JavaScript is required for this website to work.
PROVINCIERAADSVERKIEZINGEN

Provincies 2024: wie heeft de macht?

NieuwsHerman Matthijs16/10/2024Leestijd 2 minuten

foto © Belga Image

Wie grijpt de macht in de provincies? En krijgt Oost-Vlaanderen in 2027 een socialist als gouverneur?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Hoe hebben de Vlaamse kiezers gestemd voor de provincies? En zijn de machtsverhoudingen gewijzigd ?

Eerst een overzicht van de uitslagen per provincieraad. In het rood de nieuwe resultaten, in het grijs de resultaten van 2018.

(Lees verder onder de infografieken)

Hieruit kan men concluderen dat N-VA de grootste partij blijft, wat ze ook is in drie provincies, en licht wint tegenover 2018. CD&V blijft globaal status quo en is de eerste partij in West-Vlaanderen en Limburg. Het Vlaams Belang en Vooruit zijn forse winnaars. Groen en de liberalen krijgen electorale klappen. Open Vld heeft geen leden meer in de Antwerpse provincieraad, en dat is nooit eerder gebeurd. De communisten boeken een zeer besheiden winst, en komen op het niveau van het Franstalige UF. PVDA haalt alleen zetels in de provincieraad van Antwerpen.

Deputaties

Het is politiek belangrijk om deel uit te maken van de bestendige deputatie, het uitvoerend provinciaal orgaan. In de provincie Limburg was er een voorakkoord tussen Open Vld, Vooruit en N-VA, maar die komen niet aan een meerderheid. Hier zal dus een andere coalitie moeten worden gezocht in opvolging van de Zweedse coalitie (N-VA, CD&V en Open Vld).

Vlaams-Brabant blijft bij een bestuur van N-VA, CD&V en Open Vld. Ook in Antwerpen verandert er niets, want N-VA en CD&V doen daar voort. In Oost-Vlaanderen wordt Groen naar de oppositie verwezen en vervangen door Vooruit, die de deputatie gaat bemannen met N-VA en CD&V. West-Vlaanderen blijft met CD&V en Vooruit in het bestuur, maar nu aangevuld met de N-VA. Hier komt deze partij voor het eerst mee aan de macht. De liberalen verhuizen naar de oppositiebanken.

Op basis van deze vier gekende akkoorden voor de bestendige deputatie kan men concluderen dat CD&V en N-VA er overal deel van uitmaken. De liberalen alleen in Vlaams-Brabant, en de socialisten in West- en Oost-Vlaanderen.

Nog interessant: de Vlaamse regering mag deze legislatuur twee nieuwe provinciegouverneurs benoemen. Dat gebeurt in West-Vlaanderen (nu in handen van CD&V) in 2025, en Oost-Vlaanderen (nu in handen van Open Vld) in 2027. Momenteel heeft N-VA de gouverneurs van de provincies Limburg en Vlaams-Brabant in handen, CD&V levert de Antwerpse gouverneur. De kans is groot dat de gouverneur van Oost-Vlaanderen in 2027 een socialist wordt.

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties