Oorlog voeren met de rem op
Grote billboards met raketten in Teheran, de dag na een aanval van Israël op het Iraanse Ifsahan.
De Iraanse media en Israël minimaliseren de Israëlische aanval op het Iraanse Isfahan. En nu?
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementVreemde verhalen waren het vrijdagochtend. Over de aanval op het Iraanse Isfahan. De Iraanse Tactical Air Base is er gevestigd. Van daar zijn vorige week tientallen drones vertrokken richting Israël. Deze plaats, in West-Iran, ligt dicht bij een van de nucleaire sites waarover al jaren politieke spanningen bestaan met het westen.
Wat is er gebeurd ?
De Iraanse media zeggen dat er enkele drones zijn neergeschoten en dat er verder geen schade te melden is. Dat Israël iets zou te maken kunnen hebben met deze aanval wordt door de media-agentschappen van de ayatollahs zelfs niet vermeld. Het Israëlische leger (IDF) en de Israëlische regering reageren ook niet. Is er dan wel iets gebeurd ?
De krant Haaretz, met altijd zeer goede bronnen in de Israëlische geheime diensten, blijkt te weten waarover het gaat: Israëlische vliegtuigen hebben drie raketten afgevuurd van buiten het Iraanse luchtruim. Dat zou dan wel gebeurd zijn door F 35A-gevechtstoestellen, die met hun stealth uitrusting zeer moeilijk te detecteren zijn door de radars.
Daardoor heeft de Israëlische regering duidelijk gemaakt dat men perfect in staat is om Iran aan te vallen en dan nog op een zeer gevoelige plek. Anders dan vorige week is dit wel een bescheiden aanval. Dé vraag is of de conservatieve Likoed-premier dat verkocht krijgt aan zijn religieuzes coalitiepartners?
Feit is dat Washington DC en Londen een bescheiden reactie hebben gevraagd. Het is nu afwachten wat Teheran gaat doen.
In Iran beginnen de westerse sancties tegen de theocratische dictatuur serieus te wegen: een open conflict met Israël is geen haalbare kaart. Want én president Biden énn de republikeinen zijn het wel eens over een zaak: de Amerikanen gaan Israël met hun volle gewicht verdedigen tegen nieuwe aanvallen.
En verder…
Het IDF meldt dat er diverse aanvallen zijn uitgevoerd op de pro-Iraanse Hezbollah in Libanon. Daarover wordt openlijk bericht.
Onverminderde steun krijgt de Israëlische staat van de Amerikaanse vrienden, die in de VN-Veiligheidsraad hun Veto hebben gebruikt tegen de resolutie over de Palestijnse staat. Ook de vergadering van de Ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 heeft vrijdag de Iraanse massieve aanval van verleden week op Israël veroordeeld.
Maar de regering Netanyahu heeft intussen wel een financieel probleem: Standard & Poors heeft de rating verlaagd. Dat kost de Israëlische schatkist veel geld. Ook Jeruzalem heeft dringend nood aan een rustiger periode die op de economie en de begroting minder weegt. Het belang daarvan kan nauwelijks worden overschat.
Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.
Een jaar geleden trokken de Nederlanders naar de stembus. Hoe staat de regering er vandaag voor?
Frédéric De Gucht ziet de Brusselse onderhandelingen afspringen en de federale doodbloeden. ‘Ze lijken een ander verkiezingsresultaat te willen.’