JavaScript is required for this website to work.
ECONOMIE

AB Inbev krijgt na conservatieve boycot opnieuw steun van Trump

NieuwsHans Brockmans8/2/2024Leestijd 1 minuut

foto © BELGA IMAGE

Donald Trump looft de Amerikaanse tak van biergigant AB InBev, nadat die onder conservatief vuur kwam. Het aandeel veert op.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

‘Anheuser-Busch is geen woke bedrijf’, verklaarde gewezen president Donald Trump gisteren op zijn berichtendienst. De gekapitaliseerde beurswaarde van de beursgenoteerde overkoepelende holding AB InBev nam ondertussen toe met 6 miljard euro. Het aandeel steeg na de uitspraak met 4 procent.

MAGA contra Bud Light

Met dit bericht lijkt de republikeinse presidentskandidaat de aanval van de conservatieve Make America Great-lobby tegen Anheuser-Busch te willen temperen. Die kwam in april vorig jaar in het geweer toen de brouwerij de transgenderactiviste Dylan Mulvaney had ingezet voor de promotie van Bud Light.

De biergigant verloor 17 procent aan omzet in Noord-Amerika. De bedrijfskasstroom ging door de gestegen marketingkosten om het bier te redden met 27 procent achteruit. Bud Light verloor deze zomer zijn marktleiderschap aan het bier Modelo Especial van Constellation Brands. De beurswaarde van AB InBev daalde volgens analisten met 22 miljard euro door de actie. De Amerikaanse marketingdirecteur Benoit Garbe nam ontslag.

Nieuwe kans

Trump vraagt nu of Bud Light geen nieuwe kans verdient. ‘De campagne was een vergissing met epische proporties’, zegt hij weliswaar. ‘Anheuser-Busch is echter geen woke bedrijf.’

‘Anheuser-Busch spendeert 700 miljoen dollar per jaar aan onze fantastische boeren, stelt 65.000 Amerikanen tewerk, waarvan  ondermeer 1.500 oorlogsveteranen’, zo verdedigt Trump de bierbrouwer. Bovendien geeft het bedrijf 30 miljoen dollar aan beurzen voor kinderen van gesneuvelde militairen. AB InBev sponsort sinds kort college football en het extreme gevechtssportkampioenschap Ultimate Fighting Championship.

Trumps boodschap komt op het moment dat bekend raakt dat een AB InBev-lobbyist aanwezig zal zijn op een benefietevenement voor de presidentskandidaat, volgende maand, met toegangstickets tot 10.000 dollar. Dat meldt de website van het nieuwsmedium Politico.

Hans Brockmans is jurist. Hij werkte van 1988 tot 2023 bij het economische magazine Trends. Hij was drie keer genomineerd en twee keer laureaat van de persprijs van het Gemeentekrediet/Dexia. Hij kreeg ook de Citi Journalistic Excellence Award voor de financiële en economische berichtgeving. Hij was lang actief in het bestuur van de beroepsvereniging VVJ.

Commentaren en reacties