto gebruiken tegen een resolutie die Iran veroordeelt vanwege deze massieve aanval?
- President Biden ziet een veto in de VN-Veiligheidsraad al gebeuren, en is bijzonder snel met de aankondiging van een G7-bijeenkomst. De kans is veel groter dat Londen, Parijs, Ottawa, Berlijn, Rome en Tokio achter een gecoördineerd antwoord van Washington DC gaan staan.
- Iran moet erg ontgoocheld zijn: het Israëlische Iron Drone-systeem heeft, met behulp van de Amerikaanse en Britse luchtmacht, maar liefst 99 procent van de Iraanse tuigen uit de lucht gehaald. Een dergelijk hoog percentage zegt veel over de Israëlische technologische suprematie. Dit gaat de verkoop van Iraanse raketten niet ten goede komen. Rusland heeft er daar al aardig wat gekocht…
- Gezien de internationale spanningen rond het Midden-Oosten staat de prijs van goud al maanden erg hoog (70.850 euro per kilo); de dollar staat op zijn hoogste punt tegenover de euro sinds november vorig jaar (1,07 $ voor 1 euro); de Amerikaanse hogere rente blijft de eurozone onder druk zetten. Maar nu stijgt ook de zilverprijs (842 euro per kilo). De economische gevolgen van deze internationale spanning zal de EU en zijn monetaire zone fors parten spelen.
- President Biden moet Israël blijven verdedigen, want de Joodse kiezers in de VS stemmen overwegend voor de Democraten. Donald Trump noemt de zittende president te zwak tegenover Iran en diens bondgenoten. Deze situatie zet dus bijkomende electorale druk op de administratie Biden-Harris.
- Een andere vriend van Iran is Qatar. Wat gaat dat land doen? Qatar wil zich al geruime tijd profileren via een akkoord over de gijzelaars in handen van Hamas.
- En wat gaan de westerse landen nu doen met de al jaren aanslepende gesprekken over de nucleaire installaties in Iran?
Tenslotte moeten we erop wijzen dat de rol van de Europese Unie erg klein is in heel dit gebeuren. En nog iets: voor de bescherming van het Europees luchtruim zal voornamelijk moeten gerekend worden op de Britten en de Amerikanen. Als thuisbasis van de NAVO en van de SHAPE heeft gastland België zelfs geen luchtverdediging die naam waardig…
Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.
Recente provinciale verkiezingen in Canada kunnen de Franstalige Parti Québécois doen overwegen om de gedoogsteun aan premier Justin Trudeaus minderheidskabinet op te zeggen.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.