JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Alweer een ‘beschamende’ tweet van Theo Francken

Youssef Kobo vindt dat Francken de brandstichting in Bilzen 'vergoeilijkt'

Philippe Clerick17/11/2019Leestijd 3 minuten
Theo Francken: ‘Er is voor Vivaldi een gebrek aan democratische legitimiteit in
Vlaanderen.’

Theo Francken: ‘Er is voor Vivaldi een gebrek aan democratische legitimiteit in Vlaanderen.’

foto © write4all / Doorbraak

In de immigratie-discussie is het essentieel een onderscheid te maken tussen ‘wrok tegen het beleid’ en ‘wrok tegen mensen’

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op de brandstichting in het toekomstige asielcentrum van Bilzen heeft Theo Francken gereageerd met een twitterbericht. Hij doet dat wel vaker, reageren met een twitterbericht. Vijf of zes van die berichten waren nogal ongenuanceerd en ruw verwoord. Je kunt ze met een beetje kwade wil verkeerd interpreteren en tegenstanders halen ze jaren later nog altijd aan om het ‘dehumaniserend’ discours van N-VA aan te klagen. Het is een beetje jammer dat ze na al die jaren niet meer, en betere, voorbeelden van dat discours gevonden hebben, maar je moet roeien met de spaanders die je hebt.

Het nieuwste twitterbericht van Francken is echter noch ruw, noch ongenuanceerd, noch dubbelzinnig:

Brand stichten in een asielcentrum in de nacht van Wapenstilstand.

Geen woorden voor.

Hoe hard je ook revolteert tegen het huidige asielbeleid, brand stichten is NOOIT het juiste antwoord.

Nooit mag wrok tegen slecht beleid zich omzetten in wrok tegen mensen.

— Theo Francken MP (@FranckenTheo) November 11, 2019

Geen wrok tegen mensen

Het mooiste vind ik de laatste zin. Die heeft Francken overgenomen van zijn partijgenoot Wouter Raskin. Joël De Ceulaer maakt er zich vrolijk over dat andere N-VA’ers die zin overnemen op hun twitterpagina. Ik vind dat juist een goed idee. Je kunt niet stevig genoeg ingaan tegen ‘dehumanisering’. Wrok tegen ménsen moet altijd worden afgekeurd.

Toch is Youssef Kobo erin geslaagd om het bericht verkeerd te begrijpen:

Het is blijkbaar onmogelijk voor @FranckenTheo om een geweldsdaad tegen een asielcentrum onvoorwaardelijk te veroordelen, er moet blijkbaar 2x een vergoelijking aan voorafgaan:

"Het is de schuld v/h huidig asielbeleid"
"Wrok tegen slecht beleid"

Beschamend en veelzeggend. pic.twitter.com/6M9bkzAx8z

— Youssef Kobo (@Youssef_Kobo) November 11, 2019

De reactie van Kobo is, zo niet beschamend, in elk geval veelzeggend, en al helemaal zeker fout. De veroordeling door Francken is wel degelijk onvoorwaardelijk. Zo’n brandstichting is ‘nooit’ het juiste antwoord, schrijft Francken, en het woord ‘nooit’ staat in hoofdletters. Francken en Raskin doen ook niet aan ‘vergoeilijking’: zij schrijven juist dat kritische standpunten tegen opvang van meer asielzoekers géén excuus zijn voor de gewelddaden. Dat is dus het tegenovergestelde van ‘vergoeilijking’.

Dubbele boodschap

Je zou de kritiek van Kobo kunnen formuleren op een wat geloofwaardiger manier: ‘Theo Francken en Wouter Raskin zeggen in hun berichten twee dingen: de brandstichting is verwerpelijk én het asielbeleid is te laks.’ Door de twee uitspraken tegelijk te doen, verzwakt de ene uitspraak de andere. Dat is een redelijk argument. Zo kun je na een bomaanslag de islamitische terreurzaaiers veroordelen en tegelijk waarschuwen voor wraakacties tegen de moslimbevolking. Als je het zo formuleert, en je betrekt er het schertsbegrip ‘islamofobie’ niet bij, dan zou ik zo’n ‘dubbele boodschap’ best appreciëren. Maar anderen zullen er zich aan storen. Dat is dan voor hún rekening.

De strekking van de Raskin-Francken-zin kan, geloof ik, verduidelijkt worden door een vergelijking te maken. Onlangs kwam Christoph Bush, de vroegere directeur van de Dossin-kazerne, bij ons op school een lezing geven over ‘polarisering’. Hij voorspelde daarin dat op middellange termijn het islamterrorisme zou afnemen en dat het eco-terrorisme zou toenemen. Ik hoop dat de eerste voorspelling juist is en de tweede fout.

Maar veronderstel nu dat dat eco-terrorisme inderdaad toeneemt. Anuna De Wever en haar vrienden krijgen genoeg van de praatjes van politici die veel beloven en niets doe-oe-oen. Ze besluiten van zelf iets te doe-oe-oen. Ze gaan ’s nachts de banden doorsteken van geparkeerde vrachtwagens, ze snijden elektriciteitskabels door van CO2-bedrijven, ze ontvoeren een lobbyist van de oliesector. Als dat gebeurt, mag Meyrem Almaci van mij gerust een berichtje versturen dat zulke acties ‘NOOIT het juiste antwoord zijn, hoe zeer je ook revolteert tegen het huidige klimaatbeleid’.

Ik zou over zo’n berichtje niet lastig doen, ook al revolteer ikzelf niet tegen dat klimaatbeleid.

Post scriptum

Op mijn stukje heeft Youssef Kobo ondertussen als volgt gereageerd:

‘Wacht, laat me het zo proberen: “Ik veroordeel het politiegeweld tegen de Catalaanse bevolking. Wrok en frustratie tegen een onrechtmatig illegaal uitgevoerde referendum mag nooit leiden tot geweld.” Waardeloze veroordeling niet?’

Ik heb daar niet zo’n groot probleem mee als Kobo denkt. Dat het politiegeweld veroordeeld zou worden door een fanatieke tegenstander van de Catalaanse onafhankelijkheid is, vind ik, helemaal niet waardeloos. Komen die vaak voor, die veroordelingen?

 

Philippe Clerick (1955) studeerde romanistiek en germanistiek en is leraar Nederlands. Politiek ongebonden na een extreemlinkse jeugd. Hij houdt een Clericks weblog bij van wat hem te binnen valt over Karl Marx, Tussy Marx en Groucho Marx. En al de rest.

Meer van Philippe Clerick
Commentaren en reacties