JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

11 juli: jacht op kritische stemmen

Even Snel

Doorbraak redactie16/7/2013Leestijd 4 minuten

De 11 julivieringen zitten er op. Tot grote opluchting van velen, zo bleek, want het begrip ‘vrije meningsuiting’ wordt door sommigen apart ingevuld.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Wat moet een mens denken van een spreker die op 21 juli voor het behoud van het land pleit? Juist, dat die helemaal op zijn plaats is. ‘Separatisten‘ schijnen dat, volgens sommigen, niet te zijn op 11 juli. De Morgen publiceerde op 8 juli een opvallend stuk onder de titel: ‘Vlaamse overheid prijst separatisten aan’. Het Franstalige weekblad Le Vif sprong meteen op de kar en nam het bericht over.

Wat zijn de feiten? Vlaanderen feest probeert, met de steun van de Vlaamse overheid, de 11 julivieringen een beetje te coördineren en geeft op de webstek onder meer een lijst van mogelijke sprekers. Op die lijst staan mensen met een zeer gematigd Vlaams profiel en mogelijke sprekers die wat pikanter uit de hoek komen. Ze worden heel objectief en zonder kwalificatie opgelijst. Het is aan de lokale organisatoren om desgewenst een keuze te maken.

Bij De Morgen schoot één en ander in het verkeerde keelgat. ‘Op die website prijkt een lijst van sprekers die voor een toespraak gevraagd kunnen worden. Volgens de organisatoren gaat het om “vertegenwoordigers van diverse organisaties uit het Vlaamse middenveld”. Al staan er ook enkele ultra-Vlaams-nationalistische en separatistische personen tussen.’

Uiteraard kunnen mensen die de Vlaamse onafhankelijkheid bepleiten geen ‘vertegenwoordigers van diverse organisaties uit het Vlaamse middenveld’ zijn. Het begrip middenveld hoort toch exclusief voorbehouden voor verenigingen die het Belgische status-quo verdedigen.

Wim De Wit van de IJzerwake is voor de splitsing van het land en dus vindt de krant het opvallend dat die op een lijst van mogelijke 11 julisprekers staat. Idem voor Erik Stoffelen (Algemeen Nederlands Zangverbond) en Kurt Moons (Pro Flandria, dat zich, dixit De Morgen en o schandaal, ‘inzet voor een zelfstandig Vlaanderen’). ‘Verder’, zo las de krant, ‘op de lijst staan nog enkele namen uit de Vlaamse Volksbeweging, het Davidsfonds en het IJzerbedevaartcomité.’ Tja, hoe staatsgevaarlijk kan zo’n lijst worden als er zelfs Davidsfondsers op staan?

De Morgen peurde wat dieper. ‘De Vlaamse feestdag wordt georganiseerd met steun en subsidies van de Vlaamse overheid. Ook enkele nationale bedrijven zoals de Nationale Loterij en Electrabel verlenen hun medewerking. De Nationale Loterij wou hier nog geen uitspraken over doen, maar liet weten de zaak te zullen bekijken. Electrabel is naar eigen zeggen “ten zeerste verwonderd dat die namen erop staan”. “Voor ons is het een initiatief dat mensen verenigt,” zegt woordvoerster Sarah De Bruyn, “geen initiatief dat separatisme uitdraagt.”’

De Valse teefjes

De Morgen stoot op het einde van het artikel op wat echt een immens schandaal moet genoemd worden: ‘Overigens is niet alleen de lijst met sprekers opmerkelijk op de website van ‘Vlaanderen Feest!’. In de rubriek ‘Muzikaal in eigen taal’ bundelt de website zowat alle artiesten in Vlaanderen met een Nederlandstalig repertoire, die bovendien beschikbaar zijn tijdens de periode van Vlaanderen Feest! Alle artiesten, van Micha Mara tot Wigbert en ‘De Valse Teefjes’, krijgen een prijscategorie mee. “Vlaanderen Feest! heeft als opzet om zoveel mogelijk Vlamingen te sensibiliseren voor de beleving van de Vlaamse feestdag-gedachte”, zo luidt het ten slotte nog op de website, “en te betrekken bij het Feest van de Vlaamse Gemeenschap.” De festiviteiten willen “bewuster Vlaming-zijn in de open wereld van vandaag stimuleren”.’

Niet alleen De Morgen ligt op vinkenslag. Jean-Pierre Rondas eindigt zijn stuk ‘Confederalisme voor iedereen’ met volgende passage: ‘Varianten op deze tekst werden uitgesproken op de 11 julivieringen van 2013 in Hove, Haaltert, Oudenaarde, Ekeren en Bilzen. Op uitnodiging van de N-VA-schepen had de auteur deze gedachten ook willen ontwikkelen op de 11 juliviering in Kortrijk. De Kortrijkse burgemeester heeft er persoonlijk anders over beslist en heeft de uitnodiging laten afzeggen. Begrijpelijk voor iemand die de zesde staatshervorming als een stap vooruit voor Vlaanderen beschouwt.’

Voor de burgemeester van Kortrijk is er geen plaats voor een kritische stem op 11 juli. Van Quickenborne maakte daar ook geen geheim van in De Standaard (10 juli): ‘De herdenking bevat geen politieke en separatistische boodschap gericht tegen België.’ Er worden wel sprekers uitgenodigd, namelijk minister-president Kris Peeters en Bart Sturtewagen, hoofdredacteur van De Standaard. Kris Peeters heeft uiteraard nooit een politieke boodschap en we mogen hopen dat Q vooraf van Sturtewagen de plechtige beloftes heeft afgenomen dat die geen Belgische taboes in vraag zou stellen. Een burgemeester kan niet voorzichtig genoeg zijn.

Geen onzin

Die mening zijn ook de partijgenoten van Van Quickenborne uit Keerbergen toegedaan. Ze trokken op hun lokale webstek van leer tegen het feit dat onze chef-politiek, Peter De Roover was uitgenodigd op 11 juli. Eerst heeft Open Vld Keerbergen het over burgers van andere nationaliteit in Keerbergen ‘die altijd goed werden ontvangen’ (kwestie van de sfeer er een beetje in te brengen) waarna volgt: ‘Wat ooit begon als een gezellig samenzijn is nu veranderd in een Vlaamse politieke propagandadag. De Vlaamse Volksbeweging van Peter De Roover vraagt immers de  ontmanteling van de Belgische staat, bij Open Vld Keerbergen vinden we dit separatisme compleet misplaatst tijdens dit soort lokale feestelijkheden.’

Ook Luc Van Hove, burgemeester voor CD&V van Zandhoven, blijkt geen fan van De Roover. In Gazet van Antwerpen liet die zich op 10 juli interviewen onder de titel: ‘Geen onzin meer op 11 juli’. We citeren uit het artikel: ‘Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) ligt onder vuur nadat hij zondag op het 11 julifeest in Zandhoven de sprekers die er in het verleden de revue passeerden, had omschreven als “mensen die toch maar onzin verkopen en daarvoor nog betaald moeten worden”.’ Prettig nieuws voor de CD&V’ers Luc Van den Brande en Herman Suykerbuyk, die ooit optraden als gastspreker op Zandhovense 11 julivieringen.

Met De Roover gingen de organisatoren echt wel te ver volgens de burgemeester: ‘”Ik heb hem vorige week bezig gehoord op Terzake over de troonswisseling”, zegt Van Hove. “Een republikein, een separatist, die geen goed woord over heeft voor ons koningshuis, de regering-Di Rupo of Walen. Mag ik die keuze van een pluralistische vereniging als het Davidsfonds dan een beetje ongelukkig vinden?”’

Ook weer een originele invulling van het begrip ‘pluralisme’; liever zonder mening en al zeker niet bij toespraken en al zeker niet kritisch voor België. Onze chef-politiek merkt alvast op dat hij die actieve tegenwerking op 11 julivieringen in het verleden nooit zo manifest heeft ondervonden. 

Benieuwd of er volgend jaar nog een tandje wordt bijgezet in het ijveren naar een 11 juli ‘van alle smetten vrij’. We rekenen er alvast op dat strikt wordt toegezien dat op 21 juli door niemand één woord ter verdediging van België zal worden uitgesproken. En op de vooravond uiteraard evenmin, en zeker niet door iemand die met gemeenschapsgeld wordt betaald.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties